Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’da kanser hastaları mağdur edildi iddiası!

Diyarbakır Tabip Odası, kentteki Radyoterapi Cihazı ve radyasyon onkolojisi uzman sayısının azlığı nedeniyle tedaviye ulaşamayan kanser hastalarının yaşamlarını yitirdiğini duyurdu.

Diyarbakır Tabip Odası, kentteki

Diyarbakır’da kanser hastaları mağdur edildi iddiası!

Diyarbakır Tabip Odası sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Sağlık alanındaki eşitsizlik kanser tedavisinde de kendini gösteriyor. Kentimizdeki Radyoterapi Cihazı ve radyasyon onkolojisi uzman sayısının azlığı tedaviye ulaşamayan kanser hastalarının yaşamlarına mal oluyor” dedi.

‘CİHAZ TAMİR EDİLEMEDİĞİ İÇİN HASTALARIN TEDAVİLERİ AKSIYOR’

Sağlık alanındaki eşitsizliğe tepki gösteren Diyarbakır Tabip Odası yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Sağlık alanında yaşanan eşitsizlik, özelleştirme, ticarileşme ölüm getiriyor.

Bölge illerinde radyasyon onkolojisi alanında cihaz ve ilgili uzmanların eksikliği Diyarbakır başta olmak üzere bölge illerinde yaşayan kanser hastalarının yaşamına mal oluyor.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanelerinde radyoterapi (ışın tedavisi) ihale usulü ile bir firma tarafından sağlanmaktadır.

Radyoterapi cihazı ve ilgili uzman eksikliği nedeniyle hastaların gece yarılarına kadar ışın tedavisine alınması ve cihazın sürekli olarak çalışır durumda kalması nedeniyle cihazın sık sık bozulduğu bilgisi mağdur olan hastalar tarafından odamıza aktarılıyor.

Diyarbakır'da kanser hastaları mağdur edildi iddiası!

Cihaz bozulduğunda, ilgili firma cihazı tamir etmediği/edemediği için hastaların tedavileri kesintiye uğruyor, hastalar kür sağlayacak/tedavi edecek ışın tedavisinden mahrum kalıyor. Uzun süredir cihaz tamir edilemediği için hastaların tedavileri aksıyor.

Işın tedavisi, özellikle kanserin tekrarlayabileceği durumlarda hayati önem taşıyor. Kanserin tekrarlayabileceği düşünülen hastalarda ışın tedavisi ve kemoterapi eş zamanlı yürütülmelidir. Zamanında yapılmış tedavi kanserin nüks olasılığını anlamlı olarak azaltıyor.

Çevre illere de hizmet vermek zorunda olan Diyarbakır’da ışın tedavisi yapan üç cihaz bulunuyor, Türkiye’nin diğer illeri ile karşılaştırıldığında bu sayı çok yetersiz görünmektedir. Şu anda DÜTF deki cihaz çalışmamakta, kentteki kamu hastanesinde sadece bir cihaz çalışmaktadır. Bu hastanede kanser hastaları ile dolup taşmış durumda.

Aşağıdaki tabloda görüleceği üzere iller arasında çok ciddi bir eşitsizlik söz konusudur. Kanser gibi yarı-acil bir hastalıkta her geçen gün hastalar için hayati önem taşıyor. Sağlık otoriteleri yaşanacak ölümlerin sorumlusu olmak istemiyorlarsa sorunun kaynağına yönelik olarak bir an önce çözüm üretmelidir.

Yetkili mercileri hastaların daha fazla mağdur olmaması için, hastaların yaşamlarına mal olan bu sorunu gidermek üzere bir an önce harekete geçmeye çağırıyoruz.”