Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ferhat KAPLANER

AK VE KARANIN TEMSİLİ VE TEMSİLCİLERİ!

AK VE KARANIN TEMSİLİ VE TEMSİLCİLERİ!

 

Siyaset veya politika, gruplar arasında kararların alındığı veya bireyler arasındaki güç ilişkilerinin, kaynakların dağıtımı veya statü gibi diğer etkileşim biçimlerinin ilişkilendirildiği bir dizi faaliyeti ifade eder.

Siyaset ve hükümeti inceleyen sosyal bilim dalı ise siyaset bilimi olarak adlandırılır.

Siyaset terimi, olumlu bir bağlamda “siyasi bir çözüm” olarak kullanılabileceği gibi uzlaşmacı ve şiddetsiz bir anlam taşırken, tanımlayıcı bir anlamda “hükümetin sanatı veya bilimi” olarak da kullanılabilir.

Ancak sıklıkla olumsuz bir çağrışım taşır.

Hep acaba bu kez ne vaat edecekler de yine bizi aldatacaklar hissi olmazsa olmazdır. Yada günümüzde ‘bol keseden sallamak’ ile eşdeğer bir cümle haline geldi.

Bunu bu hale getiren elbette ki siyaseti yapanlar, yani siyasetçilerdir. Hayatı olumlu manada değiştirme fırsatları varken çoğu zaman topluluklara hayatı zindan ederler. Dünya üzerindeki en somut örneği sanırım şu anda Netanyahu ve hükümetinin yürüttüğü kirli siyasettir.

Kendi ülkelerindeki insanların hayatlarını zindana çevirdikleri gibi başka ülkelerdeki insanların da yaşamlarını ateşe attılar. Tabi ki dünyadaki milyonlarca insanın gönül dünyalarını da zülüm ve katliamlarla perişan hale getirdiler.

Netanyahu ve benzeri siyasetçiler aslında bu haltın kimse tarafından yenilmemesi için insanlığa kötü örnekler olarak ele alınması gerekirken, hala birileri tarafından haklı bulunması da siyasetin ve siyasetçinin insanın özüne aslında en büyük zararı ve darbeyi vurduğunun kanıtıdır.

Zira, yıllar boyu insanlık hep bunlar yüzünden hep öldükten sonra hayal edebiliyor cennet denilen mekanları. Halbuki siyasetçinin amacı yer kürede insanlığın cenneti yaşaması için elini taşın altına koyması gerekiyordu.

 

Harold Lasswell: “kim neyi, ne zaman, nasıl elde eder.”

David Easton: “bir toplum için otoriter değerlerin tahsis edilmesi.”

Vladimir Lenin: “ekonominin en yoğun ifadesi.”

Otto von Bismarck: “her an değişen durumlarda her zaman en az zararlı, en faydalı olanı seçme yeteneği.”

Bernard Crick: “insanların farklılıkları çözmek için kurumsallaşmış prosedürler aracılığıyla bir arada hareket ettiği özgün bir yönetim biçimi.”

Adrian Leftwich: “toplumlar arasında ve içinde işbirliği, müzakere ve çatışma faaliyetlerini kapsar”

Düşünürlerin siyaset unvanıyla ilgili düşünceleri de anlattığım gibi aslında. Siyasetin nasıl olacağına karar veren yani ak ve karayı seçenler, geçmişte sanatçı şimdilerde mesleğe dönüşen siyasetçiler eliyle şekilleniyor.

İnsanlığın iyi siyaset ve siyasetçilerin olumlu ve ak kararlar vereceği yıllar çok uzak ihtimal olsa da biz umutla bekler dururuz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER