Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Okul kaydı için malzeme istemi Meclis gündeminde!

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo,  Diyarbakır’da Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı anaokulu idarelerince kayıt ön koşulu olarak öğrenci velilerinden; temizlik ve kırtasiye malzemeleri istendiğine yönelik gelen vatandaşın şikayetlerine ilişkin TBMM’ye soru önergesi verdi.

Yeşil Sol Parti Diyarbakır

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Diyarbakır’da okul kaydı için malzeme istendiği iddilarını meclis gündemine taşıdı. Cupolo TBMM’ye verdiği soru önergesinde, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e “Kayıt ücretinin kaldırılmış olmasına rağmen; marka adı vererek oluşturulmuş kayıt ön koşulu listesi talep eden idareciler hakkında idari ve hukuki bir işlem yapacak mısınız? diye sordu. Diyarbakır genelinde ve özellikle de Bağlar ilçesindeki Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı anaokulu idarelerinin, kayıt ön koşulu olarak; tüm öğrenci velilerinden envai çeşit kırtasiye malzemeleri, etkinlik kağıtları ve plastik yeme-içme setleri ile temizlik malzemeleri listesinin tamamının temin edilmesini istediklerine ilişkin velilerden gelen şikayetler üzerine Yeşil Sol Parti  Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, soru önergesi hazırlayarak Meclise verdi. Soru önergesinde şunlara yer verildi:

‘Yurttaşlardan sayısız şikayet aldık’

“Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına; Aşağıdaki sorularımın, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından Anayasanın 98 ve İç Tüzüğün 96. ve 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 11 Mayıs 2023 tarihinde dönemin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Türkiye’nin hiçbir noktasında; ister tam gün isterse yarım gün eğitim yapsın, hiçbir ad altında okul öncesi eğitimden kesinlikle ücret alınmayacak. 2023-2024 eğitim-öğretim yılı içerisinde bu ücretlerin tamamını kaldırıyoruz” açıklaması ile anaokullarında kayıt ücretinin kaldırıldığını duyurmuştu. Diyarbakır ili genelinde ancak özellikle Bağlar ilçesindeki Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı anaokulu idarelerinin, kayıt ön koşulu olarak; tüm öğrenci velilerinden “etiketlenecek kişisel malzemeler” adı altında envai çeşit kırtasiye malzemeleri, “etiketlenmeyecek ortak malzemeler” adı altında etkinlik kağıtları ve plastik yeme-içme setleri ile “temizlik malzemeleri” adı altında yüzey temizleyiciler, çamaşır suları, çöp poşetleri, marka adı verilmiş ıslak mendil vb temizlik ürünleri listesinin tamamının temin edilmesini istediklerine ilişkin yurttaşlardan sayısız şikayet aldık. Bu bağlamda:

‘Hukuki bir işlem yapacak mısınız?’

1.Milli Eğitim Bakanlığı okul öncesi eğitimde kayıt ücretini, zorunlu ayni kayıt katkısına çevirme suretiyle mi kaldırmıştır?

2.Bakanlığın 2023 toplam bütçesi ile temizlik mal ve hizmet alımı için ayrılan bütçesi ne kadardır?

3.Diyarbakır ilinde, ilçelere ayrıştırılmış şekilde okul öncesi kayıt zamanı gelmiş çocukların sayısı ile okul öncesi eğitime kayıt yaptırmamış çocuk sayısı kaçtır?

4.Yaklaşık olarak 5.000 lirayı bulan bu zorunlu kayıt listesini temin edemediği için çocuklarını okula kaydedemeyen ailelerin mağduriyetini gidermeye dönük bir çalışmanız var mı?

5.Kayıt ücretinin kaldırılmış olmasına rağmen; marka adı vererek oluşturulmuş kayıt ön koşulu listesi talep eden idareciler hakkında idari ve hukuki bir işlem yapacak mısınız?

6.Bakanlığınızın 2023 yılı Merkezi Bütçe Kanunu içerisindeki payı ve bu payın TL olarak karşılığı nedir?”