Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

70 bin nüfuslu mahallede tek okul!

Diyarbakır’ın merkez Bağlar İlçesi’nin en büyük ikinci mahallesi konumunda olan 70 bin nüfuslu Mevlana Halit Mahallesi, derslik sıkıntısı yaşıyor. Mahallesinin en büyük sorunun eğitim olduğunu vurgulayan muhtar İlhan Şahin, “Tek bir okul olduğu için mahalledeki çocukların her biri ayrı bir tarafa dağılıyor, bu yüzden büyük sıkıntı yaşanıyor. Karşıdan karşıya geçen öğrenciler için trafik büyük sıkıntı çekiyor. Vatandaş çocuğunu tek başına okula gönderemiyor trafikten dolayı.  Bu mahallede yaşayan vatandaş Mevlana Halit Ortaokulundan Selahaddin Eyyubi, Şeyh Şamil ve Beş Nisan mahallelerinde bulunan okullara gidiyorlar” dedi. Yetkililere seslenen Şahin, mahallede İlkokul ve lise yapılmasını istedi.

Diyarbakır’ın merkez Bağlar İlçesi’nin

Berivan Kılıç / Hamza Özçelik

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan Mevlana Halit Mahallesi, yol, su, elektrik ve yoksulluk gibi birçok sorunu içinde barındırıyor. Birçok olumsuzlukla beraber daha çok eğitim sıkıntısının yaşandığı mahallede sadece bir okul var. Diyarbakır’ın en büyük mahallesi Bağcılar’dan sonra, ikinci sırada yer alan 70 bin nüfuslu Mevlana Halit Mahallesi için tek okulun olması, büyük bir sorun teşkil ediyor. Mahalle muhtarı İlhan Şahin, yetkililere seslenerek mahallede İlkokul ve lise yapılmasını istiyor.

 

‘Vatandaş çocuğunu tek başına okula gönderemiyor’

Şahin, “Mahallede eğitim sıkıntısı fazlasıyla var. Mevlana Halit Mahallesinin 70 bin nüfusu var ama tek bir okulu var oda Mevlana Halit Ortaokulu. Eğitim konusunda büyük sıkıntı çekiyoruz.  Tek bir okul olduğu için mahalledeki çocukların her biri ayrı bir tarafa dağılıyor, bu yüzden büyük sıkıntı yaşanıyor. Karşıdan karşıya geçen öğrenciler için trfaik büyük sıkıntı çıkarıyor. Vatandaş çocuğunu tek başına gönderemiyor trafikten dolayı.  Bu mahallede yaşayan vatandaş Mevlana Halit Ortaokulundan Selahaddin Eyyübi, Şeyh Şamil ve Beş Nisan mahallelerinde bulunan okullara gidiyorlar” dedi.

Bütün çocuklar tek bir okula yerleşemez

Mahallede bulunan ve tek okul olan Mevlana Halit Ortaokuluna, burada yaşayan bütün öğrencilerin yerleşemeyeceğini söyleyen mahalle muhtarı İlhan Şahin şunları söyledi;

“Nüfusu bu kadar çok olan bir mahallede bütün çocuklar bu okula yerleşemez.  Bize ait olan tek bir okul var. Nüfusu bu kadar çok olan bir mahallede bütün çocuklar bu okula yerleşemez. Vali, kaymakam ve milli eğitim bakanlığına okulla ilgili dilekçe verdik. Mahallede arsa olmadığı için şimdilik bunun yapılamayacağını ancak mahalle kentsel dönüşüme girerse burada okul yapılacağını söylediler.  Mahallede yer alan polis okulunun kaldırılıp yerine okul veya park yapılacağına dair bir yazı geldi ama hala ortada bir şey yok.  Yetkililerden ricamız okul yapılsın mahallede. Okul sorunu yüzünden muhtarlığa gelen çok vatandaş var.”

Depremde en ağır hasarı biz yaşadık!

Yaşanan Maraş merkezli depremden etkilenen vatandaşlardan, kiminin kalacak yer bulamadığını aktaran Muhtar Şahin kimi kirasını ödeyemiyor, ifadelerinde bulundu. Depremde en ağır hasarlı yapılar kendi mahallelerinde olduğunu vurgulayan Şahin şunları kaydetti;

“Benim mahallemin en büyük sorunu genel olarak yoksulluk. İnsanlar bu konuda çok perişan. Kaldırım, yol, elektrik, su bu sorunlar zaten var ve geçicidir bunlar olabilir. Depremde çok sıkıntı çektik.  Mahallede en ağır hasarlı yapılar bizim mahallemizde oldu.  Kimi kira ödeyemiyor, kimi kalacak yer bulamıyor çok sıkıntı çekiyoruz. Bizim elimizden gelen bir şey yok, ne yapacağımızı bizde şaşırdık. Orta hasarlı yapılar belli, şuanda ağır hasarlı binaların yıkımı gerçekleşiyor. 80 civarında yıkılacak olan yapı var ama daha yarısı bile yıkılmadı. Devam ediyorlar yıkıma.”

Yerinde Dönüşümün şartları çok ağır

TOKİ hak sahipliği başvurularının sonuçlanmasının ardından muhtarlığa gelen çok sayıda vatandaş, hak sahibi olup olmadığını öğrenmeye çalışırken yerinde dönüşüm şartlarının da açıklandığını ifade eden İlhan Şahin şartların çok ağır olduğunu söylüyor;

TOKİ hak sahipliği başvuruları sonuçlandı. Vatandaşın çoğu gelip bakıyor TOKİ için hak sahibi oldu mu olmadı mı diye. Yerinde dönüşüm için şartlar belli oldu ama bu şartlar çok ağır vatandaş ne yapacağını şaşırdı. Herkes kendi yerinde mahallesinde kalmak istiyor ama yerinde dönüşümün şartları çok ağır.” Dedi.