Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’da zincir marketler esnafın satışlarını büyük oranda azalttı!

Diyarbakır’da zincir marketler, kırtasiye sektöründe küçük esnafı ezip geçti. Kırtasiyelerde satışlar yüzde 75 oranında azaldı.

Diyarbakır’da zincir marketler, kırtasiye

Diyarbakır’da zincir marketler esnafın satışlarını büyük oranda azalttı!

Enflasyonun yüzde 50’inin üzerinde seyrettiği Türkiye’de, yoksulluk ve işsizliğin tavan yaptığı Diyarbakır en çok etkilenen illerden biri oldu. Piyasada “3 harfliler’ olarak bilinen zincir marketlerin her sektörde ürün satışına el atması sonucu, küçük esnaf nefes alamaz duruma geldi. Kırtasiye sektörü de, zincir marketler karşısında en çok ezilen sektör oldu. Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesi’nde 20 yıldır kırtasiye dükkanı işleten İlhan Erbay, içinde bulundukları duruma dikkat çekmek için dükkanına kağıt astı. Erbay, “İstihdam için yerli esnafı seçin”, “Direniyoruz! Zamlara inat uygun fiyat” yazılı notlar ile kırtasiye sektörünün içinde bulunduğu dar boğaza dikkat çekti.

 

‘SATIŞ ORANLARI İSE YÜZDE 75 AZALDI’

Amida Haber’e konuşan İlhan Erbay, son 2 yılda kırtasiye ürünlerine yüzde binin üzerinde zam geldiğini söyledi. Sadece son bir ay içinde gelen zam oranının yüzde 50 olduğunu belirten Erbay, “Satış oranları ise yüzde 75 azaldı. İnsanlar ihtiyacı olmadığı sürece bir şey almıyor. Bizlerde satış yapamıyoruz. Eskiden 3 aylık çalışma sürecinde bir ev alırken, şuan an çocuklarımızın aylık ihtiyaçlarını karşıladığımızda sevinç duyuyoruz” dedi.

Diyarbakır’da zincir marketler esnafın satışlarını büyük oranda azalttı!

‘YERLİ ESNAFIN DESTEKLENMESİ GEREKİR’

Zincir marketler nedeniyle küçük esnafın kapısına kilit vuracak duruma geldiğini belirten İlhan: “Kentin kalkınması için küçük esnafın desteklenmesi gerekir. Küçük esnafın desteklenmesi gerekirken büyük marketler, firmalar destekleniyor. Vergi borçlarında indirime gidiliyor, fakat küçük esnaf yaşam mücadelesi veriyor. Büyük marketler çok fazla arttı, her adım başı büyük marketler var. En azından bu marketlerin sayılarının azaltılması lazım” diye konuştu.

Diyarbakır’da zincir marketler esnafın satışlarını büyük oranda azalttı!

‘BİLİNÇLENDİRME VE TEŞVİK YAPILMALI’

İlhan, kentin ve yerli esnafın kalkınması için bilinçlendirmenin ve teşvikin yapılmadığı gerektiğini söyledi. İlhan: “Toplumda büyük bir bilinçsizlik var. Halk büyük marketlerden ürünleri daha ucuz alacaklarını düşünüyor. Büyük bir marka takıntısı oluştu. Aynı ürün bende daha ucuz olmasına rağmen insanlar bu marketlerden alışveriş yapmayı tercih ediyor. Yetkililere bu konuda büyük iş düşüyor. Yerli esnaf desteklenmeli. Teşvik edilmesi lazım. Yerli esnaf geçindiği zaman gençlere de iş alanı açılıyor. Ben burada 12 genç yetirtirdim ve hepsi de şu an kendi iş yerlerini açtı” dedi.