Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İşte Diyarbakırlıların Avrupa’ya göçme nedeni!

Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılar her geçen gün artarken, ülkede yaşayan gençler yurt dışında yaşamak istiyor. Ülkedeki hayat şartlarının zorluğundan kaynaklı yurt dışına gitmek istediklerinin altını çizen Diyarbakırlı gençler, “Burada hayat şartları çok zor. Kimse gelecek planı yapamıyor. Bu nedenle gençler kendilerine bir çıkış kapısı arıyor. Kim topraklarını bırakıp bilmediği yerlere gitmek ister. Ancak mecburi olunca gitmekten başka çare kalmıyor” dedi. Bazı gençler ise her şeye rağmen kesinlikle Türkiye’den gitmeyi düşünmediklerini söyledi.

Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılar

Berivan Kılıç / Hamza Özçelik

Türkiye istatistik kurumu (TÜİK) verilerine göre 2022’de ülkeden göç edenlerin oranı önceki seneye nazaran yüzde 62,3 oranında arttı. Daha çok beyin göçü veren ülkede yaşam koşullarının olumsuzlukları karşısında işçi göçleri de çoğaldı. Türkiye’de giderek artan ekonomik sıkıntılar ve birçok nedene bağlı, yurt dışında yaşamak isteyen gençler arasından, memleketini sevip burada kalmak isteyen de var,  olumsuz koşullara dayanamayıp farklı ülkelere gitmek isteyen gençler de. Özgür Haber olarak bizde Diyarbakırlı gençlere yurt dışına neden çıkmak istediklerini sorduk. İşte gençlerin mikrofonlarımıza verdiği cevaplar;

‘Almanya ekonomik açıdan buradan çok daha iyi ve huzurlu!’

Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı Norveç veya Almanya tarafına gitmeyi düşündüğünü kaydeden Hüseyin Kaya, “Almanya hem ekonomik açıdan hem de huzur olarak buradan çok daha iyi. Annemler şuanda Almanya’da onlar geri gelecekler bu defa ağabeyim gidecek.  Ben şuan Üniversite okuyorum bölümümü bitirirsem bende gitmeyi düşünüyorum” dedi.

‘Türkiye’de çoğu insan aç ve sokakta yaşıyor!’

Mikrofon uzattığımız gençlerden Mehmet Sadık ise  “Türkiye’de hayat şartları zor olduğu için ve bazı imkanlar kısıtlı o yüzden Hollanda’ya göç etmeyi düşünüyorum, bu ülkede çalışmazsanız bile imkanlar var, devlet orada yaşayan vatandaşa bakıyor, en azından bir şekilde karşılıyor.  Türkiye’de çoğu insan aç ve sokakta yaşıyor bu yüzden gitmek istiyorum” diye konuştu. Ekonomik sebeplerden dolayı yurt dışına gitmeyi düşündüğünün altını çizen Mikail Genç de şunları söyledi; “Türkiye şartları biraz zor bunun için yurt dışına gitmek istiyorum. Fransa çok güzel bir yer gidersem oraya gideceğim. Beni Fransa’ya çeken güzelliği, kızları ve parası.”

‘Türkiye’den memnunum yurt dışına gitmeyi hiç düşünmedim’

Yurt dışına gitmek isteyenler kadar, her türlü sıkıntı ve zorluğa rağmen memleketini sevip terk etmek istemeyen vatandaşlar da var.  Yurt dışına gitmeyi hiç düşünmediğini vurgulayan Ahmet Altun isimli genç, “Ben Türkiye’den gidenlerin olduğunu duymadım. Haberim yok bununla ilgili bir bilgimde yok.  Türkiye’den memnunum. Diyarbakır ve Siverek’i çok seviyorum” şeklinde konuştu.