Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Osman Ergün

DİYARBAKIR’DA ULAŞIM ZAMMI

DİYARBAKIR’DA ULAŞIM ZAMMI

 

Yaz boyu, krize dönüşen ulaşım zammı nihayet sonuçlandı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı UKOME’nin kararı ile Diyarbakır’da şehir içi ulaşıma yüzde 50 oranında zam yapıldı. Şehir içi ulaşımda belediye ve özel halk otobüslerinde tam 10 liradan 15 liraya, indirimli 8 liradan 12 liraya, öğrenci 6 liradan 8 liraya yükseldi. Abonman öğrenci aylık biniş ise 245 liradan 400 liraya yükseldi. Dolmuş ücretlerinde ise tam 14 liradan 20 liraya, öğrenci ücreti de 8 liradan 12 liraya yükseldi. Organize Sanayi, Karaçalı, Seyfimelük için ulaşım ücretleri de 15 liradan 20 liraya yükselirken, Dicle Üniversitesi kampus içi ulaşım ücreti 4 liradan 6 liraya yükseldi.

Nerede ise 4 kişiden birinin asgari ücretle çalıştığı Diyarbakır’daki ulaşım zammı, özellikle asgari ücretlinin bütçesini sarstı. İşe gidiş dönüşte belediye otobüsünü kullanan bir kişinin ödemesi gereken ücret, 30 liraya, dolmuş kullanan bir kişinin ödeyeceği ücret ise 40 lira oldu. Ayda 20 gün işe giden bir asgari ücretli belediye otobüsüne binerse 900 lira, dolmuşa binerse 1200 lira sadece yol ücreti ödemek zorunda kalacak. Neredeyse asgari ücretin 10’da birine tekabül eden bu zamlar, sokakta tepkiye neden olsa da, şehir içi ulaşımı sağlayan sürücüler de akaryakıt zamlarını gerekçe göstererek, zam yapmaya mecbur olduklarını söylüyor.

Diyarbakır’da “ücretsiz kartla” yapılan ulaşım ise tam bir keşmekeş. Gazetemize her gün ulaşan onlarca ihbarda, “ücretsiz kart” sahipleri, sürücülerin mobingine maruz kaldıklarını, durakta beklemelerine rağmen, araca alınmadıklarını söylüyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz hafta açıklama yaparak, “ücretsiz kart” kullananları ulaşımda dışlayanlara karşı yaptırım uygulanacağı, denetimlerin artacağını belirtmişti. Ancak, Diyarbakır yollarında “ücretsiz” kavgası halen devam ediyor. Kooperatife bağlı otobüslerin yolcu almamalarının, yolcular ve şoförler arasında yarattığı gerilim devam ediyor.

Herkesin kendi cephesinden haklı olduğu zamlar orta yerde dururken, “ücretsiz” ulaşımda denetimlerin daha da sıklaşması gerekiyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER