Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yemen’de kolera salgını tehdidi!

Yemen’in geniş bölgelerine yayılan kolera salgını, iç savaşında etkisiyle yoksulluk, yoksunluk ve yetersiz sağlık imkânlarından muzdarip pek çok insanın acılarını daha da arttırma tehdidinde bulunuyor.

Yemen'in geniş bölgelerine yayılan

Yemen’de kolera salgını tehdidi! Yemen bu yılın başından bu yana on binlerce insana bulaşan yeni bir kolera dalgasına ve çok sayıda ölüme tanık oluyor.

 

BİR KEZ DAHA TEHDİT EDİYOR

 

Kolera salgını Yemen’i yeniden tehdit ediyor. Yemen, 2016 yılından bu yana binlerce insanın ölümüne neden olan bu hastalığın birçok defa ortaya çıkmasına tanık oldu.

 

Yemen’in en kalabalık vilayetindeki Halk Sağlığı ve Nüfus Bakanlığı ofisinin medya sorumlusu Tayser es-Samîi’ye göre kolera salgını, “son zamanlarda Taiz de dahil olmak üzere ülkedeki birkaç vilayete yayıldı.”

 

Es-Samîi, hastalığın yayılmaya başladığı 2016 yılından bu yana bu kolera dalgasından önce de başka kolera vakalarının görüldüğünü söyleyerek, “Bu yılın başından beri Taiz’de 12’si ölüm olmak üzere 820’den fazla kolera vakası görüldüğünü” açıkladı.

 

Es-Samîi, “2024 yılının başından bu yana ülkede, çoğu Ensarullah’ın kontrolü altındaki bölgelerde olmak üzere 30 binden fazla kolera vakası tespit edildi.” dedi.

 

Taiz kentindeki El Cumhuriye Devlet Hastanesi’ne de çok sayıda kolera vakası geldiğine işaret eden Hastanenin acil durum sorumlusu Dr. Hüsam İbrahim, “Hastaneye gelen kolera vakalarının sayısı artıyor ve hastalığa yakalananların sayısı her geçen gün yükseliyor.” diye konuştu.

 

İbrahim, “Bazı vakaların hastalık belirtileri nedeniyle hastaneye kötüleşerek geldiğini ve vakaların çoğunun Taiz’e komşu bölgelerden geldiğini.” ifade etti.

 

Kolera salgını, Yemen’deki sağlık sektörünün büyük bir bozulma yaşadığı ve salgın hastalıkların yayılmasına katkıda bulunan ciddi bir tıbbi ekipman ve ilaç sıkıntısı çektiği bir dönemde ortaya çıktı.

 

Daha önceki BM raporlarına göre, savaşın yansımaları nedeniyle tıbbi tesislerin sadece yaklaşık yarısı çalışıyor.

 

13 Mayıs’ta BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, Güvenlik Konseyi’ne verdiği brifingde, “Her gün yüzlerce yeni vaka bildiriliyor ve 2024’ün başından bu yana 160 ölümle birlikte toplam sayı yaklaşık 40 bine ulaştı.” dedi.

 

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) ise 12 Mayıs’ta, “Yemen’deki şüpheli kolera vakalarının sayısının günde bine ulaştığını” bildirdi.

 

Raporda, Yemen’deki şüpheli vaka sayısının Eylül ayına kadar 255 bine yükselmesinin beklendiği belirtildi.