Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Depremin en çok zarar verdiği mahalle; Şeyh Şamil Mahallesi

6 Şubat depreminden sonra Diyarbakır’da en çok etkilenen mahallelerden biri Bağlar İlçesine bağlı Şeyh Şamil Mahallesi oldu. 80 bin nüfusu olan mahalle depremden sonra yaklaşık yüzde 50 azalarak 40 bin nüfusa indi. Depremin yarattığı yıkımlarla ilgili konuşan Şeyh Şamil Mahalle muhtarı Mehmet Kızıltepe, ”Mahallemizde 167 tane ağır hasar gören bina oldu, 212 adet bina ise orta hasar aldı. Mahallemde toplam 379 tane bina hasar gördü” dedi.

6 Şubat depreminden sonra

Hamza Özçelik/ Berivan kılıç

Türkiye 6 Şubatta Kahramanmaraş üssü büyük bir deprem felaketi yaşadı. Depremden 11 il etkilendi. İllerden biri de Diyarbakır oldu. Diyarbakır’ın Bağlar İlçesine bağlı Şeyh Şamil Mahallesi, kentte en çok hasar alan mahallelerinde başında geliyor. Bağlar ilçesinin 5 Nisan, Şeyh Şamil ve Mevlana Halit mahalleleri en çok etkilenen mahalleler oldu. Buradaki gerek yıkılan, gerekse ağır ve orta hasarlı olan binaların çokluğu göze çarpıyor. Deremden sonra Şeyh Şamil mahallesinde büyük bir göç yaşandı. Mahallenin nüfusu yarıya indi. Deprem öncesinde 80 bin olan mahallenin nüfusu, 40 bine kadar geriledi. Deprem öncesi fazla sorunları bulunmayan Şeyh Şamil Mahallesi, deprem sonrası kaldırımlar ve yollar olmak üzere sorunlar meydana geldi.  Şeyh Şamil Mahalle Mehmet Kızıltepe, mahallenin sorunlarını, deprem öncesi ve deprem sonrası mahallede yaşanılanları Özgür Habere anlattı.

 

“Elimden gediğince mahallenin sorunlarını çözmeye çalıştım”
Çeyrek asırdır mahalle muhtarlığını yapan Mehmet Kızıltepe, “25 yıldız burada görev yapıyorum. Alt yapı sorunlarımız vardı bununla beraber parke taşları yoktu mahallede. Bunları hepsini yerine getirdim, elimden gediğince mahallenin sorunlarını çözmeye çalıştım. Maraş’ta meydana gelen depremden dolayı tekrar sıkıntılarımız başladı” ifadelerini kullandı.

“Toplam 379 tane bina hasar gördü”
Mahallede yüzlerde hasar ve yıkılması gereken evlerin olduğunu söyleyen Kızıltepe, “İlk raporlara göre mahallemizde 167 tane ağır hasar gören bina oldu, 212 adet bina ise orta hasar aldı. Mahallemde toplam 379 tane bina hasar gördü. Bu hasarlar yanlış kentleşemeden dolayı meydana geldi. Allah bir daha bu felaketi göstermesin. Yaşanan felaketten dolayı kaldırım taşlarımız ve yollarımız bozuldu. Hafriyat ve yıkımlar şuan mahallede devam etmekte.  Alan dar olduğu için hasarlı binayı yıkmak isteyen kepçe sokağa girmeye zorlanıyor böyle olunca da kaldırım ve caddelerde bozulmalar meydana geldi. Mahallede şuana kadar yirmi yedi tane bina yıkıldı ve yıkımlar hala devam ediyor” dedi.

 

“Buradaki vatandaşlarımın her zaman emrinde ve hizmetindeyim”
Mahallesi için elinden geleni yaptığını belirten Mehmet Kızıltepe, “Çocuklar için yaptığım faaliyetlerden biri de muhtarlığın hemen arkasında yer alan eğitim destek evi oldu.  Gençlerimiz buraya gelip ders çalışıyor, onlar için burası bir kütüphane. Buraya gelip ders çalışan çoğu gencimiz istediği bölümü kazanıp üniversitelere yerleşti.  Mahallemde lise, ortaokul ve ilkokul olmak üzere dört tane okul var. Ben bu mahallenin mülki ve idari amiriyim, görev ve yetkilerimi biliyorum, buradaki vatandaşlarımın her zaman emrinde ve hizmetindeyim” diye konuştu.

 

“Halkın temsilcisiyim”
Kurumlara giderken kurumların yardım ettiğini ve büyün kapıların kendisine açık olduğunu söyleyen Kızıltepe, “Beş katlı bir bina olan sağlık ocağımız vardı, orta hasarlı bir şekilde yara aldı. Belediye başkanı Hüseyin Beyoğlu ile görüştük orada küçük bir arsayı sağlık ocağı için bağışladı.  Bağışlanan yer hasar alan sağlık ocağıyla birleştirilerek hastane bazında bir yıl içerisinde tamamlanacak. Burada genel cerrahlar bulunacak ve diş tedavileri de yapılacak normal hastane gibi kullanılacak. Ben hangi kapıya gittiysem kapılar bana açıktı çünkü ben mahallemde yaşayan halkın temsilcisiyim. Bir daha aday olacağım halk uygun görürse bir daha seçileceğim. Ben bu insanlara bir şeyler verdiysem eğer tabi ki tekrar beni seçerler. 25 yıldır burada muhtarım” diye ifade etti.

“Mahallede su ve elektrik faturaları yüksek geliyor”
Son zamanlarda gelen elektrik faturalarının yüksek olduğuna dikkat çeken Mehmet Kızıltepe,” Mahallede su ve elektrik faturaları yüksek geliyor. Bu durumdan şikâyetçi olup yanıma gelen çok kişi oldu. Konuyla alakalı kaymakam beyle görüştüm ve kendisi de çok duyarlı bir insan. Yeşil kartlıların ya da mağdur olan vatandaşların kaymakamlık tarafından faturaları ödenmekle beraber ekonomik yardımlarda da bulunuldu. Asgari ücretle çalışan bir kişinin burada geçimini yapması mümkün değil. Depremden önce 700-800 lira olan kiralar depremden sonra yedi bin, sekiz bine çıktı.  Sayın Cumhurbaşkanımız ve Ekonomi ve Maliye Bakanımızdan şunu talep ediyorum, asgari ücretin 25 bin olması gerekiyor bir vatandaşın geçimini sağlayabilmesi için” ifadelerini kullandı.

 

“İnsanların mağduriyetlerinin giderilmeli”
İnsanların mağduriyet yaşadığını söyleyen Kızıltepe, “ Bir zamanlar nasıl ki köyden kente göçler yoğunluk kazanmıştı şimdi tam tersi oldu. Vatandaşların çoğu köylerine geri göç etmek zorunda kaldı. Yetkililerden beklentim TOKİ konutlarının bir an evvel bitirilip hak sahiplerine teslim edilmesidir. İnsanların mağduriyetlerinin giderilmesi için bu talepte bulunuyorum. Evi hasar görmüş veya görmemiş binalarda kentsel dönüşüm için sosyal tesisler kurarak burada kentleşme meydana gelecek şekilde bir plan yapılmalıdır, ancak buda çok maliyetlidir. Bahsettiğim olayın gerçekleşmesi üç dört yıl sürer. Bu dönüşümde olmayacağı için şuanda yapılacak olan konutların bir an önce tamamlanıp hak sahiplerine teslim edilmesini talep ediyorum. Mahallemde yıkılan binaların yerine ise hiçbir şey yapılmayacak ve vatandaşın burada hak payı varsa bedeli azda olsa halka ödenecek” diye belirti.

 

“Uyuşturucu başını almış gidiyor”
Uyuşturucu
sıkıntısının kendi mahallesinde de olduğunu açıklayan Mehmet Kızıltepe, “ Uyuşturucu başını almış gidiyor. Hasar görmüş binalar uyuşturucu kullanan gençlerin meskeni olmuş durumda.  Gençlerdeki uyuşturucu yaşı 11-12’ye düşmüş. Geçenlerde güvenlik toplantısı oldu ve kaymakamımıza bu konuları dile getirdik.  Şuanda her okulun kapısında bir tane güvenlik görevlisi var. Mahalledeki uyuşturucu kullanımı önceden yüzde yüz idi. Şuanda bu rakam yüzde elliye inmiş durumda. İnşallah bu şekilde daha da düşer bu sayı” dedi.