Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’da ikinci el telefon satışı arttı!

Açıklanan vergi fiyatlarından sonra sıfır model telefon satışlarında durgunluk yaşandığını dile getiren esnaf İrfan Pusat, ikinci el telefonlardaki satışın yoğunlaştığına dikkat çekti.

Açıklanan vergi fiyatlarından sonra

Hamza Özçelik

Yurt dışından Türkiye’ye getirilen cep telefonlarının, kaydedilmesi için gereken verginin 20 bin TL’ye çıkarılmasının ardından, telefon dükkanı olan esnafların satışları durma noktasına geldi. Telefonlarda ki KDV oranının yüzde 18’den 202’ye çıkarılmasıyla ikinci el telefon satışlarının arttığını dile getiren Pusat mobile iletişim sahibi İrfan Pusat, ikinci el telefon satışı yapan firmaların çoğaldığını söyledi.

 

‘Vergisi yüksek olan telefonları satmakta zorlanıyoruz’

İrfan Pusat, “Telefonlar yüzde 18 KDV iken, açıklanan yeni rakamla yüzde 20’lik bir KDV geldi. Vergiler bugün yükselmemiş olsaydı, alım gücü yüksek olurdu. Gümrükten geçen telefon 40 bin lira ise vergilerle birlikte bu yüz bin lirayı da bulur. Vergisi yüksek olan telefonları satmakta zorlanıyoruz. İş piyasasında bu yüzden durgunluk var.  Piyasa satışları çok kötü denemez ama iyi de değil.  4500 liraya sattığımız telefonda var 100 bin liraya sattığımız telefonda var” dedi.

 

‘İkinci El telefon piyasasına talep çok’

Diyarbakır‘da ikinci el telefon piyasasında yüksek bir talebin olduğunu aktaran Pusat, bunu ekonomik sıkıntıların doğurduğu bir sonuca bağladı.  Pusat, Piyasa bu şekilde olunca ikinci el telefon piyasasına yüksek oranda bir talep oldu. Taleplerin çoğalmasıyla, ikinci el telefon satışı yapan firmalar yenilenmiş cihazla adı altında çoğaldı. Yenilenmiş cihazlarda vatandaş genelde sıkıtı yaşıyor ama telefonu satan telefoncu en azından telefonun neyi var neyi yok daha iyi bildiği için bozulma esnasında tamiri kolaylaşır. İkinci el piyasasının hızlı olması ekonomik sıkıntıların doğurduğu bir sonuç” diye konuştu.

‘Piyasada dalgalanmalar var, ihtiyacı olan hemen alsın! ‘

Cumhurbaşkanının yaptığı açıklamaya göre öğrencilere yönelik vergi indirimi olan telefon paketleriyle ilgili, bir açıklama gelmediği için piyasada dalgalanmalar olduğunu aktaran İrfan Pusat, “Telefon almak bekletilecek bir şey değil, ihtiyacı olan alsın” ifadelerini kullandı; “Devletimizin son zamanlarda öğrenci kesimi için bir indirim söz konusu olacağını konusunda açıklamalarda bulundu. Öğrencilerin beklentileri var, biraz da bu yüzden piyasada durgunluk var. Öğrenciler için gerçekleşecek vergisiz telefon paketleriyle ilgili bir açıklama da gelmeyince, ister istemez dalgalanmalar oldu. Bizde piyasa yağmur gibi, bir yağıyor, bir duruyor, bir günümüz iyiyse bir haftamız kötü bu şekilde ilerliyor. Öğrenciler için henüz vergisiz telefon satışı gerçekleştirilmedi, Müşteriye göre telefon alımları değişiyor, durumu iyi olan iyi derecede telefon alıyor, durumu orta olan orta dereceli telefon alıyor. Telefon almak bekletilecek bir şey değil ihtiyacı olan hemen alsın.”

 

Eğitimin sağlıklı olması için tuşlu telefon tercih ediliyor

Ailelerin çocuklarının eğitiminde daha sağlıklı bir ilerleme kaydetmek için tuşlu telefon kullanımını tercih ettiklerini dile getiren yaşlı kesimin de daha çok tuşlu telefon tercih ettiğini de aktardı.  Genelde çocukları eğitim seviyesinde olan sınavlara çalışan aileler tuşlu telefon alıyor çocuklarına buda eğitimlerinin daha sağlıklı olması için. Bunun haricinde yaşlı kesimi tuşlu telefon kullanıyor.