Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Erhan BOZKURT

ORUÇ NEDİR VE NİÇİN TUTULUR?

ORUÇ NEDİR VE NİÇİN TUTULUR?

 

Midemiz uzun saatler aç kalınca vücudumuz her zamankinden daha fazla mineral ve vitamin ihtiyacı duyar. Bu nedenle vücudun tembelleşen hantallaşan metabolizmasını tekrar canlandırmak içim arada aç bırakmak gerekir. Oruç Allah’ın rızasını kazanmak için kişinin bilinçli olarak ibadet maksadıyla gün boyu yemekten, içmekten, nefsi arzulardan uzak durmak suretiyle yerine getirilen bir ibadettir. Her şeyin bir zekatı olduğu gibi bedenin zekatı oruçtur. Oruç kelimesi nefsimize her ne kadar açlık ve susuzluk korkusu sarsa da; Oruç sadece mideyi aç bırakmak değildir. Dini duygulara ağırlık verip kötü düşüncelerden, vesveselerden, merhametsizlikten, itaatsizlikten, haksızlıktan, adaletsizlikten, kin ve nefretten vücudu tamamen arınıp huzur ve refaha erdirmektir.

Oruç ruhen olduğu kadar, bedenen de tutulmalıdır. Ağız orucu; yalan söylememek, dedikodu yapmamak, kötü söz söylememektir. Göz orucu; dinen haram ve yasaklara bakmamaktır. Kalp orucu; Kötü düşünceden, kin ve nefretten uzak durmaktır. Mide orucu: açın halinden anlamakla beraber, yokluğa alışmak, nefsin her istediğini yememektir. Allah’a teslimiyetle beraber bütün bu oruçlar bir araya gelince, Ramazan orucu meydana gelir ki, o da yılın bir ayı değil 365 günü tutulmalıdır.

İslam dini sağladığı kolaylıklar neticesinde; kişinin niyetine kadar ibadet edebilme olanağı sunmuştur. Ancak Oruç zayıflamak amacıyla tutulmaz. Teravih spor amaçlı yapılmaz. Herhangi bir kronik hastalığı olanlar, engelli ve özel sebepleri olanların oruç tutma zorunluluğu yoktur. Lakin özel sebepler neticesinde oruç tutamayanlar, tutamadıkları gün kadar herhangi bir fakire fidye olarak bedel vermeleri ayrıca Maddi durumu iyi olanların, maddi durumu kötü olanlara destek vermesini öngörmüştür. Sağlığımızı veren Allah sadakamızı, sadakatimize bırakmıştır. Dolayısıyla oruçlarımızı sağlıklı bir şekilde eda ettikten sonra ihtiyaç sahiplerine karşı yükümlü olduğumuz fıtır ve sadakalarımızı vermekten geri durmamalıyız. “Biz bir verirsek; Rabbim bin verir.” düşüncesini aklımızdan çıkarmamalı, sahip olduklarımızın da Allah’tan geldiğini unutmamalıyız.

Mideye olan düşkünlük yüzünden kalpler hep yalnızlıktan ve yanlışlardan yana atar. Temennim tüm insanlığın birlik ve beraberlik içinde yaşamasını, yardımlaşma duygularının artması ve güzel ahlak yapısının geliştirilmesidir. Rabbim nefsimize nice oruçlar tutturmayı, ömrümüze nice ibadetler sığdırmayı, ahiretimiz için de nice cennetler kazanmayı nasip eylesin.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER