Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Uzman doktordan kritik uyarı: Ramazan’da sıvı tüketimine dikkat!

Ramazan ayında normal olarak günlük sıvı ihtiyacının karşılanması noktasında ciddi riskler oluşmaması için böbrek kontrolü hakkında Dr. Ünüş, önemli açıklamalarda bulundu.

Ramazan ayında normal olarak

Uzman doktordan kritik uyarı: Ramazan’da sıvı tüketimine dikkat!

 

Üroloji Uzmanı Op. Dr. İhsan Ünüş, Ramazan ayının gelmesiyle böbrek kontrolünün muhakkak yapılması ve günlük sıvı ihtiyacının belli oranların altına düşmemesi gerektiğini belirtti.

Dr. Ünüş, böbrek taşı olan kişilerin oruç tutmasında herhangi bir engel olmadığını vurguladı.

 

“SAHUR VE İFTARLARDA ÇOK FAZLA TUZLU VE AĞIR YAĞLI YİYECEKLERDEN KAÇINMALIYIZ”

Ramazan ayında günlük sıvı ihtiyacının, iftar ile sahur arasında karşılanması gerektiğine dikkat çeken Ünüş, “Ramazan ayında sıvı tüketimine dikkat etmeliyiz. İftar ile sahur arasında az sıvı tüketerek, vücudu susuz bırakabiliyoruz. Bununla ilgili yapmamız gereken temel şey  iftarla sahur arasında 2 buçuk 3 litre su tüketmeye çalışalım. Çok fazla tuzlu çok fazla ağır yağlı yiyeceklerden kaçınmalıyız ki böbrekleri Ramazan boyunca yormamış olalım. Öncelikle böbrekle ilgili bir sıkıntı varsa, daha önce yaşanılan herhangi bir enfeksiyon taş öyküsü şüphesi varsa böbrek değerlerini kontrol etmeliyiz.” şeklinde aktardı.

Oruç tutan, böbrek taşı hastalarının oruç için herhangi bir engelinin olmadığını vurgulayan Ünüş, “Böbrek taşı oruç tutmaya engel bir durum değildir. Yeterki günlük olan sıvı ihtiyacımız 2 buçuk 3 litrenin altına düşmesin, herhangi bir problem yaşanmaz. Ancak kanala düşen taşlar haricinde böbreğin içerisinde taşı duruyorsa hastanın oruç tutmasına herhangi bir mani oluşturmamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Ünüş, böbrek hastalarının hangi durumlarda doktora başvurması gerektiğine de değinerek, “Özellikle idrarda çok koyulaşma, kötü koku, kırmızılaşma olduğu dönemde yan ağrısı, kasık ağrısı olduğu durumlarda üroloji doktoruna muhakkak başvurulması gerekmektedir. Özellikle sıvı açığına dikkat edip böbreklerimizi korumalıyız.” dedi.