Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İspanya, Norveç ve İrlandalı bakanlardan acil ateşkes çağrısı

İspanya, İrlanda ve Norveç Dışişleri Bakanları, Gazze Şeridi’nde acil ateşkes sağlanması ve insani yardımların derhal girişine izin verilmesi çağrısında bulundu.

İspanya, İrlanda ve Norveç

İspanya, Norveç ve İrlandalı bakanlardan acil ateşkes çağrısı. Bakanlar, acil ateşkes ve insani yardımların derhal girişine izin verilmesini istedi.

 

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albarez, bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de İrlandalı ve Norveçli mevkidaşlarıyla ortak basın toplantısı düzenledi.

 

Albarez, bu üç ülkenin yarın resmi olarak Filistin Devletini tanıyacağını açıkladı.

 

Uluslararası Adalet Divanı’nın tüm kararlarının tüm taraflar için bağlayıcı olduğunu ve işgalci “israilin Refah’taki operasyonunu durdurması gerektiğini” vurguladı.

 

İrlanda Dışişleri Bakanı Michael Martin ise, Avrupa Birliği dahil uluslararası toplumun onlarca yıldır 1967’ye dayanan “iki devletli çözümü” desteklemekten bahsettiğini ancak bu çözüme yakın olmadıklarını söyledi.

 

Martin, üç ülkenin, Filistinlilerin kendi kaderini tayin hakkını garanti altına almak ve iki devletli çözümü uygulamak için somut adımlara nasıl katkıda bulunabileceklerine odaklandığını açıkladı.

 

Martin, “Dün Avrupa ve Arap ülkeleriyle bir toplantı yaptık ve Gazze‘deki düşmanca savaşın durdurulması ve bir Filistin devletinin kurulması için net adımlar atılması gerektiği konusunda mutabakata vardık. Şimdi de Dışişleri Bakanları Konseyi’nde buluşacağız. Avrupa Birliği’nin bölgesel planlara katılması, desteklemesi ve dün tartışılan Filistin reform planını desteklemesi, Filistinliler için kendi topraklarında etkili bir Filistin yönetiminin yolunu oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.

 

Martin, Uluslararası Adalet Divanı’nın kararının ihlali olan Refah kentindeki mülteci kampına dün düzenlenen saldırıyı kınadı.

 

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ise Filistin devletinin tanınmasının Ortadoğu’da barış sürecine ulaşmayı amaçlayan yolun bir parçası olduğunu, Norveç’in Filistin Devleti’ni tanıma kararının yarından itibaren yürürlüğe gireceğini söyledi.

 

Eide, Gazze Şeridi ve Batı Şeria’daki şiddet döngüsünü kırmak için acil ateşkes, insani yardım ve yardım çabalarının güçlendirilmesi ve bir Filistin Devleti kurarak barış anlaşmasını güncelleme ihtiyacının altını çizdi.

 

Dün akşamki Refah katliamını “barbarca” şeklinde niteleyen Eide, Refah’taki savaşı sürdürmenin uluslararası insancıl hukukun ihlali olduğuna ve aynı zamanda bağlayıcı uluslararası adalet kararını da ihlal ettiğine dikkat çekti.

 

Eide, Güvenlik Konseyi’nin uluslararası adalet kararının uygulanmasına başvurması gerektiğinin altını çizdi.