Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır Oduncu Pazarı esnafından kaçak oduncu isyanı; İş yapamıyoruz!

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla Türkiye’nin birçok bölgesinde olduğu gibi Diyarbakır’da da vatandaşlar yakacak hazırlıklarına yavaş yavaş başladı.  Son dönemlerde tüm ürünlere yapılan zamlardan odun da nasibini aldı. Ancak Diyarbakır’da fiyattan çok oduncu esnafı için kaçak odunculuk işlerini durdurma noktasına getirdi. Konuyla ilgili konuşan oduncu esnafı olan ve 32 yıldır bu işin içinde olan Galip Yılmaz, “Geçen yıla göre büyük bir düşüş var. Bununda sebebi kaçak odunculardır, kaçakçılıktır yani. Bundan dolayı geçen seneye göre yüzde 50 düşüş var satışlarımızda” dedi.

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla Türkiye'nin

Hamza Özçelik

Diyarbakır’da bir ton odunun fiyatı 3,5 buçuk ile 3,6 bin TL arasında değişiyor. Odun fiyatlarında yaşanan artışın kendilerinden kaynaklanmadığını söyleyen sektör temsilcileri, bu yılki yüksek akaryakıt fiyatlarının sebep olduğuna dikkat çekerken fiyatlardan çok kaçak odunculardan dert yakınıyor. Vatandaşlar Odunun yüksekliğine bağlı olarak kışı nasıl geçireceklerini düşünürken esnaf ise kaçak odundan dolayı işlerinin yarı yarıya inmesinden dertli. Diyarbakır’da bulunan odun pazarı esnaflarından Galip Yılmaz Kaçak odunculardan dolayı çektikleri sıkıntıları Özgür Haber’e anlattı.

 

“KÂBE, ÇARIKLI GİBİ YERLERDE MAALESEF KAÇAK ODUNCULUK YAYGIN”

32 yıldır bu işi yaptığını kaydeden Yılmaz şunları söyledi; “Geçen yıla göre büyük bir düşüş var. Bununda sebebi kaçak odunculardır, kaçakçılıktır yanı. Diyarbakır’ın bütün etrafı kaçak oduncularla doldu. Kâbe, Çarıklı gibi yerlerde maalesef kaçak odunculuk yaygın.  Kaç kere müracaat ettik ama yetkililer hiçbir önlem almadı. Yetkililerin artık bu duruma bir el atması lazım. Birkaç kez orman dairesine gittik, Valiliğe dilekçe yazdık ama sonuç alamadık.

“ODUNUN TONU 3500-3600 BİN LİRA ARASI”
Şu anda odunun tonu 3500-3600 bin lira arası satıyoruz. Şehir dışına satmıyoruz. Sadece Diyarbakır’da merkeze ve köylere satıyoruz.  Meşe, çeşit çeşit meyve odunlar, söğüt, odunu, kavak ağacı, çınar ve çam gibi ağaçların odunlarını satıyoruz. Genellikle meşe satıyoruz. Sattığımız odunların Yüzde 90 meşe odunudur. Bizim satışlarımızı fiyatların yüksekliği etkiledi ama çoğunluğu kaçak odunculuk etkiledi. Onlardan dolayı eskisi gibi iş yapamaz olduk. Bundan dolayı geçen seneye göre yüzde 50 düşüş var satışlarımızda.”