Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır Surları ile Gizemli Burçları!

Diyarbakır Surları, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve 8 bin yıllık geçmişi ile dünyanın en eski ve en uzun şehir surlarından biridir. Surlar, 13 kilometre uzunluğunda ve 10 metre yüksekliğindedir. Surların üzerinde toplam 82 burç bulunmaktadır. Ancak Diyarbakır Surları’ndaki burçların bazıları, zamanla yıkılmış veya zarar görmüştür. Bu nedenle, günümüzde ayakta kalan burç sayısı 79’dur. Bu burçların her biri, kendine özgü bir hikayeye sahiptir. Haberimizde burçların isimlerine ve bazı burçların hikayelerine tanıklık edeceksiniz.

Diyarbakır Surları, UNESCO Dünya

Diyarbakır Surları’nın Gizemli Burçları! Diyarbakır Surları, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve 8 bin yıllık geçmişi ile dünyanın en eski ve en uzun şehir surlarından biridir. Surlar, 13 kilometre uzunluğunda ve 10 metre yüksekliğindedir. Surların üzerinde toplam 82 burç bulunmaktadır. Ancak Diyarbakır Surları’ndaki burçların bazıları, zamanla yıkılmış veya zarar görmüştür. Bu nedenle, günümüzde ayakta kalan burç sayısı 79’dur. Bu burçların her biri, kendine özgü bir hikayeye sahiptir. Haberimizde burçların isimlerine ve bazı burçların hikayelerine tanıklık edeceksiniz.

Diyarbakır Surları’nın Efsaneleri Yaşıyor

 

Diyarbakır Surları, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve dünyanın en eski ve en uzun şehir surlarından biridir. Surlar, şehrin zengin tarihini ve kültürünü yansıtmaktadır. Surlar, 13 kilometre uzunluğunda ve 10 metre yüksekliğindedir.

Diyarbakır Surları üzerinde toplam 82 burç bulunmaktadır. Ancak Diyarbakır Surları’ndaki burçların bazıları, zamanla yıkılmış veya zarar görmüştür. Bu nedenle, günümüzde ayakta kalan burç sayısı 79’dur.

Bu burçların bazıları yuvarlak, bazıları dörtgen, bazıları da beşgen şeklindedir. Burçlar, savunma amaçlı olarak inşa edilmiştir ve genellikle üç veya dört katlıdır. Burçların iç mekânları, askerlerin barınması ve savaş malzemelerinin depolanması için kullanılmıştır.

Diyarbakır Surları’ndaki burçların her biri, kendine özgü bir hikayeye sahiptir. Bu hikayeler, şehrin tarihi ve kültürü ile iç içedir. Örneğin, Yedi Kardeş Burcu’nun hikayesi, Diyarbakır’ın düşmanlar tarafından kuşatıldığı bir dönemde yedi kardeşin şehri savunmak için gösterdiği kahramanlık ile ilgilidir. Ben-u Sen Burcu’nun hikayesi ise, bir usta ile kalfanın şehri savunmak için kendi hayatlarını feda etmesi ile ilgilidir.

Diyarbakır Surları Burçları

Diyarbakır Surları’nın Burçları

Diyarbakır Surları’ndaki 82 Burç

Diyarbakır Surları’nın tarihi Burçları

Diyarbakır Surları’nın Hikayeli Burçları

Diyarbakır Surları’nın Ünlü Burçları

Diyarbakır Surları’nın En Güzel Burçları

Diyarbakır Surları’nın En Etkileyici Burçları

 

Çeşitli dönemlerde yapılan onarımlar ve yenilemeler sonucu surlarda, farklı plan ve yapım teknikleri ile farklı bezeme ve motiflerle karşılaşılmaktadır. Surların, gerek plan özellikleri ve gerekse üzerindeki yazıt ve kabartmalarla diğer burçlardan ayrılan belli başlı burçları: Ben-u Sen (Ulu Beden, Evli Beden), Yedi kardeş, Keçi Burcu, Nur (Melikşah) Burcu, Fındık Burcu, Mervani Burcudur.

Yedi Kardeş Burcu: Diyarbakır Surları’nın güneyinde yer almaktadır. Burç, 1208 yılında Artuklu Hükümdarı Melik Salih tarafından yaptırılmıştır. Burcun üzerinde çift başlı kartal, aslan ve çeşitli hayvan kabartmaları bulunmaktadır.

Yedi Kardeş Burcu’nun hikayesi, Diyarbakır’ın düşmanlar tarafından kuşatıldığı bir döneme dayanmaktadır. Düşman, günler süren çatışmalardan sonra şehrin tamamını ele geçirir. Ancak yedi kardeş, savundukları burcu teslim etmezler.

Düşman komutanı, yedi kardeşin teslim olması için bir şart öne sürer. Şart, düşman kralının yedi kardeşlerle görüşmesidir. Yedi kardeşler, şartı kabul eder.

Düşman kral, yedi kardeşlerle görüşmek için burca gelir. Ancak yedi kardeşler, kralın geldiğini görünce barut deposunu havaya uçururlar. Patlama sonucu kral ve yedi kardeşler ölür. Ancak şehrin savunulmasında önemli bir rol oynayan yedi kardeşler, Diyarbakır’ın kurtuluşunda da önemli bir rol oynamış olurlar.

Ben-u Sen Burcu: Diyarbakır Surları’nın batısında yer almaktadır. Burç, 1208 yılında Artuklu Hükümdarı Melik Salih tarafından yaptırılmıştır. Burcun üzerinde çeşitli hayvan kabartmaları bulunmaktadır.

Ben-u Sen Burcu’nun hikayesi de Yedi Kardeş Burcu’nun hikayesine benzer. Bir dönem Diyarbakır, düşmanlar tarafından kuşatılır. Düşman, günler süren çatışmalardan sonra şehrin tamamını ele geçirir. Ancak Ben-u Sen Burcu, usta ve kalfanın savunduğu tek burçtur.

Düşman komutanı, usta ve kalfanın teslim olması için bir şart öne sürer. Şart, ustanın kalfayı burçtan atmasıdır. Usta, şartı kabul eder ve kalfayı burçtan atar.

Kalfa, düştüğü yerden kalkamaz ve ölür. Usta, kalfasının ölümünden dolayı büyük bir üzüntü yaşar ve kendisini burçtan atarak intihar eder. Bu olaydan sonra burca Ben-u Sen adı verilir.

Keçi Burcu: Mervaniler döneminde yapılan burç, silindirik planlı ve iki katlı olarak kayalık alan üzerine kurulmuştur. Merdivenlerle burcun üst ve teras katına geçiş sağlanmakta olup merdivenin sağında kalker taşına işlenmiş Mervani kitabesi yer almaktadır. Burcun iç kısmına sivri kemerli bir kapıdan merdivenle inilmektedir. Burç içi sütunlarla enine gelişmektedir. Üst örtüsü tonozdur.

Nur (Melikşah) Burcu: Selçuklu döneminde yapılmıştır. Çokgen planlı olup iki katlıdır. Dış yüzeyinde silme içerisine alınmış ortada küçük bir nişin sağ ve solunda koşar halde at kabartması, altında beş satır kufi yazılı kitabesi ile kitabenin ilk satırı¬nın köşelerinde birer kanatlı aslan kabartması, alt satırın üst kısmında ortada koşar vaziyette iki tavşan karşılıklı olarak betimlenmiş, aynı satırın üst köşelerinde birer güvercin ve bu güvercinlerin ayaklarının altında oturmuş vaziyette birer çıplak kadın kabartması yer almaktadır.

Fındık Burcu: Silindirik planlı olup iki kattan oluşmaktadır. Dış yüzeyinde iki sa¬tırlık kitabesi bulunmaktadır. İç yüzünde yoğun tahribatlar ve yıkılmalar görülmekte olup alt katın giriş kımında büyükçe bir moloz kütlesi yer almaktadır.

Selçuklu Burcu: Dikdörtgen planlı olup tek kattan oluşmaktadır. Dış yüzünde üzerinde silmesi bulunan ortada küçük bir nişin sağ ve solunda birer koç kabartması altında üç satırlık kufi yazı ile ilk iki satır arasında hayvan kabartmaları yer almaktadır. Burç onarım görmüştür. Üst kısımlarında tahribat gözlemlenmektedir.

Burçların isimleri

Dış Surlar

Aşağı Kapı Burcu

Bağlar Burcu

Beyaz Burcu

Beştaş Burcu

Cebeci Burcu

Çarşı Burcu

Çiftçi Burcu

Çiftkapı Burcu

Dağkapı Burcu

Deve Burcu

Devşirme Burcu

Elif Burcu

Ermeni Burcu

Fındık Burcu

Gazi Burcu

Göl Burcu

Gül Burcu

Han Burcu

Hasanpaşa Burcu

Haydar Burcu

Hıdırlık Burcu

Hoşgör Burcu

İmam Burcu

İnci Burcu

İncir Burcu

Kadı Burcu

Kale Burcu

Kalekapı Burcu

Keçi Burcu

Kılıçlı Burcu

Köprü Burcu

Köşk Burcu

Küçük Burcu

Kültür Burcu

Leblebikkıran Burcu

Melik Burcu

Mervani Burcu

Nur Burcu

Oğrun Burcu

Paşa Burcu

Sağma Burcu

Saray Burcu

Sarı Burcu

Selçuklu Burcu

Silahhane Burcu

Süleymaniye Burcu

Tahir Burcu

Taş Burcu

Yedi Kardeş Burcu

Yeşil Burcu

İç Kale Surları

* Acem Burcu

* Ak Burcu

* Arslan Burcu

* Baba Burcu

* Değirmen Burcu

* Dörtgen Burcu

* Eski Kale Burcu

* Fetih Burcu

* Gül Burcu

* Kale Burcu

* Kale Kapı Burcu

* Kültür Burcu

* Mervani Burcu

* Sarı Burcu

* Selçuklu Burcu

* Yeşil Burcu