Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

NİSAD’dan Nişasta Bazlı Şekerli Ürünler Hakkında Yanlış Bilinen Gerçekler Açıklaması!

Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD), önceki gün yayınladığımız “Uzmanından diyabetle ilgili bütün merak edilenler” başlıklı haberde konu edilen nişasta bazlı şekerli ürünler hakkında yanlış anlamayı bilimsel gerçeklerle düzeltmek amacıyla detaylı bilgiler paylaştı.

Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD),

NİSAD’dan Nişasta Bazlı Şekerli Ürünler Hakkında Yanlış Bilinen Gerçekler Açıklaması! NİSAD, nişasta bazlı şekerli ürünler hakkında kamuoyunda yanlış bilinen bilimsel gerçekleri paylaştı.

 

Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD), internet sitemizde 30 Ocak 2024 tarihinde, “Uzmanından diyabetle ilgili bütün merak edilenler” başlığı ile yayınlanan haberde nişasta bazlı şekerler hakkında açıklama yapan Doç. Dr. Eşref Araç’ın yanlış algıya neden olacak bazı bilgileri düzeltmek, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla yazılı açıklamalarda bulundu.

 

“NİŞASTA BAZLI ŞEKER HAKKINDAKİ GÜNCEL AKADEMİK VERİLER”

 

“Türkiye nişasta sanayini temsil eden en büyük kuruluş olan Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD) olarak sizinle nişasta bazlı şeker hakkındaki güncel akademik verileri paylaşmak istedik” denilen açıklamada NİSAD, ilgili haberde Doç. Dr. Eşref Araç’ın “Diyabeti etkileyen en önemli faktör beslenmedir. Bu beslenmede sağlıksız olan ürünleri hayatımızdan çıkarmamız gerekiyor. Bunlar; kolalı içecekler, nişasta ya da glikoz şurupları ile yapılmış ürünler, içerisinde koruyucu maddelerin olduğu paket ürünler ve şekerli ürünler” ifadelerine yer verdiği hatırlatmasında bulunuldu.

 

“NİŞASTA ÜRETİCİLERİ ÜRÜNLERİNDE YALNIZCA GELENEKSEL, GDO İÇERMEYEN MAHSULLER KULLANIR”

 

Glukoz ve Fruktoz şurubu (Nişasta Bazlı Şekerler) nişastanın parçalanması ile elde edilen bir nişasta türevi olduğu kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 

“Ülkemizde, tahıl bazlı tarım sayesinde mısırdan yapılır. Nişasta üreticileri ürünlerinde yalnızca geleneksel, GDO içermeyen mahsuller kullanır. Mutfaktaki pek çok uzmanlık alanında bu bileşenin eşsiz kalitesinden yararlanılmaktadır. Hamur işleri, makaronlar, kekler gibi unlu mamullerde; bonbonlar, akide şekerleri ve nugat gibi şekerleme ürünlerinde glukoz şurubu çok önemli bir rol oynar.

 

FAYDALARI SIRALANDI

 

Glukoz ve Fruktoz şurubu, toplam şeker miktarının azaltılmasının yanı sıra, iyi bir doku, hacim, parlaklık ve tat kalitesini koruyabilmek için de kullanılmaktadır. Ürünlerin tazeliğini koruyan glukoz ve fruktoz şurubu diğer şekerlerle bir araya getirildiğinde çeşitli faydaları ortaya çıkar. Örneğin kek yaparken rafine şeker kullanımı yalnızca tatlılık katarken, glukoz ve fruktoz şurubu daha zengin bir doku verebilir. Ayrıca glukoz ve fruktoz şurubu bisküvilerin kurumasını önler, keklerin yumuşak kalmasını sağlar, tatlılarda ve reçellerde şekerin ve dondurmalarda suyun kristalleşmesini engeller.

 

“GLUKOZ VE FRUKTOZ ŞURUBU, DOĞAL KAYNAKLI ŞEKERLERDİR”

 

Glukoz ve Fruktoz şurubu, basit karbonhidratlar ailesinin parçasıdır. Sakaroz, rafine şeker ve laktoz gibi diğer şekerlerle aynı kalori değerine (4 kcal/g) sahiptir. EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi), karbonhidratların toplam enerji alımımızın %45-60’ını oluşturmasını tavsiye ediyor ve “makul miktarda tüketilen tatlandırılmış ürünlerin dengeli bir beslenmeyle uyumlu olduğunu” belirtiyor. Glukoz ve Fruktoz şurubu, doğal kaynaklı şekerlerdir.

 

“İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI OLDUĞUNA DAİR HENÜZ GEÇERLİ BİLİMSEL KANIT ORTAYA KONMAMIŞTIR”

 

Yapılan araştırmalara göre rafine şekerde olduğu gibi, sağlıklı ve çeşitliliğe sahip bir beslenme düzeninin bir parçası olarak normal miktarda tüketildiği takdirde, insan sağlığına zararlı olduğuna dair henüz geçerli bilimsel kanıt ortaya konmamıştır. Ancak, birçok besinde olduğu gibi, glukoz ve fruktoz şurubu da şeker alımının bir parçasıdır. Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenme düzeninde önerilen miktarlarda şeker alımına dikkat edilmelidir.

 

BİLİMSEL GERÇEKLER

 

Ticari bir amaç gütmeden çalışan bir kurum olarak yanlış algılamayı bilimsel gerçeklerle düzeltmeyi ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi bir sorumluluk olarak kabul etmekteyiz”

NİSAD ayrıca, nişasta ve nişasta ürünleriyle ilgili tüm bilimsel kaynakları da şeffaf bir biçimde paylaşmaktan memnuniyet duyacaklarını açıklamaya ekliyor.

 

Bizde Diyarbakır Özgür Haber Gazetesi olarak sorumluluk bilinciyle ‘Bilimsel kanıtlar çerçevesinde’  açıklamaları tekrar gözden geçirerek, kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.