Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakırlılar oraya akın etti!

Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin’in paylaşamadığı Karacadağ’da kayak sezonu başladı. Yöre halkı geleneksel Kürt kıyafetlerini giyerek davul ve zurna eşliğinde burada kayıyor.

Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin’in

Diyarbakırlılar oraya akın etti! Diyarbakır, Şanlıurfa ve, Mardin’in paylaşamadığı Karacadağ’da kayak sezonu başladı. Yöre halkı geleneksel Kürt kıyafetlerini giyerek davul ve zurna eşliğinde burada kayıyor.

Yöresel kıyafetlerle kayak!

 

Diyarbakır, Mardin ve Urfa illeri arasında yer alan sönmüş volkanların oluşturduğu Karacadağ  bölge için önemli bir coğrafya parçası. Karacadağ’ın kendine has bir kültürü var.

Her yıl kış mevsiminde çevre illerden 100 binin üzerinde yerli turist Karacadağ’a kayak yapmak için gidiyor.

Denizden yüksekliği bin 900 metre olan Karacadağ’daki kayak merkezinin parkuru 600 metre uzunluğunda.

Kayak merkezinde herhangi bir otel bulunmuyor. Ancak son birkaç yıldır henüz tamamlanamayan bir otelin inşaatına başlandı.

Karacadağ’da otel yok

Kayak için elverişli bir coğrafyaya sahip olan Karacadağ’da gece konaklayacak yer olmamasından kaynaklı yabancı turistlerin uğradığı bir yer değil. Karacadağ kayak tesislerinde otel bulunmaması dışında alt yapıda da bazı eksiklikler mevcut.

 

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bulunan Karacadağ Dağı’nın Kayak Merkezi kar yağışı ile kayak sezonunu başlattı.

 

Karın kayak için el verişli kalınlığa ulaşması ile birlikte yeni sezonun açılışı yapıldı. Açılışa katılan bölgedeki vatandaşlar yöresel Kürt kıyafetleriyle, davul ve zurna eşliğinde halay çektiler.

Rûdaw’a konuşan Mehmet Ali Arak isimli vatandaş şunları söyledi:

 

“Önceleri naylonlar ve leğenlerle kayıyorduk. Daha sonra bu (kayak) aletler yapılınca bunlarla kaymaya başladık. Atalarımı gibi yani geleneksel kıyafetlerimizle kayıyoruz.”

 

Hüseyin Kaya isimli vatandaş ise bölgeyle ilgili Rûdaw’a şunları söyledi:

 

“Kışları biraz soğuk geçiyor. İlkbaharda ovaya indiğinizde yeşilliği, kültürü, havası, oksijeni çok güzel bir manzara ile karşılaşıyorsunuz.”

 

Kayak merkezini ziyaret eden Zekiye Kaya ise “Kayan insanları ve buradaki atmosferi görmeye geldim. Nasıl bir yer olduğunu merak ediyordum. Çünkü hiç gelmemiştim. Çok güzel bir yer” dedi.

“Pist 10 kat uzatılacak”

 

Karacadağ bölgesi kendine has kültürüyle dört mevsim hem kültür turizmi hem de kış turizmi açısından bölgenin en önemli turizm merkezlerinden bir tanesi.

 

Karacadağ Kayak Merkezi’nin sahibi Orhan Atilla ise merkezleri hakkında şunları söyledi:

 

“Daha önce yüz binlerce insan gelirdi, şimdi bu otel de yapılıyor. Pist şimdikinden 10 kat daha uzun olacak.

 

Yani her yıl kar yağarsa, iklimde değişim olmazda her yıl bir milyon insan burayı ziyaret eder bence. Çünkü büyük şehirlerin birçoğu bize çok yakın.”

 

Turizme elverişli olmasına rağmen kayak merkezinde yeteri düzeyde alt yapının olmaması nedeniyle turistleri çekemediği belirtiliyor. Vatandaşlar buranın cazibe merkezi haline gelebilmesi için bazı adımların atılmasını istiyor, yetkililere bazı yatırımları yapması çağrısında bulunuyor.

Konu hakkında Halil Yaşar isimli vatandaş ise şunları söyledi:

 

“Yol, restoran, dinlenme tesisleri eksik. Market yok, otel yok. Ayakta duracak iyi bir yer bile yok. Onun için belediyenin bütün bu şeyleri tamamlaması lazım.”

 

Bahattin Akay da eksiklikleri şu şekilde sıraladı:

 

“Yani buradaki tesisler tamamlanırsa çok güzel olur. Belki Uludağ’dan bile daha güzel olabilir.”

 

Mevsim koşullarının normal şekilde devam etmesi halinde Mart ayına kadar Karacadağ yerli turistleri kendine çekebilir.