Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Erhan BOZKURT

BAŞÖRTÜSÜ TARZ MI? FARZ MI? DÖRT KUTSAL KİTAP ÖRTÜNMEK İÇİN NE DİYOR?

BAŞÖRTÜSÜ TARZ MI? FARZ MI? DÖRT KUTSAL KİTAP ÖRTÜNMEK İÇİN NE DİYOR?

 

Tesettüre karşı bir önyargım yok. Gerçek manada da tesettüre girenlere saygım çok. İsteyen istediği şekilde giyinebilir. Buna da sözüm yok. Ama gerçek bir baş örtüsünün amacını belirtmek isterim. Kötü ahlakını örtmeden saçlarını örtenler var. Malumunuz İslam dinin de bana göre sana göre düşüncesi yok, islam dini evrenseldir. “Bir insan kötü ahlakını örtmeden başını örterse; sadece saçını gizlemiş olur.” Dar kıyafetler giyip başörtüsünü sunroof yapmak, hem islam dinine zarar verir, hemde nefsi köreltir. Dolayısıyla, Tesettürün amacı; güzel görünmek değil bilakis güzelliğini gizlemektir. Şöyle ki; tesettür, “El ve yüz hariç her yeri örten, içini göstermeyen, vücut hatlarını belli etmeyen, dikkat çekmeyen bir kıyafet giymelisin. Saçını deve hörgücü gibi de yapmamalısın. Makyaj yapıp güzel koku sürünüp dışarı çıkmamalısın. Yüzük, küpe vs ziynetlerini kimseye göstermemelisin. Topuklu ayakkabı giymemelisin.” Yani dışarda gözleri üzerine çekecek hiç birşey yapmamalısın diyor.

 

İslâmiyet’ten önce Araplarda örtünme adeti yoktu. Kadına saygı gösterilmez, kadınlar da erkeklerden sakınmazlardı. Başörtülerini enselerine bağlar veya geriye doğru bırakırlardı. Yakaları önden açılır, boyunları ve gerdanlıkları ortaya çıkar, süsleri gözükürdü. Erkeklerin ilgisini çekmek için süslenen, açık saçık kıyafetler giyinen, bakışlarıyla ilgi toplamaya çalışan düşük ahlaklı kadınlar da vardı. Kadınlar Medine-i Münevvere’de de günahkâr erkekler tarafından rahatsız ediliyorlardı. Durum peygamberimize (sav) şikayet edilince Ahzab Suresi’nin 59. ayeti nazil oldu. “Ey peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve müminlerin kadınlarına söyle de cilbablarından (dış elbiselerinden) üzerlerini sımsıkı örtsünler. Bu onların tanınmalarına, tanınıp da eziyet edilmemelerine en elverişli olandır. Bununla beraber Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir. Nur süresi 31.ayette ise; “Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini (harama bakmaktan) korusunlar; namus ve iffetlerini esirgesinler. Görünen kısımları müstesna olmak üzere, zinetlerini teşhir etmesinler. Baş örtülerini, yakalarının üzerine (kadar) örtsünler. Kocaları, babaları, kocalarının babaları, kendi oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, kendi kadınları (mümin kadınlar), ellerinin altında bulunan (köleleri), erkeklerden, kadına ihtiyacı kalmamış (cinsî güçten düşmüş) hizmetçiler, yahut henüz kadınların gizli kadınlık hususiyetlerinin farkında olmayan çocuklardan başkasına zinetlerini göstermesinler. Gizlemekte oldukları zinetleri anlaşılsın diye, ayaklarını yere vurmasınlar. Ey müminler! Hep birden Allah’a tevbe ediniz ki, kurtuluşa eresiniz.” Denilmektedir. Bu ayetler islam dininde başörtüsünün ne amaçla takılması gerektiğini net bir şekilde ifade etmektedir.

 

Hristiyanlar içinde İncil kitabında,; “Kadın başını açarsa saçını kestirsin. Ama kadının saçını kestirmesi, ya da traş etmesi ayıpsa, başını örtsün.” Denilmektedir.

Yahudilere indirilen Zebur ve Tevrat’ı tefsir eden fıkıh kitaplarına göre; “Kadınlar yabancı erkekler karşısında saçlarını örtmeli, başı açık sokağa çıkmamalı, başkaları yanında çok konuşmayarak sessiz kalmalı, yabancı erkekleri tahrik edici hareketlerden sakınmalı, sadece erkeğine karşı süslenmelidir. Denilmektedir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER