Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakırlı gençlerden vergisiz telefon ve bilgisayar yorumu; Sevindirici ama yeterli değil!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üniversite öğrencilerine bilgisayar ve cep telefonu alımında 9 bin 500 TL’ye kadar olan cihazlara 5 bin 500 TL destek vereceklerini açıklaması gençleri sevindirdi. Yapılan yardım açıklamasının sevindirici ancak yeterli olmadığını savunan Diyarbakırlı gençler, “Şuanda büyük bir ekonomik dar boğazdan geçiyoruz. Bu nedenle bu haberi almak bizleri mutlu etti. Aylık ücretsiz 10 GB ve Genç kart çok olumlu. Ancak belirlenen rakam günümüz şartlarında biraz yetersiz gibi.  Bugün en kötü telefon 9500 liranın altında değil. Belirlenen destek biraz daha yüksek olsaydı daha güzel olurdu. Hatta üniversiteye yeni başlayan her öğrencinin telefonu veya bilgisayarının bütün ücreti devlet tarafından ödenseydi bu gençleri daha çok sevindirirdi” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üniversite öğrencilerine

Hamza Özçelik/ Berivan Kılıç

Kabine toplantısı sonrası kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gündeme dair birçok konuda açıklamalarda bulundu. Özellikle üniversite öğrencileri ve gençlerle ilgili önemli açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Piyasa satış fiyatı 9 bin 500 TL’yi geçmeyen cep telefonu ve bilgisayarlar için toplamda 5 bin 500 TL’yi geçmeyecek şekilde cihaz desteği vereceğiz. Bu destekle cep telefonu için piyasa fiyatının yüzde 44,4’üne, bilgisayarlar için ise piyasa fiyatının yüzde 16,7’sine kadar bir tutarda destek sağlayacağız. Örgün eğitimdeki üniversiteli gençlerimize bir hatla sınırlı olmak üzere 12 ay boyunca aylık ücretsiz 10 GB kota tanımlıyoruz. 18 yaşına giren tüm gençlere 1 yıl süreyle geçerli Genç Kart vereceğiz, müze, sinema tiyatro, sinemadan ücretsiz ya da indirimli faydalanabilecekler.” ifadesini kullandı. Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından gözler gençlere çevrildi. Bizde özgür haber gazetesi olarak  Diyarbakırlı gençlere vergisiz telefon ve bilgisayar konusundaki görüşlerini sorduk.

 

‘Haber sevindirici oldu’

Haberi sevinçle karşılayan Berivan Coşan, okul bitmeden de bilgisayar almayı düşündüğünü söyledi. Coşan,  “Cumhurbaşkanlığının yaptığı açıklamaya göre alacağımız telefon ve bilgisayarda ücretin bir kısmının cumhurbaşkanlığı tarafından ödenmesi haberi sevindirici oldu. Ekonomik krizden geçiyoruz şuanda bu haberi almak mutlu etti beni. Öncelikle 9500’ü geçmeyen bir telefon alacağım sonrasında mezun olmadan önce bilgisayar almayı düşünüyorum. Aylık ücretsiz 10 GB ve Genç kart çok olumlu” dedi.

 

‘Rakamları yetersiz buldum’

Rakamları yetersiz bulan Hakan Erdek, bütün ürünlerin devletin karşılaması gerektiğini belirtti. Erdek,” Yapılan açıklamadaki rakamları yetersiz buldum. Bugün en kötü telefon 9500 liranın altında değil. Yerli malı telefon ve bilgisayarlarda geçerli bu açıklama. Bana göre üniversiteye yeni başlayan her öğrencinin telefonu veya bilgisayarının bütün ücreti devlet tarafından ödenmelidir. Aylık ücretsiz 10 GB ve Genç kart açıkçası şaşırdık ve çok sevindik” diye konuştu.

‘Yardım güzel ama yetersiz bence’

Yardımın güzel olduğunu açıklayan Muhammed Ay, yetersiz bulduğunu da vurguladı. Ay, ”Daha önce hiç telefon almadım. Üniversiteye hazırlandığım için telefondan uzak durmak istedim, fiyatları hakkında bir bilgim yok ama şuan yaşadığımız ekonomik krizi göz önünde bulunduracak olursam karşılanacak olan rakamı yeterli bulamadım. Güzel bir yardım eli öğrencilere ama yetersiz geldi bana” dedi.

 

“Telefon ve bilgisayar fiyatları almış başını”

Fiyatların yüksekliğinden şikâyetçi olan İpek Demir, enflasyona dikkat çekti. Demir,” Sevindirici bir açıklama ama yetersiz olduğunu düşünüyorum. Şuanda telefon ve bilgisayar fiyatları almış başını, bence enflasyona göre yardım etsin telefonlar ne kadar yükselmişse o kadar yardım etsin öğrencilere” diye belirtti.

 

“Kotayı yükseltsinler”

Bütün öğrencilere yardım edilmesi gerektiğini söyleyen Ekrem Dağ, kotanın düşüklüğünden şikâyetçi. Dağ,” Benim telefonum 20 bin, alacağım bilgisayar ise 9 bin hal böyleyken yardımın bana pek ulaşacağını sanmıyorum. Devletimizin kota getirmeden ayrım yapmadan büyün öğrencilere yardım etmesi gerekiyor. Buradan söyleyeyim 9.500 TL’ye kaliteli telefon nerdeyse yok. Bu yüzden kotayı yükseltsinler” diye ifade etti.

“Sosyal devlet olma yolunda güzel bir adım”

Yardımların yetersiz olduğunun belirten İdris Dayan, sosyal devlet olmanın buralardan geçtiğinin altını çizdi. Dayan,” Her ne kadar yapılan yardım az da olsa, sosyal devlet olma yolunda güzel bir adım olduğunu düşünüyorum. Gelişmiş ülkelerde bu tip yardımlar çok yaygın. Bizim ülkemizde ilk olduğu için biraz düşükten başladılar açıkçası. Ben zamanla daha da iyi olacak diye umut ediyorum. Aylık ücretsiz 10 GB ve Genç kart olması gerekenler bunlar. Bunları daha da yaygın olması gerekiyor” İfadelerini kullandı.