Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’da gıda israfına karşı yeni dönem; Serpme yerine, tepside kahvaltı!

Diyarbakır’daki bazı mekanlarda serpme kahvaltıda yeni bir döneme başlıyor. Gıda israfının önüne geçebilmek için kentteki bazı mekanlar, müşterilerine serpme kahvaltı yerine tepside kahvaltı alternatifini sunuyor. Hem ekonomik hem de israfı önleyen bu sistem, müşteriler tarafından da olumlu karşılanıyor.

Diyarbakır’daki bazı mekanlarda serpme

Berivan Kılıç / Hamza Özçelik

Doğu Anadolu’da birçok medeniyete ev sahipliği yapan aynı zamanda, birçok kültürü ve medeniyeti bir arada yaşatmaya devam eden, gözde şehirlerden Diyarbakır, gastronomi alanında oldukça zengin bir mutfağa sahip olmakla beraber, kahvaltı kültüründe de oldukça meşhur. Genellikle kahvaltıyı dışarda yapmak isteyenlerin tercih ettiği serpme kahvaltıda meydana gelen israf, ülke ekonomisini milyonlarca zarara uğratıyor.  Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de yıllık 18 milyon ton gıda israf ediliyor. Bu israfın önemli bir kısmı da serpme kahvaltıdan kaynaklanıyor.  Neredeyse serpme kahvaltının yaklaşık yarısı doğrudan çöpe gidiyor.

Serpme yerine tepside kahvaltı

Bu israfın önüne geçmek isteyen bazı işletmeler ise serpme kahvaltının yerine müşterilerine çeşitli alternatifler sunmaya başladı.  Fuzuli harcamalardan kaçınmak isteyen bu işletmeler müşterilerini  “serpme” yerine “seçme” veya “tepside” kahvaltı usulüne yönlendirmeye başladı.  Bu mekanlardan biri olan Şuara Kafe, “tepside kahvaltı” servisiyle otantik bir görüntü oluşturarak, israftan kaçınmak adına gelen müşterilerine hesaplı bir kahvaltı sunuyor.  Şuara Kafe’nin yeni kahvaltı usulü mekânlarına gelen müşterilerin de beğenisini topluyor.

Hidayet Öner: Amacımız göz değil mide doyurmak

Şuara Kafe yöneticilerinden Hidayet Öner, bunu yapmaktaki amacının israfa yol açmamak ve gelen misafirlerinin gözünü değil midesini doyurmak olduğunu söyledi.  Bakır tepside kahvaltı sunumu yaptıklarını kaydeden Öner, “Bunu yapmamızdaki amaç israfa yol açmadan misafirlerimizin gözünü değil midesini doyurmak. 20 çeşit kahvaltımız var. Serpme kahvaltılar genelde israfa giriyor, bizimde müşterimiz kahvaltıyı tepside görünce olumlu tepki veriyorlar. Kahvaltının otantik görüntüsü de yine müşterileri maziye götürüyor çoğu zaman. Kahvaltı kültürü eskimez, gün geçtikçe daha çok insanlar geliyor hatta kalabalık bir şekilde gelenler oluyor, buda bizi memnun ediyor. Buradan onları memnun bir şekilde gönderebiliyoruz.  Ben bir Elazığlı olarak Diyarbakır kahvaltı kültürünü çok beğendim otantik şekildeki sunumu, buraya has lezzetler beni de etkiledi” dedi.

Serpme kahvaltıdan çok tepsi kahvaltı tercih ediliyor

Öner, “Tepside kahvaltı sistemimiz yerli ve yabancı vatandaşın ilgisini oldukça çekiyor. Yaptığımız sunum tabak, lezzet ve baharatlar gelenlerin damak tadına uyuyor. Kahvaltı kültürünü çok beğendiğini dile getirenler oluyor. Serpme kahvaltıdan çok tepsi kahvaltıyı tercih ediyorlar, bu bizi de mutlu ediyor. İsraf etmek yerine yeterli kahvaltıyı hazırlıyoruz, gelenler de beğeniyor” diye konuştu.

Hem sıcak hem soğuk tüketilen Hibisküs

Kafenin el yapımı Hibisküs hem sıcak hem soğuk içecek olarak tüketiliyor. Vatandaşlar tarafından beğenilen içecek kış aylarında bağışıklığı güçlendirirken yaz aylarında harareti alıyor. Hibisküs hakkında da bilgi veren Hidayet Öner şunları kaydetti;“Kendi el yapımımız olan Hibisküs şerbetimiz hem sıcak hem soğuk tüketilebilen bir içecek. Tadı reyhan şerbetine çok yakın ama biraz daha yumuşak. ve ayıran diğer bir özellik Osmanlı şerbetine yakın olmasıdır. Bu şerbetin genel özellikleri ödem attırıcı, adet düzenleyici, kalp hastalığına ve birçok hastalığa şifa olan bir içecek türüdür.  Gelen müşterilerin şerbete yönelik olumlu cevaplarını alınca bizde mutlu oluyoruz. Kış aylarında bağışıklık güçlendirici özelliğe sahip yaz aylarında ise vatandaşın hararetini alıyor.” Yaptıkları kahvaltı sunumuyla yerli ve yabancı vatandaşın ilgisini çeken Şuara Kafe’ye gidenler,  daha çok tepside kahvaltıyı tercih ediyor.