Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Erhan BOZKURT

BOĞULMA VAKALARINA DİKKAT!

BOĞULMA VAKALARINA DİKKAT!

 

Yaz aylarında, su kenarlarında çocuklarımızın cansız bedenlerini görmek istemiyorsak; onları başıboş bırakmayalım.

Türkiye’de son on yıllık verilere göre her yıl ortalama 900 kişi suda boğulma sonucu ölmektedir. Ölenlerin yarısından fazlası 4-14 yaş arasıdır. Boğulma olayları dünya genelinde de ciddi bir sorundur. Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Sağlık Örgütü’nün Küresel Boğulma Raporu’na göre her yıl ortalama 372 bin kişinin boğulma sonucu yaşamını yitirmektedir. İstatistiklere göre dünyada her bir saatte 40 kişi boğularak hayatını kaybediyor.

Geçen sene Türkiye’de serinlemek için suya girenlerden sadece 2 ayda 216 kişi boğuldu. Ayrıca bir çocuk havuzda boğulmuş ve çıktığında nefes alır halde bulunmuştur. Ancak bir gün sonra ciğerinde kalan su yüzünden boğularak ölmüştür.

En iyi yüzme bilenlerin bile ani bir panikle boğulabildiğini düşünürsek; bu olaylarla ilgili bilinçlenmenin de şart olduğunu düşünüyorum. Her yıl yaz mevsimi ile birlikte illerde, ilçelerde ve hatta köylerde yapılan tüm önlem ve uyarılara rağmen boğulma vakalarının önüne bir türlü geçilemiyor.

Buna istinaden sık sık Devlet Su İşleri (DSİ) ve AFAD il Müdürlüğüne bağlı ekipler boğulma vakalarına karşı bilgilendirme ve uyarılarda bulunuyorlar. Ama bir türlü boğulma vakalarının önüne geçilemiyor. Yapılan tüm uyarılara rağmen. Her yıl birikintili ve akıntılı sulara serinlemek için giren birçok vatandaş hayatını kaybetmektedir. Yüzmeyi bilende bilmeyen de maalesef ya boğulma tehlikesi geçiriyor yada boğularak hayatını kaybediyor.

Peki boğulma olayı nasıl gerçekleşiyor?

Boğulma sırasında belli miktarda suyun solunum yoluyla vücuda girmesi soluk borusunun girişinde kasılmalara sebep olur. Bu esnada akciğerler su girişini engellemeye çalışırken solunum yolunu tıkar ve bu durum akciğere hava girişini de engeller. Vücudun ihtiyaç duyduğu oksijeni alamaması sonucu kişi bilinç kaybı yaşar. Ciğerlerde acı olur. Hareket durur ve 30-50 saniye içinde vücut suya batmaya başlar. Ölüm gerçekleşir.

Derinliğini bilmediğimiz sularda tek başımıza yüzmeyelim! Suyla şaka yapılmaz. Çünkü sadece suyla yapılan şakalar yüzünden toplamda 105 bin kişi yaşamını yetirmiş.

Tatlı sular deniz suyuna göre daha tehlikelidir. Ancak baraj sulama kanalları su akışından dolayı çok ayrı bir tehlike arz ediyor. Özellikle ‘Suya girmek tehlikeli ve yasaktır.’  Yazan yerlerde kesinlikle yüzmeye kalkışmayın!

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER