Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır Tarım Konseyi kuruluşunu duyurdu!

Diyarbakır’da tarımla ilgili 68 sivil ve özel kuruluş bir araya gelerek Diyarbakır Tarım Konseyi’ni kurdu. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde kuruluşunu duyuran konsey adına konuşan DTB Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır’ın tarih boyunca tarımda önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Diyarbakır’da tarım sektörüne gereken önemin verilmesi gerektiğine dikkat çeken Yeşil, “Diyarbakır ilinde tarım ile ilgili faaliyet yürüten tüm kurum ve kuruluşların Konsey çalışmalarına katılmaları ve destek vereceklerine canı-gönülden inanıyorum” dedi.

Diyarbakır'da tarımla ilgili 68

Süleyman Aydın

Diyarbakır‘da tarımla ilgili sivil ve özel kuruluş temsilcileri bir araya gelerek Diyarbakır Tarım Konseyi’ni kurdu. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde yaptığı basın açıklanması yapan 68 üye ve 9 icra kurulu üyesinden oluşun Diyarbakır Tarım Konseyi, kuruluşunu kamuoyuna duyurdu.  Burada konuşan (DTB) Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır’ın tarih boyunca tarımda önemli bir yere sahip olduğunun altını çizdi.  En eski köy yerleşmelerinden biri olan Ergani yakınlarındaki Çayönü Tepesi’nin günümüzden 10.000 yıl önceye kadar gittiğini vurgulayan Yeşil, günümüzde de Tarıma dayalı kalkınma projesi olan GAP Projesinde, Diyarbakır’ın %25, sulanabilir alan ve sulama hedefleri açısından en büyük paya sahip illerden bir tanesi olduğunu söyledi.

 ‘Diyarbakır tarımsal üretimde önemli bir yere sahiptir’

Diyarbakır’da devam eden Silvan Projesi ile 2 Milyon 350 bin dönüm, Dicle kral kızı sulama projesinin tamamlanmasıyla da 1 milyon 150 bin dönüm alanın sulu tarıma geçeceğini kaydeden Yeşil şu ifadeleri kullandı;

“Kısacası GAP sulama yatırımlarının tamamlanmasıyla Diyarbakır’da tarımsal üretim 3 kat artacağı öngörülmektedir. 1890 yılında Şemsettin Sami’nin verdiği bilgiye göre bu bölgede; buğday, arpa, fasulye, mercimek, pirinç, susam, keten, pamuk, meyankökü, soğan vs. pek çok meyvenin yetiştirildiği ve Dicle kenarında yetiştirilen karpuzun emsalsiz olduğu ve ceviz ihraç ettiği ifade edilmektedir. Yine Türkiye’nin tarımsal üretim verilerine bakıldığında Diyarbakır Buğday, Mercimek, kütlü Pamuk, arpa ve Dane mısır üretiminde önemli bir yere sahiptir.”

‘Diyarbakır’da tarım sektörüne gereken önem verilmeli’

Diyarbakır’da tarım sektörüne gereken önemin verilmesi gerektiğine dikkat çeken DTB Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, konseyin kurulma nedenlerini anlattı;

“İlimizin sahip olduğu tarımsal potansiyelini daha iyi değerlendirmek, Diyarbakır’da tarım sektörünü büyütmek sürdürülebilirliğini ve katma değerini artırmak, tarım sektöründe faaliyet gösteren kamu ve özel kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak ve sektörün büyüme stratejilerini doğru belirlemek için “Diyarbakır Tarım Konseyini” kurduk. 68 üye ile kurulan Konseyimizin 9 kişilik icra kurulu bulunmaktadır. Konseyimiz kamu kurumlarından destek alarak Danışma Kurulu ve konu uzmanlarından oluşacak Çalışma gruplarını kurarak hizmet vermeye devam edecektir.”

İcra kurulu

Diyarbakır Tarım Konseyi’nin İcra Kurulu, Diyarbakır Ticaret Borsamız,  Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası,  Diyarbakır Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanlığı, Ziraat mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, Veteriner Hekimleri Odası Diyarbakır Şubesi,  SS Lice kadın girişimi üretim ve işletme kooperatifi Bismil Pamuk üreticileri Birliği Damızlık Manda-Süt ve Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği ve  Tohum Üreticileri temsilcilerinden oluşuyor.

Konsey

Konseyin ise en üst organ olup tavsiye kararları alıp ve icra kurulunun uygulamalarını denetlediğinin bilgisin veren Yeşil,  “Diyarbakır ilinde tarım ile ilgili faaliyet yürüten tüm kurum ve kuruluşların Konsey çalışmalarına katılmaları ve destek vereceklerine canı-gönülden inanıyorum” ifadelerini kullandı.