Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

UNHCR: İsrail, olası savaş suçlarından sorumlu tutulmalı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde 28 ülkenin ‘Evet’ oyuyla kabul edilen kararda, İsrail’in Gazze’de ‘olası savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan sorumlu tutulması’ talep edildi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları

UNHCR: İsrail, olası savaş suçlarından sorumlu tutulmalı! Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde 28 ülkenin ‘Evet’ oyuyla kabul edilen kararda, İsrail’in Gazze’de ‘olası savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan sorumlu tutulması’ talep edildi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi (UNHCR), İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırıları dolayısıyla olası savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan sorumlu tutulmasını talep eden bir karar metnini kabul etti. İsrail, metnin ‘çarpıtılmış’ olduğunu savundu.

Reuters’ın aktardığına göre, 28 ülke kararın lehine oy kullanırken, 13 ülke çekimser kaldı. Aralarında ABD ve Almanya’nın olduğu altı ülke ise ‘Hayır’ oyu verdi. Kararın kabul edilmesi ise Konsey’deki pek çok temsilcinin alkış ve tezahüratları ile karşılandı. Kabul edilen karar, ‘cezasızlığa son vermek amacıyla tüm uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası insan hakları hukuku ihlalleri için hesap verebilirlik ihtiyacının’ altını çizdi.

İsrail: BM, İsrail halkını uzun zaman önce terk etti

Metinde ayrıca ‘İşgal Altındaki Filistin Topraklarında olası savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar da dahil olmak üzere ciddi uluslararası insan hakları ihlalleri ile uluslararası insancıl hukukun ağır ihlallerine yönelik raporlar karşısında büyük endişe’ dile getirildi.

İsrail’in Cenevre’deki Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Meirav Eilon Shahar ise Konsey’i ‘İsrail halkını uzun zaman önce terk etmek ve uzun zamandır Hamas’ı savunmak’ ile suçladı. Shahar, “Bugün önünüzde duran karar metnine göre, İsrail’in halkını koruma hakkı yok; bu esnada Hamas’ın ise masum İsraillileri öldürme ve onlara işkence etme konusunda her türlü hakkı bulunuyor” iddiasında bulundu.

ABD: Metinde Hamas’a kınama yer almadı

ABD de kararın aleyhine oy kullanacağını, çünkü Hamas’ın 7 Ekim 2023 tarihinde düzenlediği saldırıya ilişkin ‘spesifik bir kınamada’ bulunulmadığını ya da ‘bu eylemlerin terörist doğasına herhangi bir atıfta bulunulmadığını’ savundu. ABD, İsrail’in sivillere yönelik zararı azaltmak için yeterince şey yaptığını da ileri sürdü.

ABD’nin UNHCR Daimi Temsilcisi Michèle Taylor, ABD’nin İsrail’e Hamas’a yönelik askeri operasyonlarıyla birlikte insani operasyonlarında çatışmasızlığı sağlama çağrısında bulunduğunu söyledi.

Bunun amacının sivil can kayıplarını engellemek ve insani yardım aktörlerinin temel öneme sahip misyonlarını güvenlik içinde yerine getirmesini sağlamak olduğunu belirten Taylor, “Bu olmadı ve sadece altı ay içinde modern zamanlarda yaşanan hiçbir savaşta olmadığı kadar insani yardım çalışanı bu çatışmada öldürüldü” ifadelerini kullandı.

Yılda birkaç kez bir araya gelen UNHCR, dünya çapında insan haklarını korumak için tasarlanmış tek hükümetler arası kurum işlevi görüyor. Kurum, ülkelerin insan hakları sicillerine yönelik gözetimi artırabiliyor ve soruşturma yetkisi verebiliyor.