Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Erhan BOZKURT

İNSANLAR NEDEN İNTİHAR ETMEK İSTİYOR???

İNSANLAR NEDEN İNTİHAR ETMEK İSTİYOR???

 

Hiç unutmuyorum. Yıllar evvel Psikolojik sorunları olan gencecik bir kardeşimiz silahı karnına dayamış ve intihar etmişti. Yanına vardığımızda son cümlesi şu oldu. -Çok pişmanım, beni kurtarın. Ama maalesef bunlar onun son cümleleri oldu. Belki konuşacak, dertleşecek birileri olsaydı iş bu noktaya gelmeyecekti. Ama artık çok geçti.

Hemen hemen herkesin hayatında bir kez bile olsun intihar etme düşüncesi geçmiştir. Aslı ne olursa olsun hiçbir bahanesi olmaması gerekirken kimi borcundan, kimi aşk acısından, kimi ise bıkkınlıktan yer alıyor gazetelerin ve televizyonların haber köşelerinde.

İntihar, sosyolojik bir olgudur. Kişinin kendi hayatına kendi eliyle son vermesi olarak

tanımlansa da günümüzde ilk on ölüm nedeninden biri olan intihar bugün olduğu gibi geçmişte de toplumsal düzeni tehdit eden sosyal bir olgu olarak tanımlanmıştır.

Depresyon, bipolar bozukluk, şizofreni, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı, antisosyal eğilimli kişilik bozuklukları, çaresizlik, ümitsizlik hisleri psikiyatride en sık görülen intihar sebepleridir. Beyinde azalan serotonin seviyeside intihar girişimini tetiklemektedir.

Yapılan araştırma ve çalışmalara baktığımızda gençlerin problem çözemediği veya yetersizlik hissettikleri durumlar karşısında ilk olarak intiharı düşündükleri saptanmıştır.

Kadınların genellikle yaşanılan durumları içe dönük tepkilerle gidermeye çalıştığı erkeklerinse daha saldırgan davranışlar sergileyerek içinde bulunduğu durumu dışa dönük tepkilerle gidermeye çalıştığı görülmüştür. Yani kadınlar bu durumu eve kapanıp sakinleşerek, erkekler bu durumu eve kapansa da psikolojik veya fiziksel şiddete çevirerek yaşıyor. Bu faktörler dışında genetik eğilim faktörleri, ailevi etmenler, psikolojik bozukluklar, stresle baş etme yöntemleri, sosyal etkiler, fiziksel etkenler ve bağımlılık durumlarının da intiharda etkili olduğu söylenebilir.

Toplumun ekonomik kriz dönemlerinde işsizlik, yoksulluk ya da eşitsizlikteki artışlar bireylerin ruhsal durumunu ciddi biçimde bozar. Aynı etkenlerin genel sağlık problemlerini de arttırdığını görürürüz. Toplumsal krizin bedelini yoksullar, işsizler ve hayata tutunamayanlar canlarıyla ya da sağlıklarıyla öderler. Stresin toksik düzeye vardığı bu dönemlerde risk faktörlerini taşıyan, duygusal yapıları kırılgan bireyler arasında intihar eylemlerinde artış göstermektedir.

Yaşadığımız hayatı güzelleştirmediğimiz sürece tercih ettiğimiz bütün hayaller olumsuz olarak sonuçlanacaktır. Fıtratına savaş açıp kazanan yok. Yaşadığımız hayatı güzelleştirmeye çalışalım. Çünkü hiç bir intihar girişimi bilinçli olarak yapılmaz. Bilinçsiz olarak yapılan her iş de olumsuz olarak sonuçlanır. İntiharı önlemenin en etkili yolu ise umut verip güven tazelemektir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER