Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’daki 1056 muhtardan sadece 7’si kadın

Diyarbakır ve ilçelerde 31 Mart yerel seçimlerinde iş başına gelen 1056 erkek muhtardan sadece 7’si kadın. 2019 seçimlerinde sayısı 1 olan kadın muhtar, bu seçimlerde yükselerek 7 oldu.

Diyarbakır ve ilçelerde 31

Diyarbakır’daki 1056 muhtardan sadece 7’si kadın

Kadınlar her alanda var olmaya, sayılarını artırmaya çalışıyor. Diyarbakır merkez ve ilçelerden toplam 1049 erkek, 7 kadın muhtar bulunuyor. Diyarbakır’da 10 yıl boyunca tek bir kadın muhtar bulunurken, 31 Mart seçimlerde sonra 6 kadın muhtar daha eklenerek 7’e ulaştı.

Diyarbakır’da kadın muhtar 25 yıllık muhtara fark atarak koltuğu kaptı   Diyarbakır’da kadın muhtar 25 yıllık muhtara fark atarak koltuğu kaptı

 

HANGİ MAHALLELERİ KADINLAR YÖNETİYOR?

31 Mart seçimlerinde kent merkezi Bağlar İlçesi Şeyhşamil Mahallesi’nde Çiçek Gözen, Yenişehir İlçesi Yolaltı Mahallesi’nde Suzan Altıntaş, Kooperatifler Mahallesi’nde Fatima Kantar, Şehitlik Mahallesi’nde Sadiye Sebat, Körhat Mahallesi’nde Dilek Dere, Muradiye Mahallesi’nde Dilek Demir ve Sur İlçesi Lalebey Mahallesi’nde Şener Çelik olmak üzere 7 mahallede muhtarlık kadınlara geçti.

Diyarbakır’daki 1056 muhtardan sadece 7’si kadın

‘ŞİMDİ BİZ SİZE MUHTARİYE Mİ DİYECEĞİZ’

2 dönem boyunca Diyarbakır’ın tek kadın muhtarı olan Muradiye Mahallesi Muhtarı Dilek Demir, kadın sayısının artmasına sevindiğini söyledi. Seçildiği dönem tek kadın olduğu için yaşadığı zorlukları anlatan Demir şunları söyledi: “İlk dönemler, ağız alışkanlığından ‘Abi’ diyenler oluyordu. ‘Şimdi biz size ne diyeceğiz, muhtariye mi diyeceğiz’ diyenler oldu. Kendimi kabul ettirmem biraz zaman aldı. İlk zaman ki korkularım gitti. Mahalleli ile iç içeyim. Herkesin hayatına değinmeye çalışıyorum. Bu sene 7 kadın muhtar olduk. Eskiden sadece erkek vardı, şu an ise hem sağımda hem de solumda bir kadın var. Hepsi ile irtibatım var. Her konuda danışıyorlar, onlara yardımcı oluyorum. Birilerine öncülük olmak, örnek olmak, rol model olmak çok güzel” dedi.

Diyarbakır’daki 1056 muhtardan sadece 7’si kadın

‘MUHTARLIK İÇİN KADINLAR İKİNCİ PLANDA KALIYOR’

Yenişehir İlçesi’nde bu dönem görev yapacak 3 kadın muhtardan biri olan Kooperatifler Mahallesi Muhtarı Fatima Kantar, ilk çalışmasına muhtarlık dairesini mora boyamakla başladı. Yakınlarının yoğun isteği ile aday olduğunu söyleyen Kantar: “4 erkek muhtara karşı tek kadın muhtardım. Rakiplerime bin 500 fark attım. ‘Biz oyumuzu Abdulkadir babaya vereceğiz’ diyen çok oldu. Ben de sizin bir anneniz olurum dedim. ‘Abdulkadir babayı devirdin çok yazık oldu’ dediler. Muhtarlık seçimi çok stresli geçti. Muhtarlık için genelde kadınlar ikinci planda kalıyor. Seçimlerden sonra kadın sayısı artması Diyarbakır için güzel bir gelişme oldu. Mahalleye kadın eli değer diye başvurdum. Kadınlar için çok güzel planlarımız. Belediyelerle birlikte hareket ederek, kadın kıraathanesi açmayı düşünüyorum. Ben seçildikten sonra erkeklerin eşlerine karşı bakış açısının değiştiğine şahit oldum. Kadınlara bir özgüven geldi. Bu beni sevindirdi” diye konuştu.