Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yüksek tansiyon birçok ölümcül hastalığa sebep oluyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı son rapora göre ‘sessiz katil’ olarak adlandırılan yüksek tansiyon, tüm ülkelerde alarm verici boyuta ulaştı. Rapora göre, her üç kişiden biri tansiyon hastası ve bunların yüzde 80’i etkili tedavi görmüyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Doktor İdris Baydar, yüksek tansiyonun oluşturduğu tehlikeye dikkat çekerek, vatandaşlara önemli tavsiyelerde bulundu.

Tansiyon yüksekliğinin kan damarlarındaki basıncın yüksek olması durumu olduğunu aktaran Baydar, tansiyon hastalığının dünyadaki en önemli kronik hastalıklardan bir tanesi olduğuna işaret etti.

Şu anda en son verilere göre dünyada bir buçuk milyar kadar insanda yüksek tansiyon olduğu düşünüldüğünü aktaran Baydar, bu durumun yetişkinlerde 3 kişiden birinde tansiyon hastalığının bulunduğunu gösterdiğini ifade etti.

“ÖLÜM SEBEPLERİNDEN BİRİ DE YÜKSEK TANSİYONDUR”

Tansiyon hastalığına sahip olanların yarısının hastalığının farkında bile olmadıklarını belirten Baydar, “Hastalığının farkında olmayınca tedavi de alamıyorlar ve bu hastalık o kişilerde maalesef başka sorunları da beraberinde getiriyor. Tedavi alanların büyük bir kısmı da kontrol altında değiller. Tüm bunlardan dolayı tansiyon yüksekliği dünyada çok önemli bir hastalık oluyor ve dünyadaki ölümlerin sebeplerinden bir tanesi şu anda tansiyon yüksekliğidir.” dedi.

“TANSİYON BİRÇOK HATALIKLARA SEBEP OLUYOR”

Yüksek tansiyon birçok organı olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Baydar, “Tansiyon yüksekliği uzun süre devam ettiğinde böbrek yetmezliği, görme bozuklukları, felç, kalp hastalıkları, kalp yetmezliği gibi birçok hastalıklara sebep oluyor. Bu hastalıkların bir şekilde tespit edilip kontrol edilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

“TANSİYON BELİRTİLERİNİ TAŞIYANLAR KENDİLERİNİ TAKİBE ALMALIDIR”

Düzenli ölçüm alınarak tansiyon hastası olup olmadığının anlaşılabildiğini vurgulayan Baydar, şöyle devam etti:

“Tabi bazı belirtilerden de tansiyon hastası olduğumuzu anlayabilir veya şüphelenebiliriz. Bunlardan en sık olanları baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı hissi, göğüs ağrısı, kulak çınlaması ve yaygın gördüğümüz durumlardan bir tanesi burun kanaması olabilir. Tüm bunlar bize bir belirti sunuyor ve tansiyon hastalığı konusunda şüphe uyandırıyor. Bu belirtilere sahip olan kişilerin muhakkak tansiyonunu haftada en az 2-3 defa takip etmesi gerekmektedir. Bu sayede tansiyon hastalığını erken aşamada tespit etmiş oluruz.”

“TUZ TÜKETİMİ TANSİYON RİSKİNİ ARTIRIYOR”

Tansiyon yüksekliğinin en sık sebebinin ise tuz tüketiminin fazla olması olduğunu ifade eden Baydar, şu uyarılarda bulundu:

“Şu anda ülkemiz dahil tüm dünyada tuz tüketimi ideal ölçünün çok üstündedir ve tuz tüketimi arttıkça tansiyon riski de aynı şekilde artıyor. Bunun dışında başka birçok faktörde vardır. Bunlar; Hareketsizlik, stres, uyku kalitesinin kötü olması, aşırı kilolara sahip olma (obezite) veya şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği gibi durumlarda tansiyon hastalığını sonradan ortaya çıkarabilen hastalıklardır. Tansiyon yüksekliği için tedavi almak ve doktor takibini ihmal etmemek gerekir.” dedi.