Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’ın Ramazan Lezzetleri Enflasyona Yenik Düştü

Diyarbakır’da Ramazan’ın geleneksel lezzetleri ekonomiye yenik düştü. Çiğköfte ve halka tatlı satışları geçen seneye oranla yüzde 60 azaldı.

Diyarbakır’da Ramazan’ın geleneksel lezzetleri

Diyarbakır’ın Ramazan Lezzetleri Enflasyona Yenik Düştü

 

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan tatlı ve çiğ köfte fiyatlarındaki artış, her köşe başında satılan çiğköfte ve halka tatlıda satışları düşürdü. Geçen sene porsiyonu 40 TL’den satılan çiğköfte bu yıl 200 TL’ye, halka tatlının kilosu ise 40 TL’den 100 TL’ye yükseldi. Yüzde 300’lük fiyat artışları, satışları yüzde 60 oranında düşürdü. Çiğköfte ve halka tatlı, Diyarbakır’daki Ramazan sofralarında fiyat artışları nedeniyle lüks oldu.

 

 ‘Yüzde 60 satışlar düştü’

1978 yılından bu yana çiğköftecilik yapan Mahmut Özkan, “Bizim standart müşterilerimiz var. Yüzde 200 -300 fiyatlar arttı. Alım gücü olmayan çok insan var. Halkımız fakir. Bizde hemen hemen yüzde 60 satışlar düştü” dedi.

Diyarbakır'ın Ramazan Lezzetleri Enflasyona Yenik Düştü

 ‘İnsanların alım gücü azaldı’

Serbest piyasanın etkisiyle yer yer çiğköfte fiyatların değiştiğini bunun için net fiyat söylemenin mümkün olmadığına değinen Mehmet Alaca, “Her şey fabrikasyona döndü. Böyle olunca da çiğköftenin o kültürel özelliği kaybolmaya başladı. Her yerde çiğköfte alınmaz. Çok dikkatli olmak gerekir. Serbest piyasa olduğu için, her yerde çiğköfte fiyatı değişiyor. Çünkü herkesin kullandığı ürünün kalitesi birbirinden farklı. Biz çiğ köftenin porsiyonunu 120 liradan satıyoruz. İnsanların alım gücü azaldı. Artık alamıyorlar. Bizde de geçen senelere oranla satışlar azaldı” dedi.

 

 ‘Fiyatı düşük tutmaya çalışıyoruz’

Herkesin çiğköfte yemeye hakkı olduğu için fiyatı düşük sınırda tuttuklarını belirten Murat Coşkun, “Mevcut ekonomi çok kötü, bu da fiyatlara yansıyor. Çiğköftede kullanılan bütün malzemelere yüzde yüzün üzerinde bir zam geldi. Dolayısıyla bu fiyat çiğköfteye de yansıdı. Bütün insanlarımız faydalansın diye en ucuz fiyattan satmaya çalışıyoruz. Herkesin yeme hakkı var, bu yüzden fiyatı en düşük tutmaya çalışıyoruz, porsiyonunu 70 liradan satıyoruz” diye konuştu.

Diyarbakır'ın Ramazan Lezzetleri Enflasyona Yenik Düştü

 ‘Günde 500 kilo satıyorduk’

Tatlı satan Mahmut Kaya, halka tatlının da ekonomik tablodan nasibini aldığını ifade etti ve şöyle dedi: “Geçen seneye göre fiyatlara yüzde yüzün üzerinde bir zam geldi. Geçen sene kilosunu 40 liradan sattığımız halka tatlıyı, bu sene 90 liraya satıyoruz. En ucuz tatlı olan halka tatlı bile artık lüks oldu. İnsanlar artık alamıyor. Geçen yıl ortalama 500 kilo satıyorduk. Satışlarda yüzde 50-60 düşüş yaşandı. İnsan daha çok temel ihtiyaçlarına yönelmeye başladı. Ramazan aylarında sofraların vazgeçilmezi olan tatlı, artık sofralarda yok. Alan kişiler ise daha küçük porsiyonlarda alıyor. Allah hepimizin yardımcısı olsun.”

Diyarbakır'ın Ramazan Lezzetleri Enflasyona Yenik Düştü