Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’daki tarihi çeşmeler harabeye döndü!

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde, Osmanlı ve Cumhuriyet tarihinin ilk dönemlerinde inşa edilerek günümüze kadar gelen tarihi çeşmeler bakımsızlıktan harabe haline geldi. Bu arada, tarihi Diyarbakır Evleri de onarım yapılmadığı için harabe halinde bulunurken, büyük risk oluşturuyor. Vatandaşlar bu tarihi zenginlik ve güzelliklerin göz göre göre kaybolmasının kendilerini üzdüğünü ifade ederek, yetkililerin bir an önce konuya çözüm bulmalarını istedi.

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde,

Diyarbakır’daki tarihi çeşmeler harabeye döndü! Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde, Osmanlı ve Cumhuriyet tarihinin ilk dönemlerinde inşa edilerek günümüze kadar gelen tarihi çeşmeler bakımsızlıktan harabe haline geldi. Bu arada, tarihi Diyarbakır Evleri de onarım yapılmadığı için harabe halinde bulunurken, büyük risk oluşturuyor.  Vatandaşlar bu tarihi zenginlik ve güzelliklerin göz göre göre kaybolmasının kendilerini üzdüğünü ifade ederek, yetkililerin bir an önce konuya çözüm bulmalarını istedi.

 

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesine bağlı Ziya Gökalp Mahallesi’ndeki tarihi çeşmeler ilgisizlik ve bakımsızlık yüzünden yok olmak üzere. Yapıldıkları dönem ile ilgili derin izler taşıyan çeşmelerin bakımsız görüntüsü, Turizmin merkezi olma yolunda olan Diyarbakır’ın tarihe ve tarihi eserlere verilen önemi gözler önüne seriyor.

 

Definecilerin hedefi oldu

 

Ziya Gökalp Mahallesi Tahtalı Kastal ve Bayrampaşa sokaktaki tarihi çeşmelerin muslukları ve boruları çalındı. Mahalle sakinlerinin ve esnaflarının şikayetlerine rağmen kurumların ilgi göstermediği çeşmelere zaman zaman definecilerin de hedefi haline geldi.

Tarihi çeşmenin ağır tahribata uğraması ve yetkilerin bu konuda sessiz kalması vatandaşların tepkisine neden oldu. Yerel yönetimlerin tarihi çeşmeler konusunda acilen adım atmaları gerektiğini dile getiren Ziya Gökalp Mahallesi sakinleri, “Biz atalarımızdan miras olarak aldığımız tarihi varlıklarımıza sahip çıkmazsak, gelecek nesillere ve çocuklara beton binaları mı bırakacağız? Yani biz atalarımızdan miras olarak aldığımız kültürü bile yaşatamamışız. Bu nedenle tarihin izlerinin silinmesine göz yumulmamalı, bu izlerin korunması önlem alınmalıdır” dedi.

 

100 yıllık tarihi ev tahta kalaslarla ayakta tutuluyor

 

Öte yandan Sur ilçesindeki tarihi Diyarbakır evleri bakımsızlıktan ve ilgisizlikten harabe haline geldi.  Yüzlerce tarihin evin bulunduğu ilçede, bu yapıla, tescilli olduğu için ne yıktırılıyor ne de onarılıyor. Tahtalı Kastal sokaktaki 0-100 yıllık tarihi Diyarbakır Evinin üst tarafı yıkılmayla karşı karşıya bulunuyor. Çevreden geçen vatandaşlar için büyük risk oluşturan evlerin onarımı için yapılan başvurularda sonuçsuz kaldı. Başvuruların sonuçsuz kalması nedeniyle vatandaşlar ve mülk sahibi ile birlikte kendi imkanlarıyla riski ortadan kaldırmak için tahta kalaslarla yapıyı desteklediler.