Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakırlılar Dikkat! Başınıza Her An Taş Düşebilir!

UNESCO korumasında olan Diyarbakır Surları’nda 6 Şubat depremi ile başlayan tahribat duvarları yıktı, taşları gevşetti. Ziyaretçiler için can güvenliği tehlikesi olduğunu belirten Mimarlar Odası Eş Başkanı Ferit Kahraman, “Önlem alınması gerekiyor” dedi.

UNESCO korumasında olan Diyarbakır

Diyarbakırlılar Dikkat! Başınıza Her An Taş Düşebilir! Diyarbakır Surları’nda 6 Şubat depremi ile başlayan tahribat duvarları yıktı, taşları gevşetti.

 

2015 yılında UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne alınan Diyarbakır Surları’nda tahribat gözle görünür hale geldi. Diyarbakır’da düzenlenen önemli organizasyonlara ev sahipliği yapan Mardinkapı bölgesindeki Keçi Burcu ile surların diğer bölümleri 6 Şubat depreminden sonra ciddi bir hasar aldı. Duvarların yıkıldığı, taşların gevşediği bölgeye define avcıları ile madde bağımlıları dadandı.

 

‘5 YILDIR RESTORASYON VAR’

 

Konu ile Amida Haber’e konuşan Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Ferit Kahraman, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ve Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nün 5 yıldır surlarda başlattığı restore çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

 

 

‘İNSAN ELİYLE OLUŞAN TAHRİBAT’

 

Urfa Kapı ile Çift Kapı arasındaki bölgede depremin yarattığı hasar ile ilgili restorasyon çalışmalarının devam ettiğini belirten Kahraman şunları söyledi:

 

“Cumhuriyetin kuruluşundan beri son 10-15 yılı saymazsak herhangi bir restore çalışmasına dair bir kayıt yok. Dolayısıyla 100 yıl gibi bir süredir müdahale ve onarımın yapılmadığını öngörüyoruz. Yılların verdiği o yıpranma hali, beraberinde tahribatları getiriyor. Bu sadece doğa olaylarından kaynaklı bir tahribat değil insan eliyle de oluşan tahribatlar var.

 

 

Madde bağımlıları gidip içeride, madde kullanıyor, ateş yakıyor. Define, avcıları gidip buralarda taşları söküyorlar. Dolayısıyla bütün bu müdahaleler yapıya zarar veriyorlar. Aynı zamanda burçların üst taraflarında yağmur, kar suları akmış ve aradaki bağlayıcı harçların, dayanıklılığını yitirmesine sebep olmuş. Bağlayıcılığını yitirince de tonozlar dediğimiz noktalarda çökmeler oluşmuş, duvarlarda çatlarlar oluşmasına ve taşların dökülmesine neden oldu.”

 

‘TAŞLAR HER AN DÜŞEBİLİR’

 

Surlardaki yıpranmanın yarattığı tehlikeye de işaret eden Kahraman şöyle devam etti:

“Burada vurgulanması gereken temel nokta, alanın şuan insanların gezintiye ve sirkülasyonuna açık olması. Dolayısıyla insanlar burçlara girip çıkabiliyor. Sur duvarlarındaki taşlar her an düşebilir, insanlar dibinde yürüyor. Dolayısıyla bu konuda tedbirlerin alınması gerekiyor. Yoksa can ve mal güvenliği tehlikesi yaratan bir durum söz konusu.”