Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Karacadağ pirincinde hasat devam ediyor

Diyarbakır’ın Volkanik alanlarında yetiştirilen Karacadağ pirinci hasadı devam ediyor. Taşlı arazi yapısından dolayı biçerdöverlerin giremediği tarlalarda ekstantif tarım yöntemleri uygulanıyor.

Diyarbakır’ın Volkanik alanlarında yetiştirilen

Berivan Kılıç

Diyarbakır’ın Karacadağ bölgesinde yetiştirilen pirinç, Dicle köylerinden ve merkezden getirilen işçiler tarafından eski tarım aletleriyle toplanmaya başlandı. Karacadağ’ın sönmüş volkanik bazalt taşlarıyla kaplı tarlalarındaki pirincin hasadı, çalışanlar tarafından zorlu bir şekilde devam ediyor. Tescilli ürünler arasında yer alan ve aynı zamanda 2018 yılında coğrafi işaret belgesi alan bu ürün, büyüklüğü bakımından diğer pirinçlerden ayrılıyor. Genel olarak sulak alanlarda yetiştirilen pirinç, Karacadağ’da volkanik bazalt taşından meydana gelen minerallerle besleniyor.

Biçerdöverlerin giremediği tarlalarda orakla hasat yapılıyor

Çalışanlar biçerdöverlerin giremediği arazilerde, eski tarım aleti olan oraklarla pirincin hasadını yaparken hasat ettikleri pirinci daha sonra sırtlarında taşıyarak belli bir yerde kümeler halinde biriktiriyorlar.

Pirinç tarlalarındaki bazalt taşlarını büyüklüğü şaşırtıyor

İşçilerden 40 yaşındaki Kamile Altın, hasadın aslında erkekler tarafından daha kolay yapıldığını, ancak kadınların da üstesinden geldiğini dile getirirken, 25 yaşında olan Canan Öz, evlilik aşamasında olduğu için bir nebze de olsa kendi ihtiyaçlarını karşılamak için burada çalıştığını, aynı zamanda her pirince orak atıldığında volkanik arazilerden meydana gelen bazalt taşlarının büyüklüğüne şaşırdığını aktardı.

 

‘Orakla çalışmak biraz zor oluyor’

Kamile Altın, “Ekim ayının başından beridir çalışıyoruz. Bizim gurubumuzda genel olarak 35-40 yaşında kadınlar var.  Orakla çalışmak biraz zor oluyor tabi ama biz eskiden köylerde buğdayı bu şekilde topladığımız için bize zor gelmiyor.  Birkaç genç kız arkadaşımız var onlara biraz zor geliyor çünkü ilk defa orakla hasat yapıyorlar. Erkeklere göre daha kolay bu iş. Tarla sahipleri erkek çalışan istiyordu ama bizim ne kadar çalışkan olduğumuzu gördükten sonra erkek diye tutturmaktan vazgeçtiler” dedi.

‘Eksiklerimi gidermek için çalışıyorum’

Diyarbakır merkezde yaşayan Canan Öz ise şunları kaydetti; “Sabah arkadaşlarımla beraber Karacadağ Bölgesinde bulunan pirincin hasadını yapmaya geliyoruz. Nişanlıyım, yakında düğünüm olacak eksiklerim var onları tamamlamak için burada çalışıyorum. Ben ilk defa pirinç tarlasında çalışıyorum ve gördüğüm taşlar beni çok şaşırtıyor. Bazaltlar çok büyük pirinci toplarken taşa vurmamak için çok dikkat ediyorum, çünkü orak taşa değerse körelir ve işim daha da zorlaşır” diye konuştu.