Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Okullarda velileri endişelendiren oyun: Kanlı Para

Türkiye’de TİKTOK platformu üzerinden yayılan kanlı para oyunu Diyarbakır’da da yayılmaya başladı. Son günlerde birçok okulda çocuklar arasında oynanan kanlı para oyunu velileri telaşlandırırken, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki çocukları etkisi altın alan oyun her geçen gün yayılıyor.  Öğretmen ve veliler çocuklarını bu oyundan uzak tutmak için yakın takibe alırken, Uzman Psikolog Duygu Bayar Berekatoğlu, oyundaki tehlikelere dikkat çekti. Aile ve öğretmenleri uyaran Berekatoğlu, çocuklarla iletişim kurulup tehlikeli oyunların zararlarının anlatılması gerektiğinin altını çizdi. 

Türkiye’de TİKTOK platformu üzerinden

Berivan Kılıç

Türkiye’de gündeme oturan kanlı para oyunu ilkokul çağındaki çocuklar arasında hızla yayılıyor. Teknolojik ilerlemeler sonucunda sosyal medya mecraları aracılığıyla yayılan tehlikeli oyunlardan biri olan kanlı para oyunu, özellikle TİKTOK platformunda hızla yayılmaya devam ediyor. Küçük yaştaki çocuklar arasında yaygınlaşan oyunda amaç, rakibin eline zarar verip kanatmak.  Cezalandırma sistemiyle oynanan oyunda kanayan yaralarda, enfeksiyon riski oldukça yüksek.

 

OYUNDAKİ HASTALIK RİSKİ

Bulaşıcı hastalıklar doğuran oyun tetanoz riskini de ortaya çıkarıyor.  Diyarbakır’daki okullara da sıçrayan kanlı para oyunu konusunda, ailelerin ve öğretmenlerin bilinçli olması konusuna dikkat çeken Uzman Psikolog Duygu Bayar Berekatoğlu, bu oyun için bazı çocukların evde paranın etrafını sivrileştirip oyunu daha can acıtıcı hale getirebildiğini dile getirerek, aile ve öğretmenlere uyarılarda bulundu.

‘EVDE PARAYI SİVRİLEŞTİRİP OYUNDA DAHA CAN ACITICI HALE GETİRENLER VAR!’

Kanlı para oyunun Diyarbakır’da yaygınlaşmaya başladığını aktaran Psikolog Duygu Bayer Berekatoğlu, “Maalesef kanlı para oyunu Diyarbakır’da okullara sıçramış durumda ve gittikçe yayılıyor, bir kişinin elindeki madeni parayı havaya atarak yakalamaya çalıştığı ve yakalayamazsa madeni parayı, rakibinin el kemiğine fırlatma şeklinde oynanan bir oyundur. Elin ters tarafıyla tutulan para, parmakların arasına alarak sıkıştırılıyor. Para sabit tutulduktan sonra “kanlı para” denilerek 3 kere sert bir şekilde masaya vuruluyor. Masaya vurma esnasında para düşerse ceza sistemi devreye giriyor. Hatta bazı çocuklar evde paranın etrafını sivrileştirip oyunu daha can acıtıcı hale getirebiliyor bu da elde kızarmalara, kanamalara hatta eklem kırıklarına yol açabiliyor” dedi.

 

SOSYAL MEDYADA YAYINLANAN BİR VİDEODAN SONRA VİRAL OLDU

Sosyal medyada bir TİKTOK videosundan sonra viral olan kanlı para oyunun, hızla yayıldığını dile getiren Berekatoğlu, çocukların kendilerini ispatlamak amacıyla bu videoları izleyip oyun dahil olduklarının altını çizdi.   Berekatoğlu, “Özellikle sosyal medyanın, bu tür oyunların hızlı yayılmasında etkili olduğunu söyleyebiliriz tik tok platformunda oyunun taktiklerini anlatan videodan sonra viral olan bir oyun, çocuklar arkadaş guruplarından dışlanmamak ve kendilerini ispat etmek amacıyla bu videoları izleyip oyuna dahil oluyorlar” diye konuştu.

‘ÇOCUKLARA TEHLİKELİ OYUNLARIN ZARARLARI ANLATILMALI’

Daha çok okullarda oynan tehlikeli oyuna karşı bilgilendirme yapılması gerektiğini ifade Uzman Psikolog Duygu Bayar Berekatoğlu, evebyenlerin okul sonrasında çocuklarıyla zaman geçirmesi konusunda uyarılarda bulunarak, çocuklarla iletişim kurup tehlikeli oyunların zararlarının anlatılması konusuna dikkat çekti.  Berekatoğlu, “Okullarda bu ve benzeri tehlikeli oyunlar İçin bilgilendirmeler yapmalı okul psikolojik danışmanları, bu tür şiddet eğilimine sahip davranışları önlemeye yönelik çalışmalar yürütmelidir. Kanlı para oyununda kullanılan madeni para ile eli kesilen bir kişinin yarasının kanaması durumunda tetanos bakterisi gibi tehlikeli bakterilerin bulaşabileceğini anlatmalıdır. Evebeveynler okul sonrası çocuklarıyla paylaşımı artırmalıdır. Dijital platformlarda çocukların ne izlediği kontrol edilmelidir. Çocuklara açık iletişim kurup bu ve benzeri tehlikeli oyunların zararları anlatılmalıdır. Çocuk şiddet eğilimliyse ve sorun yaşanıyorsa psikolojik destek almak fayda sağlar” ifadelerini kullandı.

VELİLERE UYARI MESAJI

Bu arada Diyarbakır’daki birçok okul, velilerle iletişim halinde olmak için kurulan WhatsApp Gruplarına Öğretmenler tarafından uyarı mesajları atıldı.  Mesajlarda,  “Kanlı para adlı oyun okullarda giderek yayılıyor. Şiddet içeren oyun yasaklansa da öğrenciler gizlice ellerinden kan akana kadar oynuyor. Uzmanlar, oyunun bulaşıcı hastalıklara yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Çocukların ellerine, vücutlarına bakalım. Yara izleri var mı diye? Değerli veliler, lütfen bu konuda çocukları uyaralım. Dikkatli olalım arkadaşlar” uyarısı yapıldı.