Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İkinci el araç alacaklar dikkat! Fiyatlar yükselişe geçiyor!

Faiz oranı ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar sonucunda ikinci el araç fiyatlarında düşüş meydana geldi. Oto merkez bayisi satış müdürü Ömer Aykul, ocak ayında tekrar yükselmesi beklenen fiyatlar hakkında  “krediyle araç alamayacaklar için en doğru zaman bu zaman” diye açıklamalarda bulundu.

Faiz oranı ve döviz

Berivan Kılıç / Hamza Özçelik

Türkiye genelinde ekonomik dalgalanmalardan dolayı, ikinci el araç fiyatlarında sürekli değişim yaşanıyor. Bu durum araç fiyatlarını olumsuz yönde etkiledi. Diyarbakır’da en düşük ikinci el araç fiyatları 300 ile 500 bin arasında seyrederken en yüksek, 1 ile 2 milyon arasında. Oto Merkez Bayisi Satış Müdürü Ömer Aykul, araçların genel olarak kredilerle satın alındığını aktarırken, araç alacaklar için en doğru zamanın şimdi olduğunu dile getirdi.  Aykul, yılbaşından sonra ikinci el araçlarda tekrar bir yükselişin meydana geleceğinin de altını çizdi.

‘Araç satışları durdu’

Serbest bir piyasa içerisinde olduklarını kaydeden Ömer Aykul, “İnsanlar ellerindeki ürünleri sürekli katlayarak keyfi bir satış potansiyeli gerçekleştirdiler. Geçtiğimiz dönemlerde faiz oranları düşük olduğu için hızlı bir düşüş yaşandı ve buda hızlı bir satış potansiyeli doğurdu, bundan kaynaklı araçlar sürekli fiyat yükselişine girmişti.  Şuanda faiz oranlarının yükselişinden dolayı araç satışları durmuş noktada. Döviz kurları ve faiz oranlarına bağlı hak ve haraç alan kişiler bu yüzden alımlarını durdurmuşlar. Döviz kurunun sabit kalmasıyla ve faiz oranları nedeniyle satışlar durmuş noktada. Yılbaşından sonra faiz oranlarının düşme olasılığı olursa eğer satışlar tekrar eskisi gibi aktif hale gelecek” dedi.

En doğru zaman bu zaman

Krediyle araç satışı gerçekleştirdiklerini dile getiren Akyul, daha çok memur kesimin araç aldığını dile getirdi. Araç almak isteyen müşterilerinin, elindeki nakit paranın üzerine kredi çekerek araç aldığını aktaran Ömer Akyul, şuan krediyle araç alamayacak vatandaşlar için en doğru zamanın olduğunu vurguladı. Akyul şunları kaydetti;

“2005 model almak isteyen bir vatandaş 300 ile 500 bin lira arasında fiyat vermek zorunda, orta halli bir araç almak isteyen vatandaşın ödeyeceği maksimum para ortalama 1-2 milyon arasında fiyatlar değişiyor. Kredi durumuyla araç almayacaklar için en doğru zaman bu zaman. Yılbaşından sonra faiz oranlarının düşeceğini temenni ediyoruz,  bundan dolayı yılbaşından sonra araç fiyatlarında bir yükseliş olacağını düşünüyoruz. Araba alanların geneli şuanda kredi çekip alıyor, ve memur kesimler çoğunluk olarak alıyor.  Mevcut gelen müşterinin 500 bin lira bütçesi ama araçlar ortalama şuan 700-800 bandında olduğu için kalan bütçeyi krediyle tamamlamaya çalışıyor. Bundan kaynaklı olarak satışlarımızın geneli kredi ile oluyor.”