Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakırlılardan İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına tepki; Bu savaş değil, soykırım!

İsrail’in Filistin’e yönelik düzenlediği saldırılara tepkiler her geçen gün artıyor. Özellikle sivillerin hedef alındığı insanlık dışı saldırılar, görenlerin yüreğini dağlıyor.  Savaşta orantısız güç kullanarak çok sayıda sivili katleden İsrail’i lanetleyen Diyarbakırlılar, yaşananların savaş değil, bir soykırım olduğunu vurguladı.

İsrail’in Filistin’e yönelik düzenlediği

Berivan Kılıç / Hamza Özçelik

Filistinli direniş örgütü Hamas‘ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik 7 Kasım 2023 Cumartesi günü “Aksa Tufanı” isimli kapsamlı bir operasyon başlattı.  Bunun üzerine İsrail ordusu da atılan roketlere karşılık Gazze’ye saldırı başlattıklarını duyurdu. İki devlet arasında çıkan savaş giderek büyürken, 17.10.2023 tarihinde İsrail savaş uçakları Gazze’de bulunan El-Ehli Baptist Hastanesi’ni hedef alarak bombaladı. 500 kişinin can verdiği saldırıya tüm dünyadan büyük tepki yağdı.   Yapılan saldırı “Savaş suçu” olarak nitelendirilirken, Diyarbakırlı vatandaşlar ise yaşananların savaş değil, bir soykırım olduğunu kaydetti.

 

‘Bu bir katliam ve soykırımdır’

İnsanlığından utandığını vurgulayan Mehmet Aslan isimli vatandaş,  “Bir şey yiyip içemiyoruz artık, televizyona bakamıyorum. Bu soykırım ve insanlık suçundan dolayı ben utanıyorum. Hastane bombalandı, 500 insan boşu boşuna can verdi. Bu bir savaş değil, bu bir katliam ve soykırımdır. Bütün dünyanın buna ses çıkarması gerekiyor. Rabbim oradaki insanlara yardım etsin. Dualarımız onlarla birlikte” dedi.

‘Elimizi uzatmasak onlar haklı biz haksız oluruz’

Müslüman olmayan insanların bile zora düştüğünde, Türkiye’nin hemen yardıma koştuğunu aktaran Aliye Akaydın ise “Müslüman olarak elimizi uzatmasak onlar haklı biz haksız oluruz. Amerika olduğu yerden İsrail’e ulaşana kadar, İsrail’in etrafında on tane Müslüman ülke var her bir ülkeden bir uçak kalksa orası bir gece de yok olmaz mı?  Türkiye ve yardım eden ülkeler yardım gönderiyor ama Filistin’e alınamıyor, izin vermiyorlar. Hastane saldırısında 500 kişi öldü yazık bu insanlara. Bir gayri Müslüm ülke bile çıkıp da demiyor masum siviller neden ölüyor. Filistin’in bu kadar bombalanmasına bakamıyorum artık televizyon açamıyorum evde.  Allah yardımcıları olsun” diye konuştu.

‘Büyük devletler İsrail’e destek veriyor’

Bombalanan hastanenin İsrail tarafından yapıldığını söyleyen Sıddık Alkılıç, “Filistin- İsrail arasındaki savaş için gerekli şeyler yapılmıyor. Savaş var ortada, insanlık suçu işleniyor ama kimse müdahale etmiyor.  Büyük devletler isterlerse kendi aralarında bunu çözebilirler ancak bunu yapmak yerine İsrail’e destek veriyorlar.  Hepimiz görüyoruz İsrail Filistinlileri katlediyor bunu şiddetle kınıyorum bir Diyarbakırlı olarak.  İsrail hastane bombalayıp Filistin kendi kendini vurdu diyor. Böyle bir şey söz konusu değil herkes görüyor neyin ne olduğunu, göz önünde her şey” şeklinde konuştu.

‘İsrail sivilleri hedef alıyor’

Bombalanan hastanede 500 kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayan Bilal Yaman şunları söyledi;

“Bu din ve ırka bağlı değil insanlıkla alakalı bir durum. Bu kadar insanın ölmesi utanç verici. Bizim elimizden de bir şey gelmiyor sadece dua ediyoruz. Filistin yalnız kalmış durumda. Büyük devletler İsrail’in arkasında İsrail gücünü buradan alıyor.”

 

‘İsrail’i lanetliyoruz’

İsrail’i lanetlediklerinin altını çizen Samet Öztürk de şunları kaydetti; “Bizim anlamadığımız dünya neden susuyor bu suçun karşısında. Dünya ülkeleri neden bir şey yapmıyor. Bir avuç İsrail Filistini yok etmek üzere ama Amerika’nın çıkarları olduğu için Amerika arkasında duruyor. Amerika’dan güç alarak savaş hukukunda olmayan her türlü şeyi yapıyor.  Şuan sadece dua edebiliyoruz elimizden başka bir şey gelmiyor. “

, Hamas’ın İsrail’in ndan duyduğu öfke olarak gösteriliyor. Hamas, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik “işgali”ne son verilmesini talep ediyordu.

Savaşın diğer nedenleri arasında, İsrail’in Filistinlilere yönelik baskıları ve ayrımcılıkları, Filistinlilerin bağımsızlık arayışı ve Arap-İsrail çatışmasının devamı sayılabilir.