Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Peynirin tadı kaçtı: 1 yılda yüzde 70 zam!

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan peynirin fiyatı her geçen gün yükseliyor. Peynir fiyatları son bir yılda yaklaşık yüzde 70 oranında zamlandı. Zamlar karşısında alım gücü dibe vuran halk, sofrasına peynir alamaz duruma geldi. Geçen yıl 100 lira olan peynirin bu yıl 190 liraya yükseldiğini vurgulayan peynirci esnafı Nurettin Tatlı, “Satışlarımız eskiden çok iyiydi. Şuanda ülke genelinde yaşanılan ekonomik sıkıntılardan dolayı satışlarımız eskisi gibi değil.  İnsanların alım gücü düştüğü için alışverişler baya düşmüş durumda.  Umarım daha da yükselmez ama görülen o ki daha da yükselecek gibi” dedi.

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan

Uğur Kasioğlu / Hamza Özçelik

Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılar hayatın her alanını olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle gıda ürünlerinde yaşanan zamlar, vatandaşın belini büküyor.   Her hafta etiket fiyatı değişen kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi peynir ise hem satıcısını hem de alıcısını zorluyor. Peynir fiyatındaki yükselişi vatandaşı mağdur ederken, satıcısını ise iş yapamaz hale getiriyor. 7 yıldır Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan Peynir Pazarında esnaflık yapan Nurettin Tatlı, peynirin son bir yıldaki artışını Özgür Haber’e değerlendirdi.

 “Satışlarımız eskiden çok iyiydi”

Satışlarının eskiden çok iyi olduğunu söyleyen ama şuanda satışların durduğunu söyleyen Nurettin Tatlı, “7 yıldır peynir esnaflığı yapıyorum. Genellikle sattığımız ürünler süt, reçel, zeytin ve kahvaltı çeşitlerimiz var. Sattığımız peyniri biz üretiyoruz. Karacadağ bölgesinde yerimiz var orada yapıp buraya getirip satıyoruz. Tulum peynirini Elâzığ’dan, otlu peyniri Van’dan, Zeytini ise Ege bölgesinden getiriyoruz. Satışlarımız eskiden çok iyiydi. Şuanda ülke genelinde yaşanılan ekonomik sıkıntılardan dolayı satışlarımız eskisi gibi değil. İnsanların alım gücü düştüğü için alışverişler baya düşmüş durumda. Bayramda iş vardı ama şuanda durgundur” diye konuştu.

“En çok sattığımız peynir örgü peyniri”

En çok sattığı ve yaptığı peynirleri sıralayan Tatlı, “Peynir dönemi bahardadır. Yazları pek yoktur peynir. Şuanda dışarıya en çok sattığımız Karacadağ peyniri olan örgü peyniridir. Hem kış hem de yazın en çok tercih edilen peynir türüdür.  Çünkü insanlar onun tadını çok beğeniyor. Salamura her dönemde olmuyor. Bizim en çok üstünde durduğumuz erimiş peynirdir” ifadelerini kullandı.

“Peynir dönemi Mart ayında başlar Haziran sonuna kadar”
Süt
ün hangi aylarda çok olduğunu anlatan Nurettin Tatlı “Peynirin dönemi vardır. Mart ayında başlar Haziran ayının sonuna kadar. O dönemde peynir dönemi çok sık ve yoğundur. Hem süt ürünleri çoktur hem de fiyatlar uygundur.  Bu aylardan sonra insanlar Bingöl, Erzurum, Muş o taraflara yöneliyor” diye belirtti.

“Yeme de çok büyük bir zam geldiği için peyniri de etkiliyor”
Peynire gelen zam ve fiyatlara da değinen Tatlı şunları söyledi; “Peynir fiyatları oldukça yükselmiş durumda. Geçen sene fiyatlar 90-100 liraydı, bu yıl ise 170-190 lira. Peynire son bir yılda yüzde 70 oranında zam geldi.  Umarım daha da yükselmez ama görülen o ki daha da yükselecek gibi. Bunun nedeni ekonomide her şey birbirine bağlı. Akaryakıta, şekere, yağa, una zam geldiği için otomatikman peynire de geliyor.  Bu mevsimden sonra hayvanlar içeriye girecek ve oyla değil yemle beslenecek. Yeme de çok büyük bir zam geldiği için peyniri de etkiliyor.”