Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’da vatandaşın alım gücü dibe vurdu; Şampuan alamayan sabuna yöneldi!

Tamamen bitkisel yağlarla elde edilen çeşitli sabunlar vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor.  Bıttım sabunu olarak bilinen ürün, vatandaşlar tarafından kansere iyi gelecek şekilde değerlendirilirken, sabun satan Şahap Er, ekonomik sıkıntılardan sonra şampuan alamayan vatandaşların sabunlara yöneldiğini ifade etti.

Tamamen bitkisel yağlarla elde

Berivan Kılıç / Hamza Özeçlik

Üretimi Siirt ve Mardin’de gerçekleştirilen birbirinden renkli sabunlar, Diyarbakır’da yoğun ilgi görüyor. Vücut için en temel temizlik malzemesi olan, tamamen bitkisel yağlarla elde edilen sabunlar, kokusuyla müşterileri mest ediyor. Defne, çörek otu, lavanta, keçi sütü, eşek sütü ve kükürt gibi birçok çeşidi olan sabunların, içerisinde olan vitaminler sayesinde güzellik ritüellerinden, saç dökülmesine ve kaşıntıyı önlemeye kadar birçok faydası var.

 

‘Bizde bütün bitkisel sabunlar üretiliyor’

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan Balıkçılarbaşı mevkiinde sabun satan Şahap Er, sabunların genelde açıkta satıldığını söyleyerek, kutu içerinde satılanın da tamamen doğal olduğunu ifade etti. Er, kutu içindeki sabunların daha çok dış ülkelere satıldığını ifade ederek sözlerine şunları da ekledi:

“Bizde bütün bitkisel sabunlar üretiliyor. Burada en çok istenen sabunlar neyse onları getirip halka sunuyoruz.  Sabunların yararları nelerdir neler değildir bilgileri vererek satışları gerçekleştiriyoruz.  Sabunların yüzde yüz doğal.  Şu şekilde el yapımı olan da var, fabrikasyon olan da var. El yapımı ve fabrikasyonun aslında çok fazla bir farkı yok.  Sabunun içine gerçekten gerekli malzemeler konulsa ister fabrikasyon olsun ister el yapımı olsun işlev ve yararları aynıdır.  Bazı sabunlar kutu içinde satılıyor. Bunlar hem görsellik açısından iyi, daha çok dış ülkelere satıldığı için bu şekilde satışa sunuluyor.

‘’Halkın gözünde bıttım sabunu kansere bile iyi gelecek bir ürün’’

Daha çok yerli vatandaşın tercih ettiği sabunlara, iş turizmi için gelen vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini aktaran Şahap Er, en çok istenen sabunun saç dökülmesine karşı iyi gelen bıttım sabunu olduğunu ifade etti. Er, ‘’Halkın gözünde  bıttım sabunu kansere bile iyi gelecek bir ürün’’ şeklinde  açıklama yaparak ayrıca, egzama, mantar, kaşıntı ve uyuza iyi gelen bir sabun olduğunun altını çizdi.

Avrupa ülkelerinden talep

Yerli halk başta olmak üzere iş turizmi için gelen vatandaşlar da daha çok hediyelik veya kendileri için tercih ediyor.  Avrupa ülkeleri, Almanya, İsviçre ve Hollanda ‘da bu gelen gurbetçiler çok fazla talepte bulundular.  En çok istenen sabun bıttım sabunudur. Bu sabun halk gözünde neredeyse kansere bile iyi gelecek bir sabun olarak görülüyor.  En büyük özelliği, saç dökülmesine ve kepeğe karşı olmasıdır.  Yan faydaları olarak egzama, mantar, kaşıntı ve uyuza iyi geldiğini söylüyorlar.

‘’Bu sabunun en önemli özelliği bakteri üretmemesi’’

Şahap Er, çeşit çeşit sabunların bulunduğu dükkanda, özellikle kabak lifi sabunun, bir sosyal medya fenomeni tarafından kullandıktan sonra değerlendiğini aktarırken,  sabunun en önemli özelliğinin bakteri üretmemesi olduğunu ifade etti. Ekonomik sıkıntılardan sonra şampuan alamayan vatandaşların sabuna yöneldiğine dikkat çeken Er şunları kaydetti;

“Kabak lifli sabunlar Dilan Polat sabunu olarak geçiyor. Bu sabunların satışına biz 5 yıl önce başladık ancak Dilan Polat kullandıktan sonra popüler olmaya başladı. Kabak lifinin en büyük özelliği bakteri üretmemesidir, çoğunlukla bunun için tercih ediliyor. Bu sabunun pirinç, aloevera,  güllü, lavanta ve daha birçok çeşitte olan sabun türleri var.  Dilan Polat bu sabunu kullandıktan sonra popüler oldu biz bunu 5 yıl önce zor satıyorduk şimdi ekmek, peynir gibi satıyoruz, yerli vatandaşlarda sabuna yöneldi çünkü şampuanlar pahalı olmuş.”

 

 VİDEO İÇİN TIKLAYIN