Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kadınlar ‘Yaşanılabilir bir kent için’ pedal çevirdi

Diyarbakır’da her yıl düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun ikincisi gerçekleştirildi. Kadınlar, “Yaşanabilir Bir Kent İçin” pedal çevirdi.

Diyarbakır’da her yıl düzenlenen

Damla Türk

Diyarbakır’da Süslü Kadınlar, “Yaşanılabilir Bir Kent İçin” sloganıyla bisiklet turu gerçekleştirdi. Rojava Parkı’nda bir araya gelen kadınlar, Dağkapı Meydanı’na kadar pedal çevirdi. Bisiklet turu öncesi ise açıklama yapıldı. ”Bisikletli ölümlere son” pankartının açıldığı açıklamada konuşan Pnar Akyıldız Çetin, etkinliğin ilk olarak, 2013 yılında İzmir’de başladığını, 11 yıl içerisinde de büyüyerek devam ettiğini söyledi. Çetin, “Turumuz bu yıl birçok şehirde ve ülkede eş zamanlı olarak yine bağımsız gönüllü kadınlar tarafından yapılıyor” dedi.

‘Pedallarımızın itici gücünü tüm göstermek istiyoruz’

Turun kadınların toplumda daha fazla görünürlüğünü sağlamak ve güvenli bisiklet sürmeye ilişkin altyapı talebini pekiştirmek amacıyla düzenlendiğini belirten Çetin, “Kadın ve erkeklerin bu toplumda aynı haklara, yükümlülüklere sahip olduğunu ve her alanda kendilerini özgürce ifade etme hakları olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Biz binlerce kadın; pedallarımızın itici gücünü tüm toplumda da göstermek istiyoruz, çocuklarımıza daha temiz ve yaşanabilir dünya bırakmak için elimizden geleni yapmak istiyoruz. Kadınların toplumda daha görünür olması ve sorumluluk almasını diliyoruz” diye belirtti. İklim krizine de değinen Çetin, her bireyin iklim krizine karşı yapabileceği bir şeyler olabileceğine işaret ederek, bunlardan birinin daha fosil yakıtın kullanımının azaltılması olduğunu vurguladı.

‘Otomobilsiz pazar’ talebi

Kentlerin insan odaklı yaşanabilir ve bisiklet dostu olarak yeniden tasarlanmasını istediklerini vurgulayan Çetin, Kamu alanlarının, özellikle kadınların, çocukların, yaşlıların ve engellilerin rahatlıkla erişebildiği, faydalanabildiği alanlar olarak kullanımına sunulmasını istiyoruz. Yaya ve bisikletliler için güvenli ulaşım altyapısı ve hizmetleri almak istiyoruz. Her an bir trafik kazasına kurban gitmekten korkuyoruz. Son yıllarda Türkiye’de trafik kazalarında kaybettiğimiz canlar artıyor. Ailelerine sevenlerine sabır diliyoruz. Motorlu taşıtların neden olduğu kazalarda bisikletli ölümlerinin durmasını, bunun için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını ve trafikte bisiklet farkındalığının tüm toplumda oluşması için kamudan yerel yönetimlere, özel sektörden sivil toplum kuruluşlarına, tüm paydaşların işbirliğini ve desteğini görmek istiyoruz. Sağlıklı bir toplum ve yaşanabilir bir gelecek için, özellikle büyük şehirlerimizde pazar günleri, şehir merkezinde bazı caddelerin motorlu araç trafiğine kapatılarak ‘otomobilsiz pazar’ ilan edilmesini istiyoruz” diye konuştu. Açıklamanın ardından Dağkapı Meydanı’na kadar pedal çeviren kadınlar, burada davul ve zurnayla karşılandı. Alanda bir süre çekilen halayın ardından etkinlik son buldu.