Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Sepsis, dünya üzerinde her beş ölümden birinin sebebidir”

Fırat Üniversitesinde “Dünya Sepsis Günü” münasebetiyle düzenlenen konferansta, Sepsis hastalığının belirtileri anlatıldı. Bu hastalığın dünya üzerinde her beş ölümden birinin sebebi olduğu ifade edildi.

Fırat Üniversitesinde "Dünya Sepsis

Fırat Üniversitesinde gerçekleştirilen seminere Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Demirel, üniversite akademisyenleri ve sağlık çalışanları katıldı.

Sepsis hastalığının tedavisinde her saniyenin hayati önem taşıdığı belirtildi.

Konferansta katılımcılara sepsis hastalığına ilişkin bilgi veren Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Demirel, “Hastane mortalitesinin bir numaralı sebebi sepsis. Dünya üzerinde her beş ölümden birinin sebebi. Sepsis tüm hekim ve sağlık çalışanları açısından çok önemli bir sağlık sorunu.” dedi.

Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Türkkan Öztürk; kanser, diyabet, kronik böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıkları olan kişilerde daha sık görülme olasılığının olduğunu ifade etti.

Dr. Öztürk, “Yetişkin ve çocukların hastalığı. Enfeksiyon hastalığı görülen her bireyde gelişebilir. Yaşlı, bebek, hamile bireylerde veya bağışıklık yetmezliği yapabilen kanser, diyabet, kronik böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıkları olan kişilerde riskin daha yüksek olduğunu, bir diğer risk grubunun da gereksiz ve yanlış antibiyotik kullanan kişilerin enfeksiyonları. Gereksiz ve yanlış antibiyotik kullanımı sonucu mikroorganizmalarda antibiyotik direnci geliştiğini, dirençli mikroorganizmalara bağlı gelişen enfeksiyonların tedavisinde başarı elde etmenin zor olduğunu ve sepsis gelişimi riskini artırıyor. Sepsisin belirtileri arasında yüksek veya düşük ateş, çarpıntı, tansiyon düşüklüğü, nefes darlığı olduğunu, bebeklerde sepsis gelişmesi durumunda bunlara ek olarak emmede güçlük veya beslenememe, soluk almada duraklama, cilt renginde soluklaşma, sara nöbetleri, sarılık görülebilir.” şeklinde konuştu.

“SEPSİSE YAKALANMAMAK İÇİN ENFEKSİYONLARDAN KAÇINMAK GEREKİR”

Özellikle kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin enfeksiyondan kaçınması gerektiğini belirten Dr. Öztürk, “Diğer hastalıklarda olduğu gibi sepsise yakalanmamak için enfeksiyonlardan kaçınmak gerekiyor. Bunun için de elleri yıkamak ve yiyecek temizliğine dikkat etmek, kirli su kullanmaktan kaçınmak, temiz tuvaletler kullanmak gibi kişisel ve toplumsal hijyene uymak, sağlıklı bir diyet yapmak, yeni doğanları emzirmek, önerilen aşıları yaptırmak, aşı programlarına erişimi sağlanmak ve enfeksiyonların tedavisinde antibiyotiklerin uygun şekilde kullanılması önem arz ediyor.” diye konuştu.