Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakırlılar Kürtçe hutbe istiyor!

Bölgede Türkçe bilmeyen bir çok kişinin bulunduğunu kaydeden Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ahmet Yılmaz, bölgede Kurmanci ve Zazaca hutbe okutulmasının çok daha uygun olacağını söyledi. Diyarbakır sokaklarında da vatandaşlar aynı görüşü paylaşıyor.

Bölgede Türkçe bilmeyen bir

Diyarbakırlılar Kürtçe hutbe istiyor! Bölgede Türkçe bilmeyen bir çok kişinin bulunduğunu kaydeden Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ahmet Yılmaz, bölgede Kurmanci ve Zazaca hutbe okutulmasının çok daha uygun olacağını söyledi. Diyarbakır sokaklarında da vatandaşlar aynı görüşü paylaşıyor.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Diyanet işbirliğiyle gerçekleştirilen çalışma kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığının Cuma ve Bayram hutbeleri 8 farklı dil seçeneği ile e-Devlet Kapısı’nda yer alacak. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın açıkladığı dil seçenekleri arasında Türkçe, Arapça, Almanca, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca ve Rusça yer aldı. Ancak söz konusu 8 dilin içerisinde milyonlarca kişinin konuştuğu Kürtçenin yer almaması büyük tepki çekti.

‘Bölgede Türkçe bilmeyen çok sayıda insan var’

Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yılmaz, Kürt kentlerinde hutbelerin Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde okutulmasını istedi. Rûdaw’a konuşan Yılmaz, “Bölgemizde bir çok yerde Türkçe bilmeyen çok sayıda Kurmanc ve Zaza var. O zaman bu bölgelerde Kurmanci ve Zazaki hutbe okutulması çok daha uygundur. Çünkü Türkçe bilmeyen çok sayıda insan var” dedi.

‘Kürtçe hutbe okutulması daha iyi olur’

Diyarbakır sokaklarında da vatandaşlar aynı görüşü paylaşıyor. Rûdaw’a konuşan Abdulrezak Özdemir, “Kürt kentlerinde hutbe Kürtçe olmalı. Benim düşüncem bu yönde” dedi. Ömer Aslan da, “Burada milletin tamamı Kürt ve Kürtçe biliyor. O yüzden Kürtçe hutbe okutulması daha iyi olur” diye konuştu. Hutmebin Kürtçe olmasını belirten Abdullah Özdemir de, “Vallahi diğer hutbalere gitmek bile istemiyorum” şeklinde konuştu. 2011’de Türkçe hutbe okutulmasına karşı bölgedeki bir çok kentte sivil Cuma namazları kılınmış, vatandaşlar cami yerine park ve açık alanlarda namaz kılmıştı. Bu namazlarda hutbe Kurmanci ve Zazaki okutuluyordu.