Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Kültür ve Turizm Bakanlığı örgüt propagandası mı yapıyor?’

Diyarbakır 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde Andok Dağı’nın isminin yer aldığı Amedspor forması, ‘örgüt propagandası’ iddiasıyla hükümlüye verilmedi. Konuyu TBMM’ye taşıyan Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Andok Dağı’na zirve tırmanışları gerçekleştirildiği hatırlatmasında bulunarak, “Adalet Bakanına soruyorum. Andok dağı örgüt dağı ise Kültür ve Turizm Bakanlığı örgüt propagandası mı yapıyor? Türkiye dağcılık federasyonu örgütsel faaliyet mi yürütüyor? Cezaevinde yaşamı eziyete dönüştüren idare ve gözlem kurullarının bu keyfi kararlarına son verecek misiniz?” diye sordu.

Diyarbakır 2 No’lu Yüksek

Şehmus Kızılaslan

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde bulunan ve doğa sporlarının yanı sıra, 1930’larda ilçe müftülüğü yapan Şeyh Muhammedê Andok’unun türbesinin bulunduğu Andok Dağı’nın isminin yer aldığı Amedspor forması, “örgüt propagandasını” içerdiği öne öne sürülerek cezaevine alınmadı.

 

Kurul forma için toplandı

Diyarbakır 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde kalan ve 22 yıl 9 ay hapis cezası verilen hükümlü Süleyman Arslan’a ailesi tarafından kargo yoluyla “Andok” ismi yazılı Amedspor forması gönderildi. Ancak forma, Arslan’a verilmedi.  Formanın kendisine verilmesi için dilekçe veren Arslan’ın talebini görüşmek üzere İdare ve Gözlem Kurulu toplandı. Kurul, formayı “örgüt propagandası” kapsamında değerlendirerek, tutuklunun talebini reddetti.

Propaganda sayıldı

Kurul, “Ceza İnfaz Kurumlarında Bulundurulabilecek Eşya ve Maddeler Hakkında Yönetmelik”in 7’nci maddesindeki “Terör propagandası içeren veya kurum güvenliği açısından sakıncalı olan, suçu veya suçluyu övücü, suçu teşvik, kamuoyunu rencide veya tahrik edici ya da müstehcen içerikli sembol ve yazı benzeri işaretleri taşıyan giysiler kuruma kabul edilemez” düzenlemesine işaret etti. Bu madde kapsamında Arslan’ın formanın kendisine verilmesini reddeden kurul, talebin reddini “Yapılan inceleme ve değerlendirmede formanın arkasında ‘Andok’ yazılı olduğu, ‘Andok’ Lice’nin kuzeyinde bir dağ olup 1996 yılına kadar PKK kampı olarak kullanıldığı ve örgüt mensuplarınca kod adı olarak kullanıldığı…” ifadeleriyle gerekçelendirdi.

 

“Andok Dağı Örgüt Dağı İse Kültür Ve Turizm Bakanlığı Örgüt Propagandası Mı Yapıyor?”

Kurul kararında, Kulp ilçesi ile Muş ili arasında bulunan Andok Dağı’nın Lice’nin kuzeyinde yer aldığı iddia edilerek, formanın verilmemesi yönünde oybirliği ile karar aldı. Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekilli Serhat Eren de TBMM’de konuyla ilgili Adalet Bakanlığı’na sorular yöneltti.   Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Andok Dağı’na zirve tırmanışları gerçekleştirildiği hatırlatmasında bulunan Eren, “Adalet Bakanına soruyorum. Andok dağı örgüt dağı ise Kültür ve Turizm Bakanlığı örgüt propagandası mı yapıyor? Türkiye dağcılık federasyonu örgütsel faaliyet mi yürütüyor?

Yürüyüş yapılmıştı

Bu arada Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ise geçtiğimiz Andok Dağı’nda Dağcılık Federasyona bağlı olan sporcular ve yerel hak ile Dağ ve Doğa yürüyüşü gerçekleştirmişti.