Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘İsrail ve Filistin’ gerginliği Diyarbakır’ı karıştırdı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Diyarbakır’da düzenlenecek olan Sur Kültür Yolu Festivali tartışmalara neden oldu. Kentte bulunan bazı sivil toplum örgütü temsilcileri ile siyasi partiler, İsrail ve Filistin’e yönelik saldırılarının yapıldığı bir dönemde böyle bir festivalin yapılmasına karşı çıktı.  AK Partili Alaattin Parlak,  festivalin iptal edilmesini isterken, HÜDA Par Diyarbakır İl Başkanı Vedat Turgut ise bu ortamda yapılacak bir festivali akıl tutulması olarak değerlendirdi. Ayrıca HÜDA Par, festival gününde Diyarbakır’da büyük bir katılım ile Filistin’e destek mitingi düzenleyeceğini duyurdu. Kentte birçok meslek kuruluş temsilcisinin paydaşı olduğu Birlik ve Akademik Düşünce Derneği de “Sivil halka dair bu katliamlar devam ederken peygamberler ve sahabeler şehri olan bu kutsal ilimiz de “Sur Festivali ” adı altında şenlik düzenlemek, akıllara ziyan bir durum olmakla birlikte, bu memlekette kabirleri olan peygamberlere ve sahabelere hakarettir” diyerek tepki gösterdi. Bir yandan festival organizatörleri etkinlikle ilgili paylaşımlarını sürdürürken, diğer yandan kent dinamikleri de festival iptaliyle ilgili yoğun çağrıları devam ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı

Osman Ergün / Süleyman Aydın / Ömer Türk / Ferhat Aygün

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 100 gün boyunca 11 ayrı ilde gerçekleştirilecek olan ve bu özelliği ile dünyanın en uzun süreli festivalleri arasında yer alan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin en önemli duraklarından biri olan Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali’ne sayılı günler kaldı.

Çok farklı etkinlik bir arada yer alacak

Mezopotamya’nın çok dinli, çok dilli, çok kültürlü yapısı, kendine has mimarisi ve sanat anlayışı ile pek çok uygarlığın merkezi Diyarbakır’da düzenlenecek Sur Kültür Yolu Festivali, 14 Ekim’de başlayacak ve 9 gün boyunca 40’tan fazla noktada 500’den fazla etkinlikle tarihi boyunca olduğu gibi misafirlerini kucaklayacak. Dengbejlerden popüler sanatçıların konserlerine,  tiyatro temsillerinden Türkçe, Kürtçe, Ermenice şarkıların seslendirileceği konserlere, çocuk etkinliklerinden Eyvan gecelerine kadar pek çok farklı etkinlik bir arada yer alacak. Sur Kültür Yolu Festivali süresince, kadim kentin simge mekanları kültür sanat ve müzik rotası haline gelecek.

AK Partili Parlak: İptal Edilsin!

Birçok ünlü sanatçının da katılıp konserler vereceği festival için kent dinamikleri İsrail-Filistin savaşının kızıştığı bir ortamda yapılmasını uygun bulmadıkları açıklamalarını ardı ardı yapıyor. Ak Partili Alattin Parlak, Diyarbakır’da düzenlenmesi planlanan Sur Kültür Yolu Festivali’nin iptal edilmesi çağrısı yaptı. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına dikkat çeken Parlak, “Filistinde insanlar öldürülürken, İsrail’in vahşeti ve katliamı devam ederken, 14 Ekimde başlayacak olan Sur kültür Yolu festivalindeki konser ve eğlence programları iptal edilmelidir” dedi.

‘Müslüman kanı akarken,  festival yapmak hakarettir’

Merkezi Diyarbakır’da bulunan Birlik ve Akademik Düşünce Derneği Başkanı Seyithan Atabey de, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların arttığı bir dönemde Diyarbakır’da yapılacak olan Sur Kültür Yolu Festivali’ne tepki gösterdi. Festivalin iptal edilmesi gerektiğini vurgulayan Atabey, “Sivil halka dair bu katliamlar devam ederken peygamberler ve sahabeler şehri olan bu kutsal ilimiz de “Sur Festivali ” adı altında şenlik düzenlemek, akıllara ziyan bir durum olmakla birlikte, bu memlekette kabirleri olan peygamberlere ve sahabelere hakarettir” dedi.

“Şu işe bakın! Akıl erdirebilecek misiniz?”

HÜDA Par Diyarbakır İl Başkanı Vedat Turgut’tan da dikkat çeken bir paylaşım geldi. Turgut, “Şu işe bakın! Akıl erdirebilecek misiniz? Şu an Filistin’de siyonist barbarlar son yılların en büyük katliamını yapmaktadır. Kundaktaki bebekler, sokakta oyun oynayan çocuklar, evde yemek yapan bayanlar, camide ibadet eden yaşlılar dahil 1000’e yakın şehidimiz var. Kardeş Afganistan halkı büyük bir deprem felaketi yaşadı. Binlerce can kaybı var. Ülkemizde acı ve yıkıcı depremler yaşandı. Halk halen evsiz ve konteynerlerde yaşıyor. Ülkemiz büyük bir maddi krizden geçiyor. Her araçtan deprem vergisi adıyla çift vergi alındı. Ülke genelinde tasarruf tedbirleri alınıyor. Halkımıza faydalı birçok proje bile durduruldu. Sıkı para politikası uygulanıyor. Halkımız evsizlikten ve kira sorunundan dolayı birbirini öldürüyor. Daha yüzlerce örnek gösterebilir ama; tüm bunlara rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığı; başta Diyarbakır olmak üzere bir çok ilde kültürümüze uymayan, bir kısmı gençlerimizi ifsat edecek etkinlik ve festivaller yapmakta, yukarıda saydığım olağanüstü insani durumlara ve tüm uyarılara rağmen bu etkinlikleri yapmada ısrar etmektedir. Bu akıl tutulması değil midir? Buradan sesleniyoruz! Halkımızın cebinden çıkan milyonlarca liraya mal olacak bu festivaller derhal iptal edilmelidir. Bu etkinliklere ayrılan bütçenin açlık, susuzluk ve yokluk yaşayan kardeş Filistin (Gazze) halkına gönderilmesi gerekmektedir” dedi.