Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Öztürk: Ürünlerin üzerinde fiyat etiketinin olması kanuni bir zorunluluktur!

Mardin Tüketici Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı Musa Öztürk, Ticaret Bakanlığı tarafından fiyat artışlarının önüne geçebilmek için “ürünlere raf fiyatı vurulması” hakkında açıklamalarda bulunarak, tüm ürünlerin üzerinde fiyat etiketinin olmasının kanuni bir zorunluluk olduğunu kaydetti.

Mardin Tüketici Koruma ve

Öztürk: Ürünlerin üzerinde fiyat etiketinin olması kanuni bir zorunluluktur!

 

Ticaret Bakanlığı tarafından fiyat artışlarının önüne geçebilmek için başta “ürünlere raf fiyatı vurulması” olmak üzere çeşitli alternatifler üzerinde çalışılıyor.

Konu hakkında İLKHA’ya değerlendirmelerde bulunan Mardin Tüketici Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı Musa Öztürk, bu uygulamanın yürürlüğüe girdiği takdirde vatandaşın bu konudaki beklentilerine olumlu bir şekilde yaklaşacaklarını belirtti.

Tüketici hakları olarak asıl arzu ettikleri konunun satılan ürünün ambalajının üzerine de bir etiket konulması olduğunu ifade eden Öztürk, bu doğrultuda yetkililere çağrıda bulundu.

Öztürk: Ürünlerin üzerinde fiyat etiketinin olması kanuni bir zorunluluktur!

“Kanunen tüketici lehine olan fiyat neyse firma onu uygulamak zorundadır”

Fiyat değişikliğinin sürekli yaşandığını vurgulayan Öztürk, “Fiyat etiketlerliye ilgili olarak biz Mardin Tüketici Koruma Derneği ve aynı zamanda bizim üyesi olduğumuz Tüketici Birliği Federasyonu ortaklaşa olarak bu konuyla ilgili olarak yaklaşık bir buçuk iki yıla yakındır biz bu konuyu Türkiye’nin gündemine getirdik. 6502 sayılı Tüketici Koruma Kanunu ve bu kanuna dayanarak çıkarılan fiyat etiket yönetmeliği gereğince tüm ürünlerin üzerinde fiyat etiketinin olması kanuni bir zorunluluktur. Ancak son zamanlarda sık sık fiyat değişmelerinde bu konuda tüketicilerin mağdur olduğuna şahit oluyoruz. Öyle ürünler oluyor ki artık haftalık, bir ayı bile bulmadan değişen fiyatlar oluyor. Dolayısıyla tüketiciler bir ürünü almak istediği zaman bakıyor ki fiyat etiketinde başka bir fiyat, kasaya gittiği zaman farklı bir fiyatla karşılaşıyor. Kanunen tüketici lehine olan fiyat neyse o kasiyer veya o firma, onu uygulamak zorundadır. Bu yasal bir zorunluluktur. Aslında bizim asıl istediğimiz konu satılan ürünün ambalajının üzerine de bir etiket konulmasıdır. Sadece bir etiketi rafın üzerine yapıştırmak değil veya ürünün kenarına, yakınına yapıştırmak değil, ambalajın üzerine yazılı bir şekilde yapılmasını biz talep ediyoruz.” şeklinde ifade etti.

Uygulamanın tüketiciye olan faydasını aktaran Öztürk, “Bu uygulama olduğunda o ürün bitinceye kadar fiyat yükselmesi olsa bile satıcı ambalajın üzerinde olan fiyatla satmak zorunda kalıyor ki bu konuda tüketici meydana gelecek fiyat artışlarından etkilenmeyecek. Dolayısıyla bir nevi de stokçuluğu da önlenmiş olur ki bu da hem tüketici açısından yararlı bir şey hem Türkiye geneli açısından fiyat istikrarı açısından daha yararlı olacağını düşünüyoruz.” dedi.

Öztürk: Ürünlerin üzerinde fiyat etiketinin olması kanuni bir zorunluluktur!

“Vatandaşın bu konuda ciddi bir beklentisi var”

Öztürk, bu uygulamanın yürürlüğe girmesiyle vatandaşların beklentilerinin nasıl olacağına dair bilgi paylaşarak, “Bu konuda biz zaman zaman vatandaşlarla bunu istişare ettiğimiz zaman veya anlatmaya çalıştığımız zaman tüketicilerin vatandaşın bu konuya çok olumlu bir şekilde yaklaştığını, bunun kendilerine iyi bir fayda getireceğini belirtiyorlar. Ürün bitinceye kadar aynı fiyat üzerinden satılacak. Meydana gelebilecek fiyat artışlarından satıcı yararlanmayacağı için vatandaşın da tüketicilerin de bu konuda ciddi bir beklentisi var. Umut ediyoruz ki Ticaret Bakanlığı’nın da bu minvalde kısa bir zaman içerisinde vatandaşın bu beklentisini yerine getirir.” şeklinde kaydetti.