Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SES Diyarbakır Şubesi: Kan gazı birimi kapatıldı, Halkın sağlığı riske atılıyor!

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde “Yoğun Bakım Kan Gazı Birimi”nin kapatılmasıyla yoğun bakımdaki hastaların hayatlarının riske atıldığını belirten SES Diyarbakır Şubesi Sekreteri Eyüp Ay, “Kan gazı biriminin kapatılması eksik ve yanlış tedavi uygulanmasına sebep olabilir” uyarısında bulundu.

Gazi Yaşargil Eğitim ve

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başhekimlik kararıyla “Yoğun Bakım Kan Gazı Birimi” kapatıldı. Karara tepki gösteren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Sekreteri Eyüp Ay, halk sağlığının riske atıldığını söyledi.  Mezopotamya Ajans’ta yer alan habere göre birimde çalışan sağlık çalışanlarının sorunları Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) bildirmesi ardından çözüm olarak birimin kapatıldığını belirten Ay, “Kan gazı bölümünde çalışan arkadaşlarımız, yoğun bakımda çalıştıkları için daha önce birim farkı almaktaydı. Son çıkan genelge ile bazı meslek gruplarına bu fark verildi, bazılarına verilmedi ve bazı laborant arkadaşlarımız CİMER’e şikâyette bulundu. Bu şikâyetten sonra Başhekim oraya özel bir yönelim gerçekleştirdi. Ardından birimi kapattı. Gündüz sadece torpilli bir kişiyi orada tutup, geri kalan 3 arkadaşımızı oradan çektiler” diye belirtti.,

‘Hastalar riske atıldı’

Gece vardiyasının kapatılmasıyla yoğun bakım hastalarının da sağlıklarının riske atıldığını söyleyen Ay, “Kan gazı alındığında oksijene veya dışardaki havaya ne kadar az temas ederse o kadar iyi olur. Bunun için hemen çalışılması gereken bir test ama maalesef gece toplu bir şekilde alınıp, 100’e yakın diğer servislerden de alınarak, toplanan kan gazları acil laboratuvarına götürülüyor ve bu da o kan gazlarının beklemesine sebep oluyor. Kan gazı da beklediği süre içerisinde değerleri değişen bir testtir. Dolayısıyla değerler değiştiği zamanda ister istemez tedavinin eksik veya yanlış uygulanmasına sebep olmaktadır. Bu şekilde hekim arkadaşların uyguladığı tedaviler boşa gidebilir” ifadelerini kullandı.

‘Yargıya taşıyacağız’

Yoğun Bakım Kan Gazı Birimi”nde çalışan sağlıkçıların sorunları için bir aydır başhekimden randevu almaya çalıştıklarını aktaran Ay, ancak taleplerinin karşılanmadığını söyledi. Sosyal medya hesaplarından konuya dair uyarı niteliğinde açıklama yaptıklarını dile getiren Ay, şöyle devam etti: “Başhekim hala bize dönmedi. Gerekirse yasal süreç başlatırız. Çünkü burada önemli olan toplumun sağlığıdır. Orada yatan hastalar bir test yüzünden doğru tedavi alamazsa büyük sorunlara yol açar. Bu konuda bize geri dönüş yapılmazsa, bu birimde çalışılmaya devam edilmezse, ya da götürüleceği yerde sadece yoğum bakıma özel bir kan gazı cihazı olmazsa; hem basın açıklaması hem de gerekirse yargı sürecine götüreceğiz.”