Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakırlı Çiftçi Fark Etti! ‘Çiftçi Kardeşlerimin Dikkatine’ Diyerek Tehlikeyi Sosyal Medyadan Duyurdu!

Diyarbakır’da tarlasını kontrole giden çiftçi, buğday ekili tarlasında bazı buğdayların sarardığını görünce köklerinden çekerek kontrol etti. Buğdaylarda kök çürümesini fark eden çiftçi, tehlikeyi sosyal medyadan yaptığı paylaşımla diğer çiftçilere duyurmaya çalıştı.

Diyarbakır’da tarlasını kontrole giden

Diyarbakırlı Çiftçi Fark Etti! ‘Çiftçi Kardeşlerimin Dikkatine’ Diyerek Tehlikeyi Sosyal Medyadan Duyurdu!

Diyarbakır’da çiftçilik yapan aynı zamanda Sur İlçesine bağlı Kengerli Köyü muhtarı olan Abdurrahman Alakuş, tarlasını kontrolde fark ettiği buğdaylardaki kök çürümesini vakit geçirmeden diğer çiftçilere duyurmaya çalıştı.

Tarlasını kontrol etti

Diyarbakırlı Çiftçi Abdurrahman Alakuş, buğday ekili tarlasını kontrole gitti. Genel olarak iyi görünen tarlada buğdaylarda gelişim eksikliğini gören Alakuş, bazı başak fidelerini kökleriyle birlikte çekerek kontrol edince köklerinin çürüdüğünü fark etti.

Genetiğiyle oynanmış tohumlar

Daha sonra bunu fotoğraflayan Alakuş, diğer çiftçilerin de erken fark edip müdahale etmesi adına duyuru yaptı. Bunun için sosyal medya hesabını kullanan Alakuş, “Değerli çiftçi kardeşlerimin dikkatine” uyarısıyla yaptığı paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Yeni yeni çıkan tohumların hepsi de genetiğiyle oynanmış tohumlardır. Sanki kimyevi gübre ve zirai ilaçlara ihtiyaç duyacak şekilde üretilmişlerdir. Siz değerli çiftçilerden ricam emeğinize sahip çıkın. Ekinlerinizi kontrol edin. Özellikle buğdaylarda kök çürümesi görünmektedir. Kök çürümesinin tespiti halinde acilen ilaçlamanızı rica eder, bütün çiftçi kardeşlerime de bol bereketli verim ve bol kazançlar dilerim.

Çiftçiler yorum yağdırdı

Alakuş’un paylaşımını gören onlarca çiftçi, uyarısı için teşekkür ederken, konuyla ilgili yorumlarda bulunmayı da ihmal etmediler. Birçok çiftçi, yeni tohumların kalitesizliğinden söz etti. Yeni tohumların destek almadan gelişmediğini aktaran çiftçiler, bazı hastalıklara da gebe olarak yetiştiklerini ifade ettiler.  İşte söz konusu yorumlardan bir kaçı:

“Yeni tohumların hiç biri azot desteği olmadan gelişmiyor. Ayrıca, kökbogaz ve sarıpas hastalığına gebe olarak yetişirler. Gölgelemek suretiyle otla mücadele edemiyor”

“Ne yazık ki bunların hepsinin ilaç ve azot ile desteklenmesi gerekiyor. Kısacası tohum firmaları tohumu satmadan önce satacakları ilaç ve gübrelerin hesabını yapıyorlar. Bu piyasayı kontrol altında tutan firmalar da bellidir”

Buğday pası nedir?

Bir mantar türü olan buğday pası, işlenmemiş dayanıksız buğdaylarda yüzde 100’e kadar mahsul kaybına yol açabiliyor. Buğday pası, rüzgar yoluyla çok uzak mesafelere çok hızlı şekilde yayılıyor. Eğer zamanında teşhisle müdahale edilmezse mahsulden bir kaç hafta önce gayet sağlıklı durumdaki ekinleri sarartıp, karaya döndürüp, kuruyup büzüşmüş hale döndürebiliyor. Mantar ilacı zararı sınırlamaya yardımcı olabiliyor ancak erken teşhis ve hızlı işlem yapmak çok önemli.