Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

MHRS’den istediği bölüme randevu bulamayan halk tepkili; Eski fiş sistemi geri gelsin!

Diyarbakır’da Sağlık sorunları olan vatandaşlar, 2011’de hayata geçen ‘Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ ve ‘Alo 182’ üzerinden haftalarca istedikleri bölüme randevu alamıyor. Bazı polikliniklerde günlerce uğraşmalarına rağmen ya randevu alamıyor ya da aylar sonrasına randevu almak zorunda kalıyor.  Bu duruma isyan eden Diyarbakırlı vatandaşlar,  “randevu günü ve saatimiz gelene kadar iyileşiyoruz veya daha kötü oluyoruz”  diyerek söz konusu duruma tepki gösterdi. Eski fiş kesme sisteminin geri getirilmesi talebinde bulunken halk,  “Hastanelerde randevulu sistemin kalkması gerekiyor. Eski fiş dönemine dönülmesi lazım.  182’yi aradığımız zaman birçok bahaneyle karşılaşıyoruz. Ya bize yarın arayın ya da bölümle alakalı doktor yok, randevu günleri dolu gibi cevaplar alıyoruz. Fiş dönemine geri dönmesi gerekiyor.  Hastanedeki bütün brançlardan fiş alınması daha iyi olur. Büyüklerimizden ricamız eski sisteme geri dönmeleri” dedi.

Diyarbakır’da Sağlık sorunları olan

Hamza Özçelik / Berivan Kılıç

2011 yılında tüm Türkiye’de Sağlık Bakanlığının geliştirdiği merkezi hekim randevu sistemiyle (MHRS)  alo182 hattından randevu almaya başlayan vatandaşlar, yurdun dört bir yanından istediği hastane ve hekimden, E-Devlet, UYAP, E-nabız ve MHRS gibi sistemler üzerinden kolayca randevu alıyor. Geçmiş dönemlerde fiş sistemiyle randevu alan vatandaşlar, yeni sistemden şikayetçi.  Alo182 hattını arayıp karşılık alamadıklarını bildiren vatandaşlar, istedikleri bölümle alakalı doktor olmamasından yakınıyor.  Özgür Haber olarak bu konuda mikrofon uzattığımız vatandaşlardan randevu günü gelene kadar, hastalığımız da bitiyor gibi trajikomik ifadelerle karşılaştık.

 

‘Randevu gününe kadar ölen ölüyor, kalan kalırsa muayene oluyor’

Konuyla alakalı röportaj yaptığımız vatandaşlardan Hasan Kaya, alo182 hattını aradıklarında 20-25 günlük bir süreden sonra randevuya gidebildiklerini aktarırken, randevu gününe kadar ölen ölüyor, kalan kalıyor şeklinde sitem ederek eski fiş döneminin geri gelmesini istedi.  Hasan Kaya, “Randevulu sistem iyi bir şey değil.  Fiş döneminde fişimizi kesip sıramızın gelmesini bekliyorduk, ondan sonra muayene olup çıkıyorduk.  Alo182’yi aradığımız zaman 20-25 günlük bir zaman veriyorlar muayene olmak için. Randevu günü gelene kadar ölen ölür, kalan kalırsa muayene olur.  Şimdi Aile hekimlerine gitmek için bile randevu almamız gerekiyor.  Fiş dönemi geri gelse daha iyi olur” dedi.

‘Randevulu sistemde ileri tarih verildiği için ağrılar daha da artıyor’

Vatandaşlardan Hayati Seven ise  fiş sisteminin daha iyi olduğunu belirterek, “Hastalığa yakalandığımız zaman direkt doktora görünemiyoruz, ağrılarımız gün geçtikçe daha da artıyor.  Fiş dönemi olsa hastalandığımız gibi doktora görünüyoruz zaman kaybetmeden, bu yüzden fiş dönemi geri gelse daha iyi olur” diye konuştu.

 

‘Yaşlılar için randevu sistem i iyi ancak gençler için fiş daha iyi!’

Fiş döneminin geri gelmesini isteyenler kadar randevulu sistemi beğenenlerde var. Doktorların maruz kaldığı şiddetlerin önüne geçilme konusunda önemli bir adım olarak görülen randevulu sisteme geçiş vatandaşlar arasında yaşlılar için olumlu karşılarken, gençler için olumsuz karşılanıyor. Özgür haber olarak mikrofon uzattığımız vatandaşlardan Ahmet Ersöz zaman kaybı olmazsa randevulu sistem iyi ifadelerinde bulundu.  Ahmet Ersöz, “Doktorlarımız sağ olsun iyiler ama şiddete maruz kaldıkları dönemler oluyor. Şiddet e olmasa daha iyi tabi ki. Her şey  toplumun saygı ve sevgisinde bitiyor. Her iki sistemde iyi, bir sıkıntı yok. Randevulu sistem yaşlılarımız için daha uygun olur ancak, gençlerimiz için fiş daha iyi olur. Randevulu sistemde zaman kaybı olmasa iyi olur ancak çoğu zaman aradığımızda 15 gün sonraya erteleniyor, çoğu zaman randevu olmuyor” şeklinde konuştu.

eri gelmesini istiyoruz!’

Hastanelerde fiş döneminin geri gelmesini isteyen vatandaşlardan Harun Kaya 182’yi aradığımızda farklı bahanelere karşılaşıyoruz ve ya ulaşamıyoruz şeklinde sitemlerde bulundu. Kaya, “Hastanelerde randevulu sistemin kalkması gerekiyor. Eski fiş dönemine dönülmesi lazım.  182’yi aradığımız zaman birçok bahaneyle karşılaşıyoruz, ya ulaşamıyoruz, ya yarın arayın diyorlar yada bölümle alakalı doktor yok randevu günleri dolu gibi cevaplar alıyoruz.  Fiş dönemine geri dönmesi gerekiyor.  Hastanedeki bütün branşlardan fiş alınması daha iyi olur. Büyüklerimizden ricamız eski sisteme geri dönmeleri.” İfadelerini kullandı.