Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakırlı mali müşavirler isyanda: Bıçak kemiğe dayandı!

Mali müşavirler, yaşadıkları sorunlara karşı 15 talebin karşılık bulmasını bekliyor. Bayramda bile çalışmak zorunda kalan mali müşavirlerin sorunlarına değinen Diyarbakır Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Şiyar Bozhan, “Bıçak kemiğe dayandı” dedi.

Mali müşavirler, yaşadıkları sorunlara

Diyarbakırlı mali müşavirler isyanda: Bıçak kemiğe dayandı! Mali müşavirler, yaşadıkları sorunlara karşı 15 talebin karşılık bulmasını bekliyor.  Bayramda bile çalışmak zorunda kalan mali müşavirlerin sorunlarına değinen Diyarbakır Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Şiyar Bozhan, “Bıçak kemiğe dayandı” dedi.

 

Türkiye’de yaklaşık 130 bin mali müşavir, oldukça zor koşullarda yaşamını idame ettirmeye çalışıyor. Tatil günlerinde bile çalışmak zorunda kalan mali müşavirler, yaşadığı sorunlara karşı Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yaptıkları başvurudan sonuç alamıyor. Geçtiğimiz günlerde birçok kentte bir araya gelen mali müşavirler, 15 maddelik talep sıraladı.  Talepler arasında meslek kanununun değiştirilmesi, Damga Vergisi’nden mali müşavirlere pay verilmesi, aday üyelerin staj dönemlerinin desteklenmesi, arabuluculuk hakkının verilmesi, mali müşavirlere yeşil pasaport hakkı verilmesi gibi başlıklar yer aldı.

‘Ekonomik sorunların faturası emeklilere ve çalışanlara yansıtılıyor’

Diyarbakır Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (DSMMMO) Başkanı Şiyar Bozhan, taleplerine dair Mezopotamya Ajans’a konuştu. Bozhan, deprem ve pandemi gibi felaketlerin olumsuz sonuçlar ürettiğini ve ekonomik sorunlara yol açtığına dikkat çekti. Bozhan, “Bugün ülkede yaşanılan ekonomik sorunun, gelir adaletsizliğinin elbette başka boyutları da var. Halka yüklenmek istenen ekonomik sorunların faturası emekçilere, emeklilere ve çalışanlara yansıtılıyor” dedi.

‘Meslektaşlarımızın ruh sağlığı bozuluyor’

Mali müşavirlere yaşatılan ihlallerin farklı sorunlara sebep olduğunu dile getiren Bozhan, “Mali müşavirler yaptıkları işlerde faaliyetleri inceleme, denetleme ve bu faaliyetleri idareye bildirmekle yükümlüdürler. Buna itirazımız yok. Ancak idarenin kendisinde olan verileri tekrar tekrar istemesi kabul edilir bir şey değil. Mali müşavirlerin sorunu enflasyon değil ama bugün enflasyon muhasebesi bir iş yüküne dönüşmüş. Meslektaşlarımızın ruh sağlığı bozuluyor. Ailelerine ve sosyal yaşamlarına vakit ayıramaz hale geliyor” ifadelerini kullandı.

‘Bıçak kemiğe dayandı’

Bayramda bile çalışmak zorunda kalan mali müşavirlerin sorunlarına değinen Bozhan, “Meslektaşlarımız artık tatil yapamaz hale gelmiş. Ekonomik kriz, bu bürokrasi üzerinden mali müşavirlere yükleniyor. Meslektaşlarımızın bir kısmı psikolojik sorun yaşadılar. Bazı işlerin yapılabilirliği, yasal mevzuatlarda yetişmesi mümkün değil. Bu yüzden mali müşavirler artık ‘Bıçak kemiğe dayandı’ hissiyatıyla sokağa çıkmak zorunda kaldılar. Müşavirler, adil insanca yaşam koşullarına sahip bir düzen içerisinde mesleki faaliyetlerini yapmak istiyorlar. Meslektaşlarımız taleplerini haykırıyor” diye belirtti.