Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Diyarbakır ihracatta şuan istenilen rakamlarda değil”

Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş insanları Dernekleri Federasyonu, 29 Temmuz’da gerçekleştirdiği olağan genel kurul toplantısıyla yeni yönetim kurulunu seçmişti. Yeni yönetim kurulu üyeleri basın mensurlarıyla tanışmak ve gündemi değerlendirmek için bir araya geldi. Toplantıda konuşan yeni yönetim kurulu başkanı Devrim Türk Diyarbakır’ın ihracatta istediği terde olmadığını söyledi.

Doğu Güneydoğu Sanayici ve

Berivan Kılıç / Hamza Özçelik

Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş insanları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) yeni yönetim kurulu üyeleri basınla bir araya geldiler.  Toplantıda konuşan DOGÜNSİFED yönetim kurulu başkanı Devrim Türk, konuşmasına başlarken, önceki yönetim kuruluna teşekkür etti. Daha sonra sorunlara değinen Türk, akaryakıttan dolayı yol masrafları dâhil birçok konuyu ele aldı. Özellikle Diyarbakır ve Şanlıurfa olarak dezavantajlı olduklarını söyleyen Türk, hızlı trenle ilgili de bilgiler verdi.  Diyarbakır’a ve Şanlıurfa’ya hızlı trenle ilgili söz verildiğini aktaran  Türk, “Biz Diyarbakır ve Şanlıurfa olarak bölgeler arası gelişmişlik farkında dezavantajlı bir konumdayız. Hem bunu yakalamak hem de dünyayı yakalamak gibi iş dünyasını bir görevi var bizlerde çatı örgütü olarak üyelerimize derneklerimizin talebini TÜRKONFED’le birlikte gerekse sadece federasyon olarak politika yapıcılara dile getirmek bunların çözümüne katkı sunmak” dedi.

 “DOGÜNSİFED DAHA İYİ YERLERE GETİRMEK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ ”

Dernek olarak yürütmüş oldukları faaliyetleri anlatan Devrim Türk şunları söyledi;

“Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Federasyonu  (DOGÜNSİFED) olarak kısa bir süre önce 9. Olağan genel kurulumuzu yaptık. Görev süresi dolmuş olan bir önceki yönetimimizden yeni yönetim olarak görevi devir aldık.  Önceki yönetim kurulu arkadaşlarımıza ve başkana teşekkür ediyoruz. Kurumlarda devamlılık esastır ve (DOGÜNSİFED)’di daha iyi yerlere getirmek için çalışacağız. (DOGÜNSİFED) Türkiye’nin en büyük iş sivil toplum kuruluşu olan Türk Girişimi ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED)’in26 tane bölgesel federasyonundan biri. Bünyemizde 12 dernek var, bu dönemde bu sayıyı daha da arttıracağız.  İş dünyasının çatı federasyonu olarak, iş dünyasının sorunlarını ve taleplerini biraz dile getirmek istiyoruz. Bugün dünya ticaretinin yüzde 30’u, finansal döngünün yüzde 40’ını ve turizm internet ağının yüzde 20’sini ülkeler arasında gerçekleştirmekte. Bizim de gelişen bu dünyada pay almamız gerekiyor.”

‘BÖLGELER ARASI GELİŞMİŞLİK FARKINDA DEZAVANTAJLI BİR KONUMDAYIZ’

Toplumun gelişmesi için kendilerine de sorumluluk düştüğünü belirten Devrim Türk, hedeflerini de şu sözlerle açıkladı;

Diyarbakır ve Şanlıurfa olarak bölgeler arası gelişmişlik farkında dezavantajlı bir konumdayız. İş dünyasının, gelişmişlik düzeyini ve dünyayı yakalamak gibi bir görevi var.  Bizler çatı örgütü olarak üyelerimizle, derneklerimizin taleplerini  (TÜRKONFED)’le birlikte, federasyon olarak politika yapıcılara dile getirmek ve bunların çözümüne katkı sunmak amacındayız. Bir sivil toplum kurulu olarak içinde bulunduğumuz toplumun sosyal olarak gelişmesi için ve adil rekabetli bir ekonominin oluşmasında, bizlere sorumluluk düşüyor.”

 “TÜRKİYE’NİN BÜTÜN EKONOMİSİNİN BİR ARADA OLMASI ÜLKENİN SAĞLIKLI GELİŞİMİ AÇISINDAN ÇOK DOĞRU DEĞİL”

Türkiye’nin ekonomisinin Marmara ağırlıklı kümelenmiş duruma olduğunun altını da çizen DOGÜNSİFED yönetim kurulu başkanı Devrim Türk,  “Bunu dağılması gerekiyor biz böyle düşünüyoruz. Türkiye’nin bütün ekonomisinin bir arada olması ülkenin sağlıklı gelişimi açısından çok doğru değil. Bunun için bölgeler arası gelişmişlik farkının kaldırılması gerekiyor. Bölgeler arası gelişmişlik farkı dünyanın her tarafında var ve her ülke kendine göre çözümler arıyor. Dezavantajlı geri kalmış ülkelerin gelişmesi için teşvikler geliştiriliyor. Ülkemizde de bu teşvikler çok uzun zamandır uygulanıyor.  Bölgemize yönelik ciddi teşvikler yapıldı ve bunların sonuçlarını aldık. Baktığımız zaman Diyarbakır Urfa son yılda gelişen sanayiye baktığımızda bu teşviklerin bir katkısı olduğunu çok rahatlıkla görüyoruz ama bunlar yetmiyor bizler yükte ağır pahada hafif yükler üreten bir bölgeyiz biz de teknolojiyi daha fazla üretmek isteriz levhaları gelişmiş bir üretim yapmak isteriz ama öyle bir ekosistemimiz maalesef yok. Şu an bunun oluşması için çaba sarf edeceğiz ama bu yükte ağır pahada hafif ürünleri de pazara pazarlattırmamız gerekiyor. Deniz limanlara ulaştırmanız gerekiyor son 20 yıllık karayollarında ciddi yatırımlar oldu ülkemizde ve biz de tabii ki bölge olarak bundan faydalanıyoruz Ama artık karayolları hem gelişen petrol fiyatları gerek içeride gerek yurt dışında tek başına yetmiyor bizim demiryollarına ciddi anlamda bir yatırım yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

HIZLI TREN PROJESİ

Ticaret gelişmesi için demiryollarına ağırlık vermeleri gerektiğini söyleyen Türk, “Biliyoruz ki ulaştırma Bakanlığı’nın son dönemlerde Demir yollarını geliştirme projesi var. (DOGÜNSİFED) olarak bölgemizin öncelik alınmasını talep ediyoruz. Türkiye pazarına uzak olarak dezavantajlı konumda olan bu bölgeye böyle bir teşvikle destek olursa burada sanayi ve ticaretin daha fazla gelişeceğine inanıyoruz. Bölgemiz turizm anlamında fazlasıyla potansiyel teşkil ediyor. Hızlı tren buna katkı sunacaktır.   Mersin’den Antep’e kadar bir proje başladı 2024’te bitiyor. Biz bu projenin Diyarbakır ve Urfa’ya ulaştırılması için çalışmalar yürütüyoruz. Bu konuda destek bekliyoruz. Sözlü olarak bir destek var. Bunun bir an önce projeye alınması için biz de çalışmalar yürüteceğiz

UÇAK SEFERLERİ

Maalesef hava yollarında 6-7 yıl öncesine göre gerilemiş durumdayız. 6-7 yıl önce Diyarbakır ve Urfa’ya inen uçak sayısı bugün kinden daha fazlaydı. Sanayi gelişiyor, nüfus artıyor ama maalesef uçak sayısına düşüş yaşanıyor. Bunun ulaştırma bakanlığı bünyesinde ele alınıp projesi ve altyapı sorunlarımıza yönelik bir çalışma ve teşvik programını uygulanmasını bekliyoruz. Bu konuda görüşmeler yapacağız. (DOGUNSİFED) olarak girişimci insanları ve yeni fikirleri desteklemek için kendi bünyemizde bir çalışma yürütmeyi planlıyoruz. Bununla ilgili bir komisyon çalışmamız olacak.  Sanayinin üretimin ve yatırımın gelişmesi için mutlaka girişimciliğin desteklenmesi gerekiyor. Rekabetçi ve adil bir ortamın oluşturulması gerekiyor. Bu konuda ilgili kurumlarla görüşerek çalışmalar yürüteceğiz” ifadelerini kullandı.

 “DİYARBAKIR İHRACATTA  ŞU AN İSTENİLEN RAKAMLI DEĞİL”
Diyarbakır’ın ihracat hacmine de değinen Devrim Türk sözlerini şu şekilde tamamladı;

“Diyarbakır ihracatta şunda istenilen ramaklarda değil ama ticaret sanayi odası bakanı ile yaptığımız bir görüşmede; Diyarbakır’ın  ihracattaki yeri aslında her ne kadar düşük görünse de 1 milyar dolara yakın bir potansiyeli ve ihracatı olduğunu, ama bunun çeşitli sebeplerle farklı iller üzerinden gittiğini söylüyor. En büyük dezavantajımız lojistik pazarlara uzak olmamız. Bu maliyeti artırıyor ve rekabet şartlarımızı zorlaştırıyor. Bunları aşmamız lazım. Diyarbakır işsizlik oranı en yüksek olan illerden biri. Sanayide bir gelişme var, iş ortamının oluşması için hem özel olarak hem kamusal olarak çalışmaların yapılması gerekiyor. Yatırımların ekonomik olarak yapılıp para kazanılması gerekiyor ki sanayicilerimize iş imkanı sağlansın. Bahsettiğimiz teşvikler sağlanırsa Diyarbakır’daki  gençler burada çalışarak buraya katkı sunarlar. Biz de elimizden gelen desteği vereceğiz. inşallah en kısa sürede bir yol alırız fakat ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumu da göz ardı edemiyoruz.”