Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’daki bu kafede bütün hizmetler sadece Kürtçe veriliyor

Diyarbakır’da bir kafede tüm hizmetlerin yalnızca Kürtçe sunulmasına ve iletişimde de sadece Kürtçenin kullanılmasına karar verildi. Söz konusu kafede hem çalışanların kendi aralarında kullandığı dil hem de müşterilerle iletişim dili sadece Kürtçe olacak.

Diyarbakır’da bir kafede tüm

Diyarbakır’daki bu kafede bütün hizmetler sadece Kürtçe veriliyor! Diyarbakır’da bir kafede tüm hizmetlerin yalnızca Kürtçe sunulmasına ve iletişimde de sadece Kürtçenin kullanılmasına karar verildi. Söz konusu kafede hem çalışanların kendi aralarında kullandığı dil hem de müşterilerle iletişim dili sadece Kürtçe olacak.

Pîne isimli kafede menü, duvarlardaki yazılar, şarkılar vs. her şey Kürtçe. Çünkü burada her şeyin sadece anadilde yani Kürtçe olmasına karar verildi.

Kafeden zaman zaman canlı performansla Kürtçe melodiler yükseliyor.

Diyarbakır’daki kafeden her sabah Kürtçe sesler geliyor. Canlı performansla kafeden yükselen sesler ve melodiler gece geç saatlere kadar devam ediyor.

Pîne’de yazılar, yiyecek-içecek menüsü, isim, duvarlardaki şiirler vs. hepsi Kürtçe.

Burada 15 Mayıs Kürtçe Dil Bayramı sonrasında tüm iletişim ve hizmetin sadece Kürtçe yapılmasına karar verildi.

“Kürtçe bilmeyenler gelip Kürtçe öğrensin”

Kafenin sahibi Ramazan Şimşek, Rûdaw’a şunları söyledi: “Karşılama, sipariş alma ve iletişim kurma Kürtçe yapılıyor. Kafemize Kürtçe bilmeyenler de geliyor. Onlar isteklerini kendi bildikleri dillerde dile getiriyorlar ama biz cevabımızı Kürtçe veriyoruz. Kafemize Kürtçe bilmeyenler de gelebilir. Gelsinler diyoruz. Gelip Kürtçe öğrensinler.”

 “Anadilimi konuştuğumda ‘evet varım, yaşıyorum’ diyorum”

Müşterileri ilk olarak Kürtçe karşılayan kafe çalışanları, siparişlerini de Kürtçe alıyor. Amaç Kürt dilinin piyasada canlanmasını sağlamak. Kafe çalışanı Behiye şunları söyledi:

“Anadilimi konuşmadığımda sanki yokmuşum gibi oluyor. Kendimi iyi hissetmiyorum ama anadilimi konuştuğumda ‘evet varım, yaşıyorum’ diyorum.”

“Her şey Kürtçe”

Bir müşteri de şunları söyledi: “Yaptıkları her şey Kürtçe. Menüleri Kürtçe. Garsonları Kürtçe konuşuyor. Sıcak kanlılar. Çok güzel bir yer. Duvarlarındaki resim ve karikatürler de Kürtçe.” Bu kafeye gelen her insan Kürt dili gerçeğiyle de yüzleşiyor. Bazıları Kürtçeyi halka daha çekici kılmak için kafeyi şarkılarıyla Kürt kültürünün merkezine çeviriyor.

“Buraya geldiğimizde Kürt olduğumuzu biliyoruz”

Müşteri Berken Zer de şunları söyledi:

“Çok güzel bir kafe. Buraya geldiğimizde Kürt olduğumuzu anlıyoruz. Kürtlüğümüzü hatırlıyoruz, geçmişi hatırlıyoruz. Çok güzel bir yer ve herkesin buraya gelmesini istiyoruz.” Kafe, Ofis bölgesindeki Sanat Sokağı’nda yer alıyor. Bu caddede onlarca kafe var. Kürtçe sevdalıları bu kafelerde Kürtçenin gün geçtikçe öne çıkacağına inanıyor.