Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kira pazarlığında yeni dönem: Aylık mı, yıllık mı?

Fahiş zamların ardından ardı arkası kesilmeyen ev sahibi, kiracı yeni bir pazarlık yönetimi yaygınlaşmaya başladı. Ev sahipleri aylık ödemelerde farklı, yıllık ödemelerde farklı miktarlar istiyor.

Fahiş zamların ardından ardı

Kira pazarlığında yeni dönem: Aylık mı, yıllık mı? Fahiş zamların ardından ardı arkası kesilmeyen ev sahibi, kiracı yeni bir pazarlık yönetimi yaygınlaşmaya başladı. Ev sahipleri aylık ödemelerde farklı, yıllık ödemelerde farklı miktarlar istiyor.

Ev sahipleriyle kiracılar arasında tartışmalar sürerken pazarlıklara bir yenisi daha eklendi. Yüksek kiralardan sonra düzenli ödeme riskiyle karşı karşıya kalan ev sahipleri kirayı 6 aylık ya da yıllık istiyor.

 

Hürriyet’ten Gülistan Alagöz’ün haberine göre, artık emlak ofisleri kiracıya ödeme şekline göre tarife sunuyor. 50 bin lira olan kira yıllık peşin ödemede 40 bin liraya, 35 bin lira olan kira 29 bin liraya, 29 bin lira olan kira 25 bin liraya, 12 bin lira olan kira 10 bin liraya düşüyor.

 

Kimilerinde ise ‘Yıllık peşin ödenirse ev sahibi tekliflere açık’ denilerek pazarlık süreci başlatılıyor. Bu durumda ev sahibinin ihtiyacına göre yüzde 15-20 bandında, kimi zaman bunun da üzerinde düşüşler gerçekleşiyor.

 

KİRAM ÖDENMEZ KORKUSU YAŞAYAN DA VAR, YATIRIM YAPAN DA

 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan, peşin kira taleplerinin giderek arttığını belirterek “Peşin kira ev sahibi için hep cazipti ama hiçbir zaman bugünkü kadar olmadı. Bu talepte en önemli neden ‘Kiram ödenir mi’ kaygısı. Ev sahipleri de kiralardaki hızlı artışın farkında. Ekonomik şartlar nedeniyle kirasını zamanında alamama ihtimali olduğunu biliyor. Kira geliri ile geçinen ya da aldığı kira ile borç ödeyen insanlar daha da temkinli. Ayrıca bugün gelinen noktada 12 aylık kira da önemli bir tutar. Bununla mevduata yönelen ya da başka yatırım yapmak isteyenler de olabiliyor. Kiracının da bu talebe sıcak bakması için toplu ödemede indirimler devreye giriyor. Bu oranlarda da artış görüyoruz. Yüzde 15-20 indirim kimi zaman kiracı açısından da avantajlı oluyor.”

 

‘NEREDEYSE YENİ EV ALINIYOR’

 

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkan Yardımcısı Sühran Aras, yıllık peşin kira taleplerinin ticari gayrimenkullerde de görüldüğünü söyledi. Aras, “Geçmişte kira alamama korkusu vardı, bugün ev sahibi mevduat gibi farklı alanda kullanmak için toplu ödeme ister hale geldi. Üstelik bu konutla sınırlı değil, işyeri kiralarında da böyle. İstanbul’da merkezi bölgelerde konut ve işyeri kiraları oldukça yüksek. Şöyle düşünelim; 200 bin lira kirası olan yerde 12 aylık ödeme 2.4 milyon lira. İndirim de yapılsa büyük para. Neredeyse şehrin gelişim çeperinde yeni ev alınır” dedi.

 

Belirlenen rakamın düşük olması zam döneminde avantaj olacağı için indirimi cazip bulanlar da var. Kiracılardan tahliye taahhüdü, kefil, maaş bordrosu, findeks kredi raporu, sabıka kaydı isteme gibi uygulamalar da devam ediliyor. (HABER MERKEZİ)