Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Erhan BOZKURT

ÖĞRENCİ KARNELERİ VELİLERE Mİ VERİLMELİ!!!

ÖĞRENCİ KARNELERİ VELİLERE Mİ VERİLMELİ!!!

 

Öncelikle başarılı bir eğitim-öğretim dönemini geride bırakan; öğretmen ve öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Bu süreçte çocuklarını sürekli gözeten tüm velilerimizi de takdir ediyorum.

 

Bir çok öğrencimiz; başarılı ya da başarısız bir dönemi geride bıraktı. Eğer ortada bir başarısızlık varsa bu sadece çocuğa ait değildir. Veli olarak, Eğitim öğretim dönemi boyunca çocuğumuzun okul durumunu yakından gözlemledik mi? Desteğe ve yardıma ihtiyaç duyduğu her noktada yanında olup yol gösterdik mi? Çözüm yolları arayıp yardımcı olduk mu? Bunları yapmamış, çocuğumuz ile hem duygusal hem akademik olarak yeterince ilgilenmemişsek ve sene sonunda ortada bir başarı eksikliği olursa bunda kuşkusuz velilerin payıda bulunmaktadır. Bu durumda olası çözüm yollarını araştırırken kendimizi de sorgulamalı ve gerekli dersi almaktan kaçınmamalıyız.

Bir veli olarak; başarısızlığı nasıl telafi edebiliriz? Nasıl ki kötü bir karne getiren çocuğa fiziksel ve psikolojik şiddet uygulamamak gerekiyorsa, başarılı bir karne getiren çocuğa da abartılı övgüde bulunmamalı, pahalı ödüllerden kaçınılmalıdır. Çocuk her şeyden önce kendisi ve geleceği için çalışıp başarılı olması gerektiğinin bilincinde olmalıdır. Çocuğumuz ile bu başarıya nasıl ulaşması gerektiğini, hangi olumlu davranışlarla bunu başarabileceğini, bu aşamalardan geçerken karşılaşacağı zorluklar için hangi çözüm yollarını kullanması gerektiğini her daim konuşmalıyız.

 

Çocuğunuzun karnesi başarısız ise sakın bunları yapmayın! Sözel şiddete ve baskıya başvurmayın, cezalandırmayın, başarılı olanlarla kıyaslamayın. “Sen tembelsin, sen yaramazsın, sen akılsızsın!” gibi söylemlerden uzak durun. Bu tip cümleler çocuğun başarı umudunu kaybeder ve yanlış yönlere sapmasına neden olur. Bu durum çocukta “Ben hiçbir işe yaramıyorum, hep başarısızım ve öyle kalacağım” gibi ümitsizlik algısına sebep oluyor. Unutmayın başarısızlık geçicidir. Çocuk bir alanda başarısız ise ilgi alanları değerlendirilip iyileştirmeye yönelik neler yapılacağına bakılması gerekiyor.

Karne notları ne olursa olsun çocuğunuzun yanında olun, onun değerli olduğunu ona hissettirin. Örneğin eğitim hayatındaki başarısını artırmak için ‘Bizim yapabileceğimiz bir şey var mı?’ diye sorun. Karne çocuğun sadece ders başarısını göstermez. Ailenin çocuğun eğitim hayatıyla, ne kadar ilgili ve bilgili olduğunu da gösteriyor. Bu yüzden her öğrencinin karnesi velisinin de karnesidir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER