Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’dan PKK’ya çağrı; Silahlı eylemleri sonlandır

Diyarbakır’daki gazetecilerle bir araya gelen Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, Kürt sorununa dikkat çekti. Yeni bir çözüm sürecinin başlatılması için PKK’ye “silahlı eylemleri sonlandırma ve ülke sınırları dışına çekilme” çağrısı yapan Bedirhanoğlu, Kürtlerin demokratik siyasette ısrarcı olması gerektiğinin altını çizdi.

Diyarbakır’daki gazetecilerle bir araya

Diyarbakır’dan PKK’ya çağrı; Silahlı eylemleri sonlandır! Diyarbakır’daki gazetecilerle bir araya gelen Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, Kürt sorununa dikkat çekti. Yeni bir çözüm sürecinin başlatılması için PKK’ye “silahlı eylemleri sonlandırma ve ülke sınırları dışına çekilme” çağrısı yapan Bedirhanoğlu, Kürtlerin demokratik siyasette ısrarcı olması gerektiğinin altını çizdi.

 

Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu ve yönetim kurulu üyeleri düzenledikleri basın toplantısıyla kentteki gazetecilerle bir araya geldi. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’ndeki toplantıda konuşan Bedirhanoğlu, Kürt sorununda demokratik çözüme dikkat çekti. Şahismail, PKK’nın Türkiye’ye dönük silahlı eylemlerini sonlandırıp ülke topraklarından çıkmasının demokratik siyasetin önünü açma noktasında önemli bir ivme kazandıracağını söyledi.

‘İnsanların siyasi tercihlerine saygı gösterilsin’

Yerel seçimlerin demokratik bir kültür içinde geçmesini temenni ettiklerini belirten Bedirhanoğlu, “İnsanların farklı siyasi tercihlerine saygı gösterilsin. Sonuçta hiçbir siyaset kurumu şöyle bir iddia bulunamaz ki doğruların merkezi biziz. Bölgede farklı siyasi görüşler var. Demokrasi dediğimiz şeyde böyle bi rşey zaten. Bizim gibi düşünen olacak, düşünmeyende olacak” dedi.

Provoke edici davranışlardan kaçınmalıyız’

Seçimlerin bölgede rekabet içinde geçtiğini kaydeden Bedirhanoğlu, bu rekabetin bazen sert bir dil ile geçtiğini kaydetti.   Şahismail Bedirhanoğlu, “Bu sertlik bölgemizde özellikle ve geçmişte yaşadığımız deneyimlerle birtakım tehditleri de içinde barındırıyor. Bazı gerginliklere sebep oluyor.

Olması gereken siyasi gidişata olumsuz etkiliyor. Özellikle omuzlarında siyasi sorumluluk olan herkesin dil ve üslubuna dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü söylediğimiz her şeyin toplumdaki çarpanı çok daha yüksek oluyor. Bölgemizde daha aklı selim bir dil geliştirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Toplumu tahrik edici provoke edici tutum davranış ve açıklamalardan herkesin kaçınması gerekiyor” diye konuştu.

‘7 Haziran’da çözüm süreci akamete uğradı’

Seçimlerin her zaman risk teşkil etmediğini de vurgulayan Bedirhanoğlu şunları kaydetti;

“Bundan dolayıdır ki özellikle Kürt siyasi hareketin alacağı tavır ve pozisyon Kürt toplumunun fayda ve zarar hesaplarının iyi yapılması gerektiğini düşünüyoruz.  7 Haziran 2015 seçimleri bir siyasi başarının yanında büyük bir projenin de akamete uğradığı bir seçimi de kendi içinde barındırdı.

Bazen geriye dönüp baktığımızda 7 Haziran seçimleri olmasaydı diye aklımızdan geçmiyor değil. Çözüm süreci gibi Türkiye Cumhuriyet tarihinin en önemli projesinin akamete uğradı bir süreci yaşadık. Hükümet ve Devlet tarihi bir karar aldı ve buna uygun adımlar attı.

Bu karardan ve adımlardan sonra bu sorunun çözüleceğine dair toplumda güçlü bir kanaat oluştu. Ama daha sonrası hem sorunun ciddiyetinden uzak gibi yaklaşımlar ve süreci iyi yönetememe süreci sonlandırmaya götürdü. Tüm bu süreçte yaşadık ve gördük ki geldiğimiz bu nokta da demokratik yol ve yöntemler dışında her türlü tercihin Kürt meselesine bir faydası yok.

Çözümü noktasında bir katkısı da yok. Kürtler demokratik siyasette ısrarcı olmalıdır. Bu bağlamda şiddete karşı olduğumuz ve hak aramada bir yöntem olarak kullanılmasını doğru olmadığını ifade ettik.  Örgütün tamda bu dönemde Türkiye’ye dönük silahlı eylemlerini sonlandırıp ülke topraklarından çıkması demokratik siyasetin önünü açma noktasında önemli bir ivme kazandıracaktır” şeklinde konuştu.

Yeni Anayasa tartışması

Son dönemlerde önemli bir başlığın da yeni Anayasa tartışmaları olduğuna değinen Şahismail Bedirhanoğlu, mevcut Anayasanın askeri dönemin ruhunu yansıtan 12 eylül askeri rejiminin Anayasası olduğunu söyledi. Bedirhanoğlu “Yeni Anayasa meselesi önemli. Ama yeni Anayasa mecliste ki tüm siyasi partilerin hepsinin bu sürece dahil edilmesi hatta siyasi partileri de aşan toplumun tüm kesimlerinin bu sürece dahil edilmesi ile hazırlanmalı. Siyaset kurumlarının da bir Anayasa yapabileceğini topluma kanıtlamanın boyunlarının borcu olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.